You are here

Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ΦΠΑ 5% από νέο ΥΠΟΙΚ

20/02/2023 11:26

H κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη κατοικία, ώστε μια ενιαία πρόταση να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στην πρώτη της συνεδρία στις 9 Μαρτίου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. 

Ωστόσο, βουλευτές κατέθεσαν πρόταση για αναβολή της συζήτησης εν αναμονή του νέου υπουργού Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και η ρύθμιση να γίνει επί πραγματικών δεδομένων, όπως υποστήριξαν.

Σημείωσαν ότι από το 2021 μέχρι σήμερα, το κόστος απόκτησης κατοικίας αυξήθηκε κατά 30%, ενώ με τις επιπρόσθετες υποχρεώσεις για περιβαλλοντικές πρόνοιες, το κόστος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Η αγορά, σημείωσαν, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου ζητήθηκαν εξαιρέσεις για οικίες σε νησιά, κάτι το οποίο υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες.

Η κ. Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι επειδή τρέχει από την ΕΕ η διαδικασία επί παραβάσει από τον Ιούλιο του 2021, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συμπεριλάβει το θέμα στα πρώτα ζητήματα που θα εξετάσει και επανέλαβε ότι «θα πρέπει να είμαστε όλοι σύμφωνοι και να έχουμε καταλήξει».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η Κομισιόν έδωσε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πού θα πρέπει να κινηθεί η νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και να υποστηρίζεται από στοιχεία».

Τόνισε επίσης, ότι η ΕΕ ενημέρωσε πως η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη και ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν δύο ετών».

Η επιτροπή έχει ενώπιον της, τρεις εισηγήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.

Ζητά ξεκάθαρες πρόνοιες το τμ. Φορολογίας

Ο έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, ότι θα πρέπει οι μεταβατικές διατάξεις να είναι ξεκάθαρες ώστε το τμήμα Φορολογίας να ξέρει τι θα πρέπει να εφαρμόζει.

Αναφέρθηκε παράλληλα, σε μια «αδικία» κατά την έκφρασή του, που αφορά την περίπτωση που ένα ζευγάρι αγοράσει την πρώτη του κατοικία με 5% ΦΠΑ και στα 7 χρόνια θέλει να μετακομίσει σε μεγαλύτερο διαμέρισμα. Τότε, όπως ανέφερε, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά του συντελεστή, ενώ αντίθετα εάν το κάνει στα δέκα χρόνια, δεν χρειάζεται ειδική ρύθμιση.

Δεκαετία με 40 χιλ. αιτήσεις για μειωμένο ΦΠΑ

Την τελευταία δεκαετία, ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, κατατέθηκαν 40 χιλ. αιτήσεις για μειωμένο ΦΠΑ.

Το τελευταίο δίμηνο του 2022 το τμήμα Φορολογίας πραγματοποίησε 2.200 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, εντοπίζοντας παρανομίες και εισπράττοντας πέραν των €25 εκατ., ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Γης, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ ζητούν να απλοποιηθεί η ρύθμιση, να καθοριστεί το ποσό των €500 χιλ. ως το όριο αξίας κατοικίας για την εφαρμογή ΦΠΑ 5% και από εκεί και πέρα να επιβάλλεται αναλογικά ΦΠΑ 19%, πάνω στη διαφορά της αξίας.

Τι εξετάζουν οι βουλευτές

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.μ. για εμβαδό 220 τ.μ. και αξία η οποία να μην υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προβλέπει παραχώρηση μειωμένου φορολογικού συντελεστή  σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου. Να εξαιρούνται όμως οι επαύλεις και τα πολυτελή διαμερίσματα.

Η πρόταση νόμου των Οικολόγων προβλέπει ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 180 τετραγωνικά μέτρα, για οικίες μέχρι 220 τετραγωνικά μέτρα και αξίας €300 χιλιάδες και για αξίας €450.000 όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας.

Μέρος της συνεδρίας εξελίχθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την κ. Ερωτοκρίτου να δηλώνει αργότερα, ότι στόχος είναι μέσα από πνεύμα συναντίληψης, να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών και να υπάρξει κατάληξη σε λίγες βδομάδες.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι μετά τον μεγάλο προβληματισμό, θα υπάρξει κατάληξη από όλα τα κόμματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, χαρακτήρισε προβληματικό το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης από βδομάδας. «Θεωρούμε ως επιτροπή Οικονομικών, σημαντικό να έχουμε τις απόψεις της νέας κυβέρνησης και του νέου υπουργού Οικονομικών επί του θέματος», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι είναι αντιληπτό πως υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «αλλά θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα που από τη μια πλευρά ναι μας περιορίζει χρονικά να βρούμε λύση μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά την ίδια στιγμή θα έπρεπε να αφήσουμε και τον νέο υπουργό Οικονομικών να δει αν υπάρχει, δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του όλου ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, θα πρέπει σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εμπλακούν προσωπικά στην επίλυση του θέματος και να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης οι υφιστάμενοι όροι το συντομότερο δυνατό.Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρης δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει υπόψη κάποιες εισηγήσεις των κομμάτων και εκτίμησε ότι σε δύο βδομάδες μπορεί να ψηφιστεί το σχετικό νομοθέτημα. 

Της Ηρώς Ευθυμίου