You are here

Κλειδώνει στα 190 τ.μ. και στις €350 χιλ. ο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

23/05/2023 06:46

Έκοψε και έραψε στα μέτρα της τη νέα πρόταση για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με ρίσκο να μην γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν και να μπει σε νέες περιπέτειες η Κύπρος.

Κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, παρότι ενημερώθηκαν από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή ότι η προκαταρτική θέση του ομόλογου του στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της ΕΕ Γεράσιμου Θωμά, είναι ότι θα πρέπει να μειωθεί το εμβαδόν των κατοικιών που θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάργηση του κατώτατου ορίου εμβαδού και να διατηρήσουν το ανώτατο ελαφριά μειωμένο.

Αποφάσισαν επίσης, να διατηρήσουν τις αξίες των ακινήτων που θα υπόκεινται στο μειωμένο ΦΠΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η εκτίμηση των πλείστων βουλευτών είναι ότι έτσι θα είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν η νέα πρόταση της Κύπρου, η οποία υπολογίζεται πως παράλληλα, θα σταματήσει και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της Δημοκρατίας.

Σε αντίθετη πορεία από υποδείξεις για εμβαδόν

Συγκεκριμένα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία να προωθηθεί πρόταση για τη ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου που θα αφορά σε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για ακίνητα αξίας μέχρι €350 χιλιάδες στα πρώτα 190 τ.μ. αντί 150 τ.μ. που προέβλεπε η τελευταία πρόταση που ζητήθηκε η γνώμη της ευρωπαϊκής αρχής.

Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής από τον κ. Παντελή, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Φορολογίας της ΕΕ εισηγήθηκε όπως τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που θα τυγχάνουν του κοινωνικού ωφελήματος να είναι περίπου στα 100-110 τ.μ.

Συγχρόνως συμφώνησαν ότι ακίνητα αξίας μέχρι €475 χιλιάδες και εμβαδού επίσης μέχρι 190 τ.μ., θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ για τις πρώτες €350 χιλιάδες, ενώ για το υπόλοιπο ποσό (€125 χιλ.) θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Όσον αφορά ακίνητα που η αξία και το εμβαδόν τους υπερβαίνει τα συγκεκριμένα ποσά και τετραγωνικά, θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% στο σύνολο της αξίας τους και των τετραγωνικών μέτρων τους.

Σημειώνεται ότι το ανώτερο όριο των τετραγωνικό μέτρων που προέβλεπε η πρόταση που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την επιτροπή Οικονομικών, ανερχόταν στα 200 τ.μ.

Επιφυλάξεις από ΑΚΕΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν διάφορα σενάρια για ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου, του οποίου έχει προγραμματισθεί η νομοθετική ρύθμιση στις 8 Ιουνίου 2023, με το συγκεκριμένο να τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από τα πλείστα κόμματα.

Κάποιες επιφυλάξεις εξέφρασε με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά όχι ως προς την αναθεωρημένη πρόταση, που προβλέπει μεγαλύτερο εμβαδόν για ακίνητα που θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ, αλλά ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί το ζήτημα.

Τα πλείστα κόμματα πρότειναν την κατάθεση τροπολογίας, με το ΔΗΣΥ να εισηγείται τη ρύθμιση του ζητήματος με κοινή πρόταση νόμου και το ΑΚΕΛ να αντιπροτείνει τη ρύθμιση του ζητήματος με νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, καθώς όπως τονίστηκε ο νόμος που θα θεσπίσει η Βουλή θα έχει άλλη βαρύτητα για την Κομισιόν, εάν στηρίζεται και από την κυβέρνηση.

Εξελίξεις εντός της εβδομάδας

Ο κ. Παντελή δεσμεύθηκε να προχωρήσει εκ νέου σε διαβούλευση με την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ και να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος από πλευράς του.

Το ΥΠΟΙΚ φέρεται να μην έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάθεση αναθεωρημένου νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι όποια πρόταση υιοθετήσει η Βουλή θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες.

Δεσμεύθηκε όμως ότι, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο την πρόταση των κομμάτων για τη μεταβατική περίοδο που θα ισχύει για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, στη βάση της κατάθεσης της αίτησης για πολεοδομική άδεια.

Επικρατέστερο σενάριο

Επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με βουλευτές που μίλησαν στη StockWatch, είναι το ζήτημα να ρυθμιστεί με τροπολογία, την οποία θα συνυπογράφουν όλα τα κόμματα. Το όλο ζήτημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία ότι η νέα πρόταση είναι πολύ πιθανόν να μην γίνει αποδεκτή από την ευρωπαϊκή επιτροπή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί η χώρα να υιοθετήσει πρόταση που θα επιβάλει η Κομισιόν, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί τελικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη σωστή εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Επίσης, ανησυχίες εξέφρασαν και ως προς το ενδεχόμενο, εάν η πρόταση υιοθετηθεί ως έχει, να οδηγήσει σε επέκταση της παραοικονομίας, καθώς οι τιμές των ακινήτων στην αγορά σήμερα, είναι κατά πολύ πιο ψηλές από αυτές που προτείνεται να τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ.

Εκ μέρους του τμήματος Φορολογίας αναφέρθηκε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα αναρτηθεί στη σελίδα του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να μπορούν να υπολογίσουν τη μείωση που τους αναλογεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους