You are here

Προς Ολομέλεια αρχές Ιουνίου το ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

15/05/2023 14:33

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί στις 8 Ιουνίου το πολυσυζητημένο θέμα της επιβολής μειωμένου ΦΠΑ 5% για αγορά ή κατασκευή κύριας κατοικίας, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καθώς τα κόμματα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε ότι αφορά τη συμβιβαστική φόρμουλα, για την οποία αναμένουν τα σχόλια του υπουργείου Οικονομικών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώθηκε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές, Έφορο Φορολογίας, Πρόεδρο ΕΤΕΚ και Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, στην παρουσία εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλοντας ακόμα μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος συμφωνημένη πρόταση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Προς διαγραφή διαχωρισμού διαμερισμάτων-κατοικιών

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch τα κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να συγκλίνουν, στην κατάργηση του κριτηρίου διαχωρισμού των ακινήτων ανάμεσα σε κατοικίες και διαμερίσματα, νοουμένου ότι συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, μετά από συνεδρία τριών και πλέον ωρών, συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Οικονομικών εξετάσει και καταθέσει τις θέσεις του, σε σχέση με πρόταση που θα «παντρεύει» τις εισηγήσεις ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ, περιλαμβάνοντας στοιχεία και από την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εξετάσει πρόταση η οποία προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ 5% σε όλα τα ακίνητα μέχρι 150 τ.μ. και αξίας μέχρι €350 χιλ.

Για ακίνητα που υπερβαίνουν τα 150 τ.μ., δηλαδή από 151 τ.μ. και μέχρι και 200 τ.μ., η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις €475 χιλ.,  θα καταβάλλεται ΦΠΑ 5% μέχρι τα 150 τ.μ. και 19% στην υπόλοιπη έκταση.

Για ακίνητα που υπερβαίνουν και αυτά τα όρια αξίας και τ.μ., θα επιβάλλεται 19% από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδου δεσμεύθηκε ότι η απάντηση του ΥΠΟΙΚ επί της συγκεκριμένης πρότασης, θα έρθει εντός των επόμενων ημερών.

Τα κόμματα τα οποία στο σύνολο τους εξέφρασαν πρόθεση να καταλήξουν σε κοινή πρόταση, δηλώσαν ότι η σχετική πρόταση θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τα συλλογικά όργανα τους.

Ξεκαθάρισε ακόμα κατά την σημερινή συζήτηση και το ζήτημα της μεταβατικής περιόδους, με όλες τις μεριές να φαίνεται να συγκλίνουν ότι θα είναι η τέσσερις μήνες από την υποβολή αίτησης για την πολεοδομική άδεια και όχι την έκδοση της άδειας οικοδομής που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Αναγκαίος ο συμβιβασμός

Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να οδηγηθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ανακόπτει τη διαδικασία επί παραβάσει με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Δημοκρατία από τα όργανα της ΕΕ και που είναι πολύ πιο διευρυμένο από το αρχικό που είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επεσήμανε πως όλα τα κόμματα καταλήγουν στο ότι πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί για να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη χωρίς την υπέρβαση θέσεων αρχών.

Είπε ότι η Επιτροπή αναμένει την τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Σάββια Ορφανίδου δήλωσε ότι με την άτυπη πρόταση της Επιτροπής επιλύεται το πρόβλημα του διαχωρισμού μεταξύ διαμερισμάτων και κατοικιών, κάτι το οποίο αποτέλεσε κόκκινη γραμμή για τον ΔΗΣΥ. Πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί το διαχωρισμό αυτό, καθώς τα διαμερίσματα αποτελούν πλέον την πιο προσιτή επιλογή οικογενειών.

Η κ. Ορφανίδου είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συμβάλει στην κατάληξη μιας ομόφωνης απόφασης και πρόσθεσε ότι «τα διαμερίσματα ολοένα και καθίσταται η πλέον προσιτή επιλογή των χαμηλομεσαίων στρωμάτων, τους οποίους όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε περισσότερο».

Από πλευράς του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς τόνισε ότι αναμένεται από την κυβέρνηση να καταθέσει άποψη, σημειώνοντας ότι «μέχρι και σήμερα κρύβεται».Πρόσθεσε ότι «ζητούμενο είναι να κυριαρχήσει η λογική και η υπευθυνότητα», σημειώνοντας πως για το ΑΚΕΛ ζητούμενο «παραμένει μια ορθή και δίκαιη υπό τις περιστάσεις, ρύθμιση που να προστατεύει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα και από την άλλη να κλείνει τρύπες που παραμένουν ανοικτές και δίδουν τη δυνατότητα σε πράξεις εκατομμυρίων για αγορά πολυτελών διαμερισμάτων να παραχωρείται ο μειωμένος συντελεστής 5% ΦΠΑ».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμών που επιδείχθηκε για να υπάρξει λύση, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των κινήτρων παραμονής των νέων στις αγροτικές κατοικίες.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ  Αλέκος Τρυφωνίδης είπε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του θα εργαστεί «συναινετικά και εποικοδομητικά όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα ούτως ώστε 8 Ιουνίου να ψηφίσουμε αυτή τη νομοθεσία που είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και την προστασία και στήριξη προς τα νεαρά ζευγάρια».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε όπως αφεθούν πίσω κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι είναι αχρείαστος ο διαχωρισμός διαμερισμάτων και κατοικιών που θα έφερνε κάποιες ομάδες πληθυσμού στο να πληρώσουν το 19% ΦΠΑ.

Προβληματισμός για πρόταση ΔΗΣΥ

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά στη σημερινή συνεδρία τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το ΔΗΣΥ επέμειναν στις θέσεις τους ως προς το θέμα των κριτηρίων υπολογισμού, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου να επισημαίνει ότι η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ως στοχευμένη αφού καλύπτει το 75% των κατοικιών και τόνισε ότι μια πρόταση με περισσότερα κριτήρια θα εγκριθεί ευκολότερα από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά υποστήριξε τη θέση του κόμματος του λέγοντας ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα του κράτους μέλους.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ προτείνει την καθολική επιβολή ΦΠΑ 5% σε ακίνητα για τις πρώτες €350 χιλ. με αξία μέχρι €500 χιλ.  Για ακίνητα με αξία πέραν των €500 χιλ., η πρόταση προβλέπει ότι θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από το πρώτο σεντ.

Εισήγηση εκτιμητών

Για σκοπούς υποβοήθησης της εξεύρεσης συμβιβασμού, ο σύνδεσμος εκτιμητών ακινήτων κατέθεσε πρόταση με την οποία ο μειωμένος ΦΠΑ υπολογίζεται πρώτα με βάση τις αξίες.

Συγκεκριμένα εισηγήθηκε την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% στις πρώτες €350 χιλ., για ακίνητα μέγιστης αξίας €500 χιλ., με μέγιστο εμβαδό τα 220 τ.μ. Για οποιεσδήποτε κατοικίες αξίας πέραν των €500 χιλ., ο ΔΗΣΥ εισηγείται από το πρώτο ευρώ, ο ΦΠΑ να αποδίδεται στο 19% .

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει για διαμερίσματα: ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 90 τ.μ. και συνολικό εμβαδό μέχρι 110 τ.μ., με αξία διαμερίσματος μέχρι €220 χιλ. και για κατοικίες: ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. και συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. με αξία οικίας μέχρι €385 χιλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους