You are here

Έπιασαν «λαυράκι» οι στοχευμένοι ελέγχοι του Φόρου

01/12/2022 06:28

Ξένοι που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο, ξένοι από τρίτες χώρες που αγόρασαν ακίνητο εκτός του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και κύπριοι περιλαμβάνονται στους 270, που εκμεταλλεύτηκαν τη νομοθεσία αποκτώντας ακίνητο με μειωμένο ΦΠΑ.

Ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι «υπάρχουν άλλες 1000 περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι δεν κατοικούν στην Κύπρο, γι’ αυτό δεν άνοιξαν την πόρτα κατά την επιτόπια επίσκεψη των λειτουργών του τμήματος».

Σημειώνεται, ότι η απόφαση για επιτόπιους ελέγχους από πόρτα σε πόρτα σε διαμερίσματα και κατοικίες, αποφασίστηκε μετά το σάλο που προκλήθηκε λόγω της παραχώρησης του προνομίου του μειωμένου 5% ΦΠΑ, στους ξένους επενδυτές που αγόραζαν ακίνητα στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος και δεν διέμεναν στην Κύπρο.

Ο κ. Μαρκίδης, εξήγησε ότι, «από τους 1700 επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι λειτουργοί του τμήματος τους δύο τελευταίους μήνες, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, από τα περίπου 800 άτομα που εντοπίστηκαν, τα 275 δεν είναι δικαιούχοι του μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ, συνεπώς θα πρέπει να καταβάλουν 19% ΦΠΑ».

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε, για ξένους οι οποίοι αγόρασαν διαμέρισμα ή κατοικία επωφελούμενη της νομοθεσίας για μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ, αλλά διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ενοικιάζουν το ακίνητο μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Και κύπριους οι οποίοι διαμένουν στη Λευκωσία ή άλλη πόλη και αγόρασαν εξοχική κατοικία σε παραλιακή πόλη δηλώνοντας την ως την κύρια κατοικία, την οποία όμως ενοικιάζουν σε τρίτους.

Τόνισε ότι, «οι εξορμήσεις των λειτουργών είναι στοχευμένοι γι’ αυτό παρουσιάζονται αυξημένα τα ποσοστά». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα τελευταία 5-6 χρόνια είχαμε εγκρίνει μειωμένο 5% ΦΠΑ σε πάνω από 30.000 δικαιούχους, άρα για να έχουμε αποτέλεσμα οι έλεγχοι μας πρέπει να είναι στοχευμένοι», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, οι επιτόπιοι έλεγχοι σε παγκύπρια βάση με μια μόνο μικρή παύση τις ημέρες των Χριστουγέννων θα συνεχιστούν και το 2023.

«Οι επισκέψεις γίνονται απογευματινές ώρες, από τις πέντε η ώρα το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε σπίτι τους ένοικους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι λειτουργοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις περιπτώσεις που ένοικοι είναι ενοικιαστές. Το πρόβλημα έχουν οι ιδιοκτήτες, όχι αυτοί που κατοικούν στο σπίτι».

 Παρόλα αυτά, είπε ότι «επειδή είναι ιδιώτες και όχι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν ήταν δικαιούχοι γι’ αυτό τρέχουν να πληρώσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή».

Πλήρης ικανοποίηση από ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εκστρατείας που διενήργησαν οι λειτουργοί του τμήματος Φορολογίας και εξέφρασε ικανοποίηση διότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία γύρω στα €16,2 εκατ.

Τόνισε ότι «ο μειωμένος συντελεστής, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και όχι, είτε για ενοικίαση ή άλλη εμπορική εκμετάλλευση».

Της Ηρώς Ευθυμίου