You are here

Δεν τα βρήκαν για μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

27/06/2022 12:20

Σε νέο κύκλο διαβούλευσης θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το ΕΤΕΚ αναφορικά με το νομοσχέδιο επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, το οποίο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Μετά την έντονη αντίθεση σε πρόνοιες του αναθεωρημένου νομοσχεδίου επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, από εμπλεκόμενους φορείς, το ΕΤΕΚ εισηγήθηκε να προχωρήσουν σε διαβούλευση για τα τρία ανοικτά θέματα, τα οποία αφορούν το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, την επιβολή οροφής στη συνολική αξία του ακινήτου που θα υπόκειται σε μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και τη μεταβατική περίοδο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι προχώρησαν σε άτυπη διαβούλευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή για να διαμορφώσουν τη νέα πρόταση, καθώς εκκρεμεί διαδικασία επι παραβάσει κατά της Δημοκρατίας και αναμένει η Κομισιόν την απόφαση της κυπριακής Βουλής πρωτού προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Ο κ. Παντελή είπε ότι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπεται η στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα τα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Απαντώντας, επίσης σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους βουλευτές ο κ. Παντελή είπε μεταξύ άλλων ότι οι τιμές καθορίστηκαν βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων που αφορούν στην περίοδο μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας ότι υπάρχει διάταξη για αναθεώρηση των τιμών σε τακτά διαστήματα.

Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι θέμα ερμηνείας της Οδηγίας κατά πόσο η εισαγωγή πρόνοιας στο νόμο που να καθορίζει μόνο το ανώτατο όριο δομήσιμου εμβαδού και συνολικής αξίας της κατοικίας ή διαμερίσματος από μόνα τους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θεωρείται ότι ικανοποιεί τον στόχο της κοινωνικής πολιτικής.

Εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά στον καθορισμό των τ.μ. και της συνολικής αξίας για σκοπούς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, στην πρώτη κατοικία ξεχωριστά για κατοικίες και διαμερίσματα, ενώ εισηγήθηκε να εισαχθεί πρόνοια όσον αφορά την επέκταση κατοικίας.

Τόνισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζεται το μέτρο του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στις περιπτώσεις που η απόκτηση γίνεται για σκοπούς επένδυσης, προτείνοντας να εισαχθεί σχετική πρόνοια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε ότι διαφωνούν κάθετα με τη μεταβατική περίοδο που καθορίζεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο καθώς δεν θα εξυπηρετεί το σκοπό της και πολλά νεαρά ζευγάρια τα οποία προγραμματίζουν αυτή την περίοδο την απόκτηση κατοικίας δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν καθώς οι διαδικασίες εξασφαλίσεις αδειών είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Ο κ. Κωνσταντή είπε ότι εισηγήθηκαν το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων, μετά από μελέτη σε 12 χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούσαν αιτήματα για απόκτηση κατοικίας με μειωμένο ΦΠΑ και με στόχο την αύξηση των τ.μ. που θα επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε σχέση με το υφιστάμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής.

Υπενθύμισέ ότι το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε αρχικά στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5% προέβλεπε μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., μειωμένο ΦΠΑ ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου είπε ότι η θέση τους είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σπίτια και διαμερίσματα, αλλά και πλαφόν σε τιμή και τ.μ. που τυγχάνουν μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου επεσήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά ακινήτων, δεν υπάρχουν καινούργια ακίνητα στις τιμές που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του πρόεδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργου Μουσκίδη, ο οποίος δήλωσε ότι εισήγηση τους είναι να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο που είναι σε ισχύ σήμερα, με την πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς είναι σε εξέλιξη διαδικασία παράβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ είπε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα είναι πιο δύσκολο σε νεαρά ζευγάρια με τις παρούσες συνθήκες να αποκτήσουν κατοικία και έψεξε το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), προειδοποίησε από την πλευρά του ότι σε λίγους μήνες δεν θα βρίσκουμε διαμερίσματα δυάρια, κάτω από € 200 χιλιάδες με τις αυξήσεις που καταγράφουν οι πρώτες ύλες.

Από την πλευρά του εξάλλου εκπρόσωπος των Εκτιμητών Ακινήτων εισηγήθηκε να γίνει επαναξιολόγηση των εμβαδών στα διαμερίσματα που θα εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή, καθώς αποκλείονται όπως είπε τα δυάρια και τριάρια, εκτός κι αν ανεγείρονται εκτός αστικού κέντρου.

Επιφυλάξεις και από βουλευτές

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργάδης, είπε ότι υπάρχει κάποια βελτίωση από το προηγούμενο προσχέδιο, προσθέτοντας, όμως, ότι υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τα διαμερίσματα, που δεν θα υπερβαίνουν τα δύο υπνοδωμάτια, ενώ σημείωσε ότι πρόβλημα υπάρχει και με τη μεταβατική περίοδο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αναλογία της αξίας και του εμβαδού, η οποία, όπως είπε, δεν ανατανακλά στις πραγματικότητες της αγοράς. «Με τις αξίες που μπαίνουν κάτω, τα εμβαδά θα είναι πολύ χαμηλότερα από ότι τίθενται», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους είπε πως με τις τιμές που ισχύουν σήμερα επιβάλλεται αναθεώρηση των τιμών.

Επικρίσεις για επιλογές από το ένα άκρο στο άλλο διατύπωσε ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης. «Εκεί που ήμασταν στο σημείο και καλύπταμε τα διαμερίσματα εκατομμυρίων για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τώρα βάλαμε τόσο στενά πλαίσια», είπε.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Σωτήρης Ιωάννου είπε πως διαφωνεί με την μεταβατική διάταξη της 30ης Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι οι μέγιστες αξίες που έχουν τεθεί δεν αντανακλούν την μεγάλη αύξηση των οικοδομικών υλικών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε από την πλευρά του ότι με τις αυξήσεις των τιμών που ισχύουν στη αγορά δεν μπορούν να προσεγγιστούν οι τιμές που αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Της Ελένης Χαραλάμπους