You are here

Ώρα μηδέν για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα

28/03/2023 06:59

Σε άτυπη συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και Βουλή για τη λύση του γόρδιου δεσμού, της επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή κατασκευή πρώτης κατοικίας και εκτός απροόπτου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, αμέσως μετά το Πάσχα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση τους, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Κεραυνός ξεκαθάρισε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για το ζήτημα και ζήτησε από τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ως έχει.

Τόνισε ότι η δίμηνη προθεσμία για ρύθμιση του ζητήματος από την Κομισιόν έχει εκπνεύσει από τα μέσα του προηγούμενου μήνα και η ενημέρωση από τις ευρωπαϊκές αρχές για παραπομπή στο δικαστήριο της ΕΕ και επιβολή κυρώσεων στην χώρα μας, είναι στο δρόμο.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ υπολογίζεται ότι τα κόμματα θα καταθέσουν τροπολογίες, μεταξύ άλλων για αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και για αύξηση των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων που θα τυγχάνουν του ωφελήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φρενάρει τις όποιες αλλαγές υιοθετήσει η Βουλή, για αύξηση των τετραγωνικών και των αξιών, καθώς επείγει η ρύθμιση του ζητήματος με τη νέα επιστολή της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων ν’ αναμένεται πολύ σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ., καθώς και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων που το συνολικό εμβαδόν τους δεν ξεπερνά τα 110 τ.μ. και η συνολική αξία τους τις €200 χιλ.

Ο κ. Κεραυνός μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες, όμως ο ίδιος θεωρεί ότι φορολογικά μέτρα όπως αυτό που θα εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου δεν πρέπει να βασίζονται σε «πρόσκαιρες συγκυρίες που έχουν οδηγήσει τις αυξήσεις των τιμών σε αυτό το επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί.

«Για αυτό θεωρώ ότι χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της, ούτως ώστε να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες για το κράτος», τόνισε, σημειώνοντας ότι στην τελευταία της επιστολή το Δεκέμβριο του 2022, η Κομισιόν αναφέρει ότι συμφωνεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

«Αλλά έχει λήξει το Φεβρουάριο η περίοδος που μας έδωσε (η Κομισιόν) και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κάποιες κυρώσεις και μέτρα», είπε.

Αναδιανομή εισοδήματος

Στο μεταξύ, παραθέτοντας χθες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε την προσήλωσή στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Όποτε ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο ο πρώτος που πληρώνει το τίμημα και μάλιστα το μεγαλύτερο είναι τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ο απλός εργαζόμενος και γενικά οι μη προνομιούχοι».

Ο κ. Κεραυνός τόνισε πως πρέπει να διαχωριστεί το θέμα της ανάπτυξης μεταξύ της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Αν η μεγέθυνση είναι σε υψηλά ποσοστά και μας ικανοποιεί χωρίς να κοιτάζουμε την ανάγκη για εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να κατανέμεται σωστά στην οικονομία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, μιλούμε για μεγέθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι η μεγέθυνση είναι αναγκαία για να εισέλθουμε στην ανάπτυξη.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ήδη δρομολογήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αύξηση του αφορολόγητου ποσού, γεγονός που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερα αμειβομένων τάξεων.

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Η προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2008. Κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια άλλη αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Στόχος η φορολογική μεταρρύθμιση να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά, αλλά στόχος είναι να είναι πρόσθετος μηχανισμός για καλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος, μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος».

Της Ελένης Χαραλάμπους