You are here

Καμπανάκι ΥΠΟΙΚ για ΦΠΑ ακινήτων

01/07/2022 06:44

Σε επικαιροποίηση των μέγιστων αξιών των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, στη βάση των δεδομένων του 2022 προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής της υπό συζήτησης νομοθεσίας για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, ενώ όσον αφορά το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν δική του πρόταση, αλλά βουλευτών και εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Παντελή αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα σεβαστεί και αποδεχθεί την όποια απόφαση της Νομοθετικής Εξουσίας και με την ψήφιση του νόμου, θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως οφείλει, στο πλαίσιο της διαδικασίας παράβασης.

Σε συνέχεια της συζήτησης του αναθεωρημένου νομοσχεδίου επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα και των έντονων αντιδράσεων εμπλεκόμενων φορέων και βουλευτών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών όσον αφορά τα τρία ανοιχτά ζητήματα.

Συγκεκριμένα για τις μέγιστες αξίες που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και την έκταση της μεταβατικής περιόδου.

Ο κ. Παντελή δηλώνει όσον αφορά τις μέγιστες αξίες, ότι αυτές έχουν καθοριστεί στη βάση των επίσημων στατιστικών δεδομένων της περιόδου 2019-2021 και δύναται να αναπροσαρμόζονται από τον Έφορο Φορολογίας στη βάση επικαιροποιημένων στοιχείων.

«Ενόψει του γεγονότος ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα τύχει εφαρμογής μετά το 2023, οι εν λόγω αξίες θα τύχουν αναπροσαρμογής στη βάση των δεδομένων του 2022, που θα έχουμε στη διάθεσή μας αρχές του επόμενου έτους», όπως εξηγεί.

Όχι σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου

Σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, σημειώνει ότι η τροποποίηση του πλαισίου έγινε ευρέως γνωστή από το Δεκέμβριο του 2021 και το προτεινόμενο αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει όπως η μεταβατική περίοδος λήξει τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή ένα έτος μετά τη γνωστοποίηση της υποχρέωσής μας για τροποποίηση του πλαισίου.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της περιόδου δύναται να τύχει εκμετάλλευσης ή και να μη γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με τον διαχωρισμό μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων, ο κ. Παντελή σημειώνει ότι προέβη στη σχετική ρύθμιση μετά από άτυπη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περαιτέρω διαβούλευση και με το ΕΤΕΚ.

Προσθέτει ότι στο αναθεωρημένο πλαίσιο διαχωρίζονται τα κριτήρια μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων, καθορίζονται μέγιστες αξίες για κατοικίες και διαμερίσματα, καθώς και η πρόβλεψη εισαγωγής εύλογης μεταβατικής περιόδου.

Περαιτέρω εξηγεί ότι το νομοσχέδιο βασίζεται σε ανάλυση των επίσημων στατιστικών δεδομένων της περιόδου 2019-2021, αναφορικά με αγορές κατοικιών και διαμερισμάτων (Αγοραπωλητήρια Έγγραφα Βάσης Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας).

Στο τραπέζι και η επιστολή παράβασης

Υπενθυμίζει ακόμα ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου ήταν απόρροια της προειδοποιητικής επιστολής παράβασης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής διάταξης που διέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από 5% στις κατοικίες, πρέπει να περιορίζεται σε κατοικίες που παρέχονται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής.

Υπογραμμίζει ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι η υφιστάμενη Κυπριακή νομοθεσία δεν πληροί την προϋπόθεση της κοινωνικής πολιτικής που προβλέπεται στην οδηγία ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικά κοινωνική, όπως απαιτείται από την εν λόγω οδηγία».

Της Ελένης Χαραλάμπους