You are here

Ακίνητα: Αύξηση 20% στις αξίες για μειωμένο ΦΠΑ 5%

20/07/2022 07:08

Εισηγήσεις για αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% και διαφοροποίηση των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων που θα απολαμβάνουν την έκπτωση, αλλά και αλλαγές όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο ετοιμάζεται να καταθέσει το επιστημονικό τεχνικό επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Μετά την έντονη αντίθεση σε πρόνοιες του αναθεωρημένου νομοσχεδίου επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα από εμπλεκόμενους φορείς, το ΕΤΕΚ ετοιμάζεται να καταθέσει εκ νέου εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για τα τρία ανοιχτά θέματα, τα οποία αφορούν το διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, την επιβολή οροφής στη συνολική αξία του ακινήτου που θα υπόκειται σε μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και τη μεταβατική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι, στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών, µε συνολικό εμβαδόν τα 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Για τα διαμερίσματα επίσης προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.µ. όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνάει τα 110 τ.µ. και των οποίων η συνολική αξία να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, o πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή ανέφερε ότι στη νέα πρόταση που προτίθεται να αποστείλει σύντομα στον αρμόδιο υπουργό θα περιλαμβάνεται εισήγηση για επικαιροποίηση των αξιών των ακινήτων ώστε να συνάδουν με τις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων.

Αλλαγές σε αξίες, τετραγωνικά και μεταβατική περίοδο

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η νέα εισήγηση του επιμελητηρίου θα προβλέπει αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% κατά 15-20%, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στο κατασκευαστικό κόστος.

Όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ, ο κ. Κωνσταντή απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα προτείνει όπως παραμείνουν ίδια για τις κατοικίες και αυξηθούν για τα διαμερίσματα, αναλόγως με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντής μελετούν πρόταση, η οποία αφορά την περαιτέρω αύξηση των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή από τα πρώτα 90 τ.µ. σε διαμερίσματα µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. που προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο, αναλόγως των μελών που θα αποτελείται η οικογένεια που προβαίνει στην αγορά.

Σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο, που ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε ότι θα ζητηθεί να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνονται τα ακίνητα που μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν καταθέσει την πολεοδομική άδεια.

Κίνδυνος για κυρώσεις από ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές του έτους, στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5%, νομοσχέδιο που προέβλεπε μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας η διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., μειωμένο ΦΠΑ ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Βουλή και φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας ζήτησαν από τον ΥΠΟΙΚ να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για επαναφορά του πλαισίου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που ίσχυε μεταξύ του 2011 με 2016 και αφορούσε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κύριας κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ.

Η πρόταση ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή, ενώ στον ορίζοντα εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες μέσω της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω μη στοχευμένης εφαρμογής του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια.

Με αξίες ακινήτων 2019-2021 το νομοσχέδιο

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών μετά από διαβούλευση με το Επιμελητήριο, προχώρησε στην ετοιμασία νέα πρότασης η οποία αποτυπώθηκε στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στα τέλη Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου κατέληξε το υπουργείο, αφού προέβη σε ανάλυση των δεδομένων της περιόδου 2019-2021 αναφορικά µε αγορές κατοικιών και διαμερισμάτων (αγοραπωλητήρια έγγραφα βάση τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) και συγκεκριμένα, σε διαχωρισμό μεταξύ αγορών κατοικιών ή διαμερισμάτων από κύπριους και ξένους υπηκόους.

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή για σκοπούς καθορισμού του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών και διαμερισμάτων, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που έχει συλλέξει η Στατιστική Υπηρεσία, µε βάση τα οποία προκύπτει ότι, η διάμεση αξία, δηλαδή το 50% για κατοικίες που αγοράζονται από κύπριους ανέρχεται σε 173.73 τ.µ. µε αξία €1623, 80 ανά τ.µ. και για διαμερίσματα σε 91 τ.µ. µε αξία €1868.41 ανά τ.µ.

Μιλώντας εξάλλου ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ο κ. Παντελή είχε δηλώσει ότι στη διαμόρφωση του κειμένου είχαν ληφθεί υπόψη οι εισηγήσεις των εμπλεκομένων φορέων για διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων, καθορισμό αξίας πώλησης για τις δύο κατηγορίες ανά τετραγωνικό μέτρο και καθορισμό μεταβατικών περιόδων για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Της Ελένης Χαραλάμπους