You are here

Όχι Κομισιόν για ΦΠΑ 5% στα 190 τ.μ. και τις €350 χιλ.

29/05/2023 10:17

Δεν έγινε αποδεκτή ούτε η νέα πρόταση για τη ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία, η οποία προνοούσε ότι θα κάλυπτε ακίνητα μέχρι 190 τ.μ. και αξίας μέχρι €350 χιλ.

Ενημερώνοντας πριν από λίγο την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι σε επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει κατώτατο όριο εμβαδού στην πρόταση που θα υιοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το εμβαδόν που έγινε αποδεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε προηγούμενη διαβούλευση ανέρχεται στα 110 τ.μ. αντί στα 190 τ.μ. που προνοεί η πρόταση και η αξία του ακινήτου στις €475 χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία την προηγούμενη Δευτέρα οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για προώθηση πρότασης, η οποία δεν θα περιλάμβανε κατώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων.

Προνοούσε κατάργηση του διαχωρισμού διαμερισμάτων και κατοικιών και επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, στα πρώτα 190 τ.μ., ακινήτων αξίας μέχρι €350 χιλ. Συγχρόνως συμφώνησαν ότι ακίνητα αξίας μέχρι €475 χιλιάδες και εμβαδού επίσης μέχρι 190 τ.μ., θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ για τις πρώτες €350 χιλιάδες, ενώ για το υπόλοιπο ποσό (€125 χιλ.) θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Όσον αφορά ακίνητα που η αξία και το εμβαδόν τους υπερβαίνει τα συγκεκριμένα ποσά και τετραγωνικά, θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% στο σύνολο της αξίας τους και των τετραγωνικών μέτρων τους.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή Οικονομικών έχει συμφωνήσει εδώ και τρεις εβδομάδες ότι το νομοσχέδιο και τυχόν προτάσεις νόμου και τροπολογίες θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, στις 8 Ιουνίου 2023.

Δεύτερη επιστολή από Κομισιόν

Ο κ. Παντελή ενημέρωσε επίσης την επιτροπή οικονομικών ότι εντός Ιουνίου η Δημοκρατία θα λάβει τη δεύτερη επιστολή από την Κομισιόν, αναφορικά με τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την καθολική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε ακίνητα για τα πρώτα 200 τ.μ.

Δήλωσε ότι το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να απαντήσει για το ζήτημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο ενδεχόμενο που το ζήτημα δεν ρυθμιστεί άμεσα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, η Δημοκρατία θα κληθεί να βρεθεί ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη μη σωστή ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου.

Δήλωσε ακόμα ότι αν στο μεταξύ «ψηφίσουμε άλλη νομοθεσία, η οποία θεωρηθεί ότι δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τότε θα ξεκινήσει άλλη διαδικασία κατά της Κύπρου, που δεν θα πάρει τον ίδιο χρόνο να εξετασθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Χ. Ερωτοκρίτου: Δύο προτάσεις στο τραπέζι

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές, είτε το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, είτε μια διαφοροποιημένη φόρμουλα στη βάση και των συζητήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της Κομισιόν.

Η κ. Ερωτοκρίτου υπενθύμισε πως το αρχικό νομοσχέδιο αφορά συγκεκριμένα ποσά και συγκεκριμένα εμβαδά για διαμερίσματα και οικίες με ξεχωριστούς συντελεστές για διαμερίσματα και ξεχωριστούς για οικίες, αλλά στην πορεία είχε διαμορφωθεί στη βάση των εισηγήσεων όλων των εμπλεκομένων για ενοποίηση των δύο κατηγοριών.

«Είτε με την αρχική του μορφή, όπως κατατέθηκε με τις συγκεκριμένες αξίες και τα αυξημένα εμβαδά, είτε μια μία διαφοροποίηση, η οποία ενδεχομένως να προέλθει με τροπολογία κάποιων κομμάτων, είτε από την ίδια τη επιτροπή στο στάδιο των συζητήσεων αυτού του νομοσχεδίου, όπως θα διαμορφωθεί δηλαδή στην πορεία θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Ιουνίου, αυτή η ημερομηνία δεν αλλάζει», πρόσθεσε.

Χ. Χριστοφίδης: Θα περιμένουμε τη θέση της κυβέρνησης

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα εμείς θα συνεχίσουμε αφενός να εργαζόμαστε δημιουργικά για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανθρώπους στην Κύπρο σε μια μάλιστα περίοδο που τα ενοίκια είναι στα ύψη και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας φαντάζει άπιαστο όνειρο για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πληθυσμού και αφετέρου να δουλεύουμε και στo πλαίσιo μια προσπάθειας να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράλληλα είπε ότι το κόμμα θα περιμένει την τελική θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, αφήνοντας αιχμές και για τα συγκυβερνώντα κόμματα.

«Ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης, είναι η αρχική; Είναι η συμφωνία με τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Άρα θέλουμε με βάση τα νέα δεδομένα να δούμε στο χαρτί την τελική θέση της κυβέρνησης, φαντάζομαι και με τη στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων», κατέληξε.

Α. Τρυφωνίδης: Θα εξευρεθούν οι λύσεις

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθούν οι λύσεις οι οποίες θα είναι τεκμηριωμένες και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες μας.

«Η όποια διαφοροποίηση», είπε, «θα πρέπει να καταστήσει το μέτρο πιο κοινωνικό και πιο στοχευμενο είτε αφορά κατοικίες είτε αφορά διαμερίσματα. Θα συνεδριάσουμε εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη με σκοπό την οριστική επίλυση του ζητήματος, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στην ολομέλεια στις 8 Ιουνίου αλλά κυρίως να μην οδηγηθούμε σε περιπέτειες ως χώρα».

Σ. Παπαδούρης: Τρία σενάρια στο τραπέζι

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως η Βουλή έχει ενώπιον της τρία σενάρια. «Το ένα το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το δεύτερο είναι μια πρόσθετη συμβιβαστική λύση την οποία προσπαθούμε να γεφυρώσουμε όλα τα κόμματα και κατ’ εμένα τίθεται και θέμα της προηγούμενης συμβιβαστικής λύσης, την οποία, ναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει απορρίψει, αλλά κατά τη δική μου άποψη, ήταν μια απλή ξεκάθαρη φόρμουλα στη οποία νομίζω ότι πρέπει να επιμένουμε».

Της Ελένης Χαραλάμπους