You are here

Όλα ανοιχτά για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα

03/04/2023 15:18

Την κατάθεση νέας πρότασης από την κυβέρνηση για την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% στις κύριες κατοικίες, αποφάσισε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση, στην οποία φαίνεται να συγκλίνουν και κάποια κόμματα, θα αφορά σε αύξηση των αξιών των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, κατά 10-15%, δηλαδή για τις κατοικίες η αξία να ανέβει στις €400 χιλ. περίπου και για τα διαμερίσματα στις €230 χιλ. περίπου.

Η σχετική πρόταση θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής στην πρώτη συνεδρία της μετά το Πάσχα και στο ενδεχόμενο που δεν ικανοποιεί, τα κόμματα προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη συζήτηση μονοπώλησε πρόταση του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα του Χάρη Γεωργιάδη, να μην υπάρχει διαχωρισμός κατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς και να εξαλειφθεί η πρόνοια για τα τετραγωνικά μέτρα που θα επιδοτούνται από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε όπως η αξία των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ να είναι στις €350 χιλ.

Στο τραπέζι του διαλόγου παραμένουν και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Το ΑΚΕΛ προτείνει τον καθορισμό ανώτατων ορίων στην αξία της κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου η ανέγερση, επέκταση και αγορά κατοικίας να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Από την άλλη, η πρόταση νόμου του κ. Παπαδούρη προνοεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ύψους 5% να εφαρμόζεται για τα πρώτα 180 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού, σε περίπτωση παράδοσης ή ανέγερσης κατοικίας της οποίας το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 220 τ.μ., νοουμένου ότι η αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις €300 χιλ. για την ανέγερση κατοικίας και τις €450 χιλ. για την αγορά κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής, προβλέπει επιβολή ΦΠΑ 5% για κατοικίες στα πρώτα 170 τ.μ. με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ., καθώς και για τα διαμερίσματα για τα πρώτα 90τ.μ. με συνολικό εμβαδόν που δεν ξεπερνά τα 110 τ.μ. και η συνολική αξία τους ανέρχεται στις €200 χιλ.

Σημειώνεται ότι ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ώστε να επιχειρηθεί να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών μετά το Πάσχα συμφωνημένη πρόταση, η οποία θα οδηγηθεί άμεσα για ψήφιση από την Ολομέλεια του σώματος.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα ακίνητα.

Δήλωσε ότι θα αναμένουν την κυβερνητική πρόταση, η οποία σε ενδεχόμενο που δεν καλύπτει τα ζητούμενα των κομμάτων, θα κατατεθούν τροπολογίες.

Τόνισε ότι η προσπάθεια της επιτροπής Οικονομικών είναι να βρεθεί η δικαιότερη λύση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τους πολίτες και επιχειρηματίες, η οποία θα είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά δήλωσε ότι υπό τις περιστάσεις, καθώς υπάρχει ανοιχτή διαδικασία κυρώσεων από την ΕΕ, θα πρέπει να επιχειρηθεί να γίνει ό,τι είναι καλύτερο για όλες τις πλευρές και ειδικά για τους χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά πολίτες αλλά και τα νέα ζευγάρια να μπορούν να αποκτήσουν κατοικία.

Πρόσθεσε, ότι το κόμμα του κατάθεσε πρόταση για κατάργηση των τετραγωνικών μέτρων και να παραμείνει η τιμή των ακινήτων στις €350 χιλ. και θα αναμένουν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί αυτής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, δήλωσε ότι οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε άπιαστο όνειρο για τους νέους την απόκτηση οικίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο ενδεχόμενο που το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εγκριθεί ως έχει, θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα όνειρα της κοινωνίας και κυρίως των νέων για απόκτηση κατοικίας.

Πρόσθεσε ότι οι αξίες των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν συνάδουν με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι στο ενδεχόμενο που δεν δοθεί μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της νομοθεσίας που θα εγκρίνει η Ολομέλεια του σώματος, τότε θα υπάρξουν πολίτες που θα αδικηθούν.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε ότι θα αναμένουν αναθεωρημένη πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στο τραπέζι του διαλόγου στην Επιτροπή Οικονομικών κατατέθηκαν σειρά προτάσεων για ρύθμιση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι θα αναμένουν να διαπιστώσουν ποιες από αυτές θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να καταλήξουν και στην τελική θέση του κόμματος του.

Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο την κατάθεση τροπολογίας από το κόμμα του, στο ενδεχόμενο που η κυβερνητική πρόταση δεν τους ικανοποιεί.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αξίες των ακινήτων.

Ανέφερε ότι το κόμμα του έθεσε στον νέο Υπουργό Οικονομικών τις σοβαρές επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις όπου και βρήκε κατανόηση, όσον αφορά τις αξίες που πρέπει να ανέβουν λόγω του κόστους που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και με τις μεταβατικές διατάξεις.

«Στόχος όλων, είναι να δώσουμε όλα τα εχέγγυα και τις διευκολύνσεις στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και μέσα στα πλαίσια των πιέσεων που δεχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως είπε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι αξίες των ακινήτων έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόσθεσε, ότι υπολογίζεται μετά το σημερινό διάλογο το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει πρόταση για αύξηση των αξιών των ακινήτων κατά 10-15%.

Της Ελένης Χαραλάμπους