You are here

Μετά τους εκατομμυριούχους, στόχευση στον μειωμένο ΦΠΑ

21/01/2022 07:16

Νομοσχέδιο που αφορά στην επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, για τα πρώτα 140 τμ κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τμ, κατατέθηκε χθες ενώπιον της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμος.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέχεται στοχευμένα ο μειωμένος συντελεστής, μέσα σε πλαίσιο που άπτεται άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως επιτάσσει η παράγραφος 10 του παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του μειωμένου συντελεστή εκτός του πλαισίου της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, επισημάνθηκε από τον γενικό ελεγκτή από το 2020, με το θέμα να παίρνει διαστάσεις και την κυβέρνηση να εκτιμά αρχικά, ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

Συγκεκριμένα, ο γενικός ελεγκτής, είχε επισημάνει ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου το 2020 ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη βουλή το 2015, εφαρμόστηκε, με τρόπο ώστε επενδυτές που αγόρασαν πολυτελείς κατοικίες μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης, να πληρώνουν μειωμένο αντί κανονικό ΦΠΑ.

Προειδοποίησε μάλιστα, για το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να κληθούν να καλύψουν το ΦΠΑ που γλίτωσαν οι πολιτογραφηθέντες, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν παραχωρηθεί, οι επενδυτές πλήρωσαν €125 εκ. σε ΦΠΑ ενώ, με τον κανονικό συντελεστή, θα πλήρωναν τετραπλάσιο ποσό.

Ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, είχε υποστηρίξει πως το τμήμα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία αλλά, τον εθνικό νόμο στον οποίο αυτή έχει ενσωματωθεί, σημειώνοντας από τότε, ότι για να αλλάξει ο τρόπος εφαρμογής της οδηγίας θα έπρεπε να επέλθει αλλαγή στη νομοθεσία η οποία δεν παρείχε διευκρινήσεις για την εφαρμογή του μέτρου στο πλαίσιο του σχεδίου πολιτογράφησης ή άλλου σχεδίου.

Της Μαρίας Χαμπή