You are here

Θα πληρώσουμε και τον ΦΠΑ των δισεκατομμυριούχων

09/10/2020 06:32

Οι κύπριοι φορολογούμενοι ενδέχεται να κληθούν να καλύψουν τον ΦΠΑ που γλίτωσαν οι πολιτογραφηθέντες επενδυτές που αγόρασαν πολυτελείς κατοικίες, υποστήριξε χθες ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη βουλή το 2015, εφαρμόζεται με τρόπο ώστε οι συγκεκριμένοι επενδυτές να πληρώνουν μειωμένο αντί κανονικό ΦΠΑ.

Πέραν των εξόφθαλμων στρεβλώσεων του κυπριακού προγράμματος επενδύσεων, η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου έφερε στην επιφάνεια τον κίνδυνο οι κυπριακές αρχές να κληθούν να καταβάλουν εκ των υστέρων ποσά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ μειωμένου και κανονικού συντελεστή ΦΠΑ που γλίτωσαν οι επενδυτές. 

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, οι επενδυτές πλήρωσαν €125 εκ. σε ΦΠΑ ενώ, με τον κανονικό συντελεστή, θα πλήρωναν τετραπλάσια.

Τμήμα φορολογίας και ελεγκτική υπηρεσία ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τις σχετικές ρυθμίσεις, με το τμήμα φορολογίας να επισημαίνει ότι η νομοθεσία δεν διευκρινίζει οτιδήποτε για τις περιπτώσεις που η απόκτηση κατοικίας εντάσσεται στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ή άλλου προγράμματος και την ελεγκτική υπηρεσία, να κάνει λόγο για λανθασμένη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης διαφώνησε με επισήμανση που περιλαμβάνεται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, σε σχέση με το εάν δικαιούνται οι επενδυτές να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

Υπέδειξε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αποδίδεται όταν πρόκειται για καινούριο ακίνητο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής.

Σε αυτή τη βάση, όπως είπε, το τμήμα διενεργεί ελέγχους για το εάν όντως οι κατοικίες χρησιμοποιούνται ως κύριες και μόνιμες κατοικίες και εάν αυτό δεν ισχύει τότε «ζητούμε το ΦΠΑ πίσω», σημείωσε.

Πιθανές επιπτώσεις από λανθασμένη εφαρμογή οδηγίας ΕΕ

Ο κ. Τσαγγάρης απαντώντας σε αναφορές του γενικού ελεγκτή σε σχέση με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, υπέδειξε πως το τμήμα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία αλλά, εφαρμόζει τον εθνικό νόμο στον οποίο αυτή έχει ενσωματωθεί.

Υποστήριξε πως εάν δεν έγινε ορθά η μεταφορά της οδηγίας ή εάν δεν εφαρμόζεται σωστά, τότε θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις ευρωπαϊκές αρχές για να ενεργοποιηθεί σχετική διαδικασία παράβασης.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, σημείωσε, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πει ότι εφαρμόζουμε λάθος το συγκεκριμένο άρθρο και να ζητήσει καταβολή από ίδιους πόρους, των εσόδων που χάθηκαν.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε δυνατότητα «θεραπείας» του ζητήματος, μέσω της κατάθεσης νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, για τροποποίηση της νομοθεσίας εάν κρίνει ότι δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με την εν λόγω ρύθμιση οι δικαιούχοι καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ. της κατοικίας αλλά, ανεξαρτήτως του κόστους ανά τετραγωνικό.

Δηλαδή επωφελούνται του μειωμένου ΦΠΑ για κατοικίες κόστους €1000 ανά τετραγωνικό, αλλά και για κατοικίες κόστους €2,5 χιλ. ανά τετραγωνικό.

Με βάση στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαγγάρης, το κράτος έχει εισπράξει €125 εκ. από την επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 5% για την απόκτηση κατοικίας από επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Σημείωσε ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις που οι επενδυτές εγγράφουν εταιρεία και η απόκτηση της κατοικίας γίνεται στο πλαίσιο της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, τότε ο ΦΠΑ επιστρέφεται, με αποτέλεσμα να έχει ουδέτερη επίδραση στα έσοδα.

Αυτό που κάνει το κράτος και ειδικότερα, το τμήμα φορολογίας, σύμφωνα με τον κ. Τσαγγάρη, είναι να εντοπίζει τις εταιρείες που ασχολούνται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και να προσπαθεί να απομονώσει τα κομμάτια της δραστηριότητάς τους που σχετίζονται μόνο με τις πολιτογραφήσεις για να διενεργεί πιο λεπτομερή έλεγχο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για κενά στη νομοθεσία που επιτρέπουν στους επενδυτές να επωφελούνται χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για την απόκτηση κατοικίας, με το ΑΚΕΛ να επαναφέρει σχετική πρόταση νόμου την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας τη συζήτηση της στην επιτροπή οικονομικών. Η πρόταση προνοεί μεταξύ άλλων, ανώτατα όρια στην αξία κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου η ανέγερση, επέκταση και αγορά κατοικίας να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Της Μαρίας Χαμπή