You are here

Φοροαπαλλαγές και στις αναδιαρθρώσεις με ακίνητα συγγενών

17/01/2019 11:00

Αλλαγές στις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ αναφορικά με φοροαπαλλαγές στις περιπτώσεις που ακίνητη ιδιοκτησία μεταβιβάζεται από το δανειολήπτη στο δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, θα εξετάσει η επιτροπή οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε οι ελαφρύνσεις να ισχύουν και στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων από πρόσωπα συνδεδεμένα με το δανειολήπτη.

Πρόκειται, για έξι προτάσεις νόμου βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, με τις οποίες διευρύνεται ο κύκλος των περιπτώσεων όπου μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης οι φοροαπαλλαγές για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων.

Με τις προτάσεις νόμου, σε κάθε μια περίπτωση φορολογίας, προτείνεται τροποποίηση του όρου «δανειολήπτης» ώστε αυτός να καλύπτει και συνδεδεμένα με τον δανειολήπτη πρόσωπα, όταν γίνεται μεταβίβαση και διάθεση ακίνητης περιουσίας προς τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Εισάγεται συγκεκριμένα η επιφύλαξη ότι «στην περίπτωση συνδεδεμένων προσώπων, δανειολήπτης δύναται να θεωρηθεί οποιοδήποτε συνδεδεμένο πρόσωπο νοουμένου ότι η διάθεση και μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και η μεταβίβαση δικαιωμάτων δυνάμει πωλητηρίου εγγράφου κατατεθειμένου στο τμήμα κτηματολογίου, πραγματοποιείται προς τον δανειστή».

Εκτός από τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων στις τράπεζες, οι φοροαπαλλαγές ισχύουν σήμερα και στις περιπτώσεις πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας σε τρίτα πρόσωπα και εταιρείες στην ελεύθερη αγορά, για διάθεση του προϊόντος της πώλησης προς μείωση ή εξόφληση δανείων, ρύθμιση που επήλθε μετά την ομόφωνη ψήφιση από τη βουλή προτάσεων νόμου του ΔΗΣΥ, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι εν λόγω ελαφρύνσεις, ισχύουν μέχρι το τέλος του 2019 και καλύπτουν δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι φοροελαφρύνσεις που εφαρμόζονται και που οι δικαιούχοι των οποίων διευρύνονται με τις προτάσεις νόμου, αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τα χαρτόσημα και τα τέλη μεταβίβασης που καταβάλλονται στο κτηματολόγιο.

Της Μαρίας Χαμπή