You are here

Στη ζυγαριά οι ισορροπίες για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

15/05/2023 07:03

Καθοριστικό ρόλο για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας, αναμένεται ότι θα διαδραματίσει το ΑΚΕΛ στην πορεία προς ολοκλήρωση των σχεδόν δύο χρόνων συζητήσεων και διεργασιών για τη ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου.

Ψηλά στο τραπέζι της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέρχεται σήμερα για να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος, βρίσκονται πλέον δύο προτάσεις, των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Ωστόσο, η στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα.

Οι δύο προτάσεις που αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος πριν το τέλος του μήνα, μαζί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογιών, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του διαλόγου με εμπειρογνώμονες οι οποίοι κλήθηκαν για να καταθέσουν τις θέσεις τους για τις σημερινές αξίες των ακινήτων και τη μεταβατική περίοδο.

Μιλώντας στην StockWatch βουλευτές του ΑΚΕΛ ανέφεραν ότι και οι δύο προτάσεις αντιμετωπίζονται θετικά, ενώ επεσήμαναν ότι στο τραπέζι υπάρχει και δική τους πρόταση νόμου, πρόνοιες της οποίας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν.

Δήλωσαν όμως, ότι οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν μετά τη σημερινή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές (Έφορος Φορολογίας, Πρόεδρος ΕΤΕΚ και Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας), με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ βασίζεται αποκλειστικά στις αξίες των ακινήτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα και χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός κατοικιών και διαμερισμάτων.

Οι επικρατέστερες προτάσεις

Από την άλλη, η τροπολογία που ετοίμασαν τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, η οποία τυγχάνει και της στήριξης της κυβέρνησης, καθώς είναι το προϊόν του διαλόγου της πρώτης συνάντησης προεδρικού, αρμόδιου υπουργού και προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων, παραμένει στη φιλοσοφία του κυβερνητικού νομοσχεδίου με διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων, αλλά και με τα εμβαδά που προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία, ενώ ανεβάζει τις αξίες και επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ προτείνει την καθολική επιβολή ΦΠΑ 5% σε ακίνητα για τις πρώτες €350 χιλ. με αξία μέχρι €500 χιλ.  Για ακίνητα με αξία πέραν των €500 χιλ., προνοεί ότι θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από το πρώτο σεντ.

Όσον αφορά την πρόταση στην οποία κατέληξαν σε συμφωνία την προηγούμενη Τρίτη, κυβέρνηση και τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, αφορά στην επιβολή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. των κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία μέχρι €400 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ θα επιβάλλεται στα πρώτα 90 τ.μ. των διαμερισμάτων με συνολικό εμβαδό μέχρι 110 τ.μ. και με αξία μέχρι €275 χιλ.

Κυβερνητικό νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά και βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής, έχουν αυξηθεί κατά 10% οι αξίες των κατοικιών και των διαμερισμάτων που θα θεωρούνται επιλέξιμα για μειωμένο ΦΠΑ, ενώ διευρύνθηκε και κατά 20 τ.μ. το επιλέξιμο εμβαδόν των κατοικιών. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση στο επιλέξιμο εμβαδόν των διαμερισμάτων.

Συγκεκριμένα, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλ. Επίσης, προβλέπει ότι 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλ.

ΔΗΠΑ: Στα μέτρα Κομισιόν η πρόταση

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την πρόταση της συγκυβέρνησης, καθώς θα είναι πιο εύκολο να πεισθεί η Κομισιόν για το στοχευμένο κοινωνικό χαρακτήρα της, ενώ όσον αφορά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την αύξηση των αξιών των ακινήτων, δήλωσε ότι θα στηριχθεί στην αύξηση του κόστους των κατασκευαστικών υλικών.

Ο κ. Τρυφωνίδη τόνισε ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης συμφώνησαν σε φόρμουλα, η οποία προνοεί αύξηση των αξιών και αλλαγή στις μεταβατικές διατάξεις, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Η πρόταση θα κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ώστε να προωθηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Εξήγησε ότι η πρόταση τους που θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας αφορά σε τροποποίηση του εκκρεμούντος νομοσχεδίου μέσω της αύξησης των αξιών των ακινήτων που θα κρίνονται επιλέξιμα, ανεβάζει τις αξίες για τις κατοικίες στις €400 χιλ. και για διαμερίσματα στις €275 χιλ., με αιτιολογία την άνοδο της τιμής του κατασκευαστικού κόστους.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την τρίμηνη μεταβατική περίοδο από την υποβολή της πολεοδομικής αίτησης, αντί των τεσσάρων μηνών που προβλέπει το νομοσχέδιο, από την κατάθεση της άδειας οικοδομής.

Σε εξέλιξη διάλογος για συγκλίσεις

Ερωτηθείς ο κ. Τρυφωνίδης εάν έχουν προχωρήσει σε διάλογο με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει επαφές, οι οποίες θα ενταθούν την τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch την πρόταση ΔΗΣΥ, φαίνεται να στηρίζουν με κάποιες επιφυλάξεις, ΕΛΑΜ και Κίνημα Οικολόγων, τα οποία όμως θα πραγματοποιήσουν επαφές και με κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η απόφαση του ΑΚΕΛ για το θέμα, το οποίο ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις, ΔΗΣΥ και κομμάτων συμπολίτευσης δεν σχηματίζουν πλειοψηφία στην Ολομέλεια του σώματος, ακόμα και με τη στήριξη ΕΛΑΜ και Οικολόγων, με αποτέλεσμα ρόλο κλειδί να διαδραματίζει το ΑΚΕΛ.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν να συμμετέχουν οι Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Έφορος Φορολογίας, Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου.

Της Ελένης Χαραλάμπους