You are here

Ψάχνουν ακόμα λύση για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα

05/09/2022 11:49

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τέθηκαν σήμερα σειρά εισηγήσεων και προτάσεων που κατέθεσαν εμπλεκόμενοι φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της συνέχισης της συζήτησης του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για στοχευμένη επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% στην αγορά κύριας και μόνιμης κατοικίας.

Οι πλείστοι οργανισμοί και σύλλογοι επαγγελματιών και επιχειρηματιών του κατασκευαστικού τομέα, πρότειναν την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, όσον αφορά τα ακίνητα που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Πρότειναν, συγκεκριμένα, απλοποίηση των κριτηρίων, καθώς όπως υποστηρίζουν, η πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών στην ολότητά της με τα συγκεκριμένα κριτήρια, (διαχωρισμός διαμερισμάτων/κατοικιών, πλαφόν σε εμβαδά και αξίες) είναι πολύπλοκη και θα δημιουργήσει δυσκολίες στην αγορά (μη ικανότητα από μεσαία τάξη για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης), και στρεβλώσεις (διαφυγή φόρων). 

Ζήτησαν, επίσης, αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, έως €500 χιλ., λόγω της παρούσας χρονικής συγκυρίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, καθώς όπως τόνισαν, οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών, έχουν ως κατάληξη την αύξηση του κόστους ζωής για το μέσο κύπριο.

Η Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου, έβαλε φρένο στα αιτήματα των εκπροσώπων του κατασκευαστικού τομέα και βουλευτών, καθώς τόνισε ότι, λόγω του ότι υπάρχει διαδικασία επί παραβάσει σε εξέλιξη κατά της Δημοκρατίας για το ζήτημα, καθώς και του ότι ήδη έχει ζητηθεί η γνώμη για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, θα πρέπει οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Εξήγησε ότι, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα που κατατέθηκε στις αρχές του έτους ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινδύνου επιβολής κυρώσεων, για στοχευμένη εφαρμογή του μέτρου κοινωνικής πολιτικής, προέβλεπε μειωμένο ΦΠΑ μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. για την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ.

Πρόσθεσε ότι, μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών και φορέων της οικοδομικής βιομηχανίας, με τη βοήθεια του ΕΤΕΚ, το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε και προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών, µε συνολικό εμβαδόν τα 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Για τα διαμερίσματα, προβλέπεται μειωμένος ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.µ., όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνάει τα 110 τ.µ. και των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με γνώμη που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αφορά ο τρόπος που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, αλλά το να στηρίζει το στόχο του, αφήνοντας όμως να διαφανεί ότι δεν θα πρέπει όποια νέα πρόταση κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχει παρέκκλιση από την υφιστάμενη σε τετραγωνικά και αξίες.

Εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα, αλλά και βουλευτές, προσανατολίζονται προς την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, όσον αφορά τα ακίνητα που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Δηλαδή, να μην υπάρχει διαχωρισμός κατοικίας και διαμερίσματος, με επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.µ., µε συνολικό εμβαδόν τα 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά η κ. Συμεωνίδου, είπε ότι δεν υπήρξε κάποια απάντηση μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το οποίο ενημέρωσαν τον Αύγουστο, την ώρα που τρέχει η διαδικασία επί παραβάσει για την Κύπρο για το θέμα του μειωμένου συντελεστή στα ακίνητα.   

Ο έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, είπε ότι θα πρέπει να μπουν ξεκάθαροι όροι και πρόνοιες ώστε να μην χρειαστεί να εκτελέσει εντολή που έχει ενώπιον τους για ερμηνεία του σχετικού νόμου και  να κλείσουν όποια παραθυράκια, αφήνει η προτεινόμενη νομοθεσία σε φαινόμενα παραοικονομίας.

Προτάσεις επηρεαζόμενων φορέων

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ, ζητήθηκε να αυξηθεί το ανώτερο όριο της αξίας, τόσο για τα διαμερίσματα, όσο και για τις οικίες, καθώς και ότι θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτερο όριο τετραγωνικών για τα διαμερίσματα, ώστε να περιλαμβάνονται και τα τριάρια και να μην ωθούνται οικογένειες να κτίζουν εκτός πόλεως.

Από πλευράς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, εκφράστηκε διαφωνία για το διαχωρισμό μεταξύ κατοικίας και διαμερισμάτων, ενώ εκφράστηκε η άποψη ότι με τα νέα δεδομένα της οικονομίας η μέγιστη αξία θα πρέπει να ανέβει και για τις δύο περιπτώσεις στις €500 χιλ.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ζήτησε να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας, για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, ενώ είπε, ότι η Ελλάδα αποφάσισε την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ για να νέες κατοικίες, ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων, ανέφερε ότι είναι αυθαίρετος ο διαχωρισμός κατοικιών και διαμερισμάτων και ζήτησε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς φορολογίας, ώστε να μην υπάρχει αναστάτωση στην αγορά.

Εκ μέρους της ΟΣΕΟΚ, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο, το ανώτατο όριο αξίας και ότι το ανώτατο όριο εμβαδού είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί η νομοθεσία.

Ο Σύνδεσμος Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, ανέφερε ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση μεταξύ αγοραστών κατοικίας και διαμερίσματος.

Τι δηλώνουν οι βουλευτές για το νομοσχέδιο

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε σε πλημμελή και λανθασμένη εφαρμογή του νόμου για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, ενώ είπε ότι το ΔΗΚΟ θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε διαφοροποιήσεις επί του κειμένου του νομοσχεδίου, που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα , που όντως θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και θα τερματίσει τη διαδικασία επί παραβάσει που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι στο τροποποιημένο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως το ανώτατο εμβαδόν και οι συνολικές αξίες και η μεταβατική περίοδος. Ανέφερε επίσης, ότι η όποια απόφαση δεν μπορεί να αγνοεί και τη χρονική συγκυρία με τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που περνά ο τόπος.

O βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών «συνεχίζει να εμμένει σε ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο», το οποίο δεν διορθώνει καμιά στρέβλωση που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά πετυχαίνει να θυματοποιήσει και να επιτεθεί απευθείας στις κυπριακές οικογένειες και στα νεαρά ζευγάρια.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το  προτεινόμενο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το όποιο πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει τεράστιες περιπλοκές. Πρόσθεσε, πως δεν υπολογίζει τις ανεξέλεγκτες, ενδεχομένως λόγω διεθνών καταστάσεων, αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συστηματικές αναθεωρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είπε ακόμα, ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην ουσία σε περαιτέρω ενίσχυση της παραοικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαπδούρης, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται οποιαδήποτε διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που είναι καθαρά θέμα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, το να βρεθεί δηλαδή η σωστή φόρμουλα για να υπάρξει μια κοινωνική πολιτική και να αποφευχθούν μελλοντικές καταχρήσεις.

Φαίνεται, όπως είπε, να υπάρχει κατάληξη μέσα από τις εισηγήσεις σε μια οροφή ύψους κατοικίας και διαμερίσματος κοντά στις €500 χιλ. για οικίες και για διαμερίσματα και ταυτόχρονα σε ένα μέγιστο εμβαδό μεταξύ 170-185 τ.μ. Πρόσθεσε ότι, οτιδήποτε αποφασιστεί, θα πάει πάλι για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Της Ελένης Χαραλάμπους