You are here

Καταγγελία για δωρεές στον ΔΗΣΥ από επενδυτές

01/09/2022 11:42

Τα ονόματα ξένων επενδυτών που προχώρησαν σε μεγάλες εισφορές πριν ή μετά την πολιτογράφηση τους προς τον ΔΗΣΥ, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης, είπε ενώπιον της επιτροπής, η οποία συνέχισε σήμερα για δεύτερη συνεδρία την εξέταση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ότι οι επενδυτές έδωσαν ποσά της τάξης των €20 χιλ. - €70 χιλ., ενώ με βάση τη νομοθεσία οι δωρεές από ξένους σε κόμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις €5 χιλ.

Ερωτηθείς σχετικά, από βουλευτή του ΔΗΣΥ, είπε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή Ελέγχου για πρόσωπα και ποσά, είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Χριστοφίδης, είπε ακόμα ότι, από τις πέντε περιπτώσεις που εντόπισαν, συνολικό ποσό ύψους €205 χιλ. έχει κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους.

Πρόσθεσε ότι, δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα, με την πολιτογράφησή τους και κάλεσε το Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που κατέθεσε.

ΔΗΣΥ: Παραδοχή για τις δωρεές

Απαντήσεις στην κατηγορία του ΑΚΕΛ, για μεγάλες εισφορές στο Δημοκρατικό Συναγερμό από ξένους επενδυτές, πριν ή μετά να πολιτογραφούν Κύπριοι,   έδωσε μετά τη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου, η βουλεύτρια, Σάββια Ορφανίδου.

Η κ. Ορφανίδου, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία για τις εισφορές στο ΔΗΣΥ, είναι δημοσιοποιημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, με πλήρη διαφάνεια και με βάση τους εναρμονισμένους νόμους της Greco.

Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθεί η αντιπολίτευση να πλήξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία, και όπως και στην πρώτη φορά, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό, πρόσθεσε.

Επανέλαβε τη θέση, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στήριξε εμπράκτως την οικονομία σε δύσκολους καιρούς, ενώ παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη και παραλείψεις, που έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους επιτήδειους να τα εκμεταλλευτούν.

Τόνισε ότι, η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τερματίζοντας το πρόγραμμα το φθινόπωρο του 2020, ενώ μέσα από τα πορίσματα, ήδη εξετάζονται ταυτόχρονα υποθέσεις πιθανώς ποινικών αδικημάτων αλλά και υποθέσεις ανάκλησης υπηκοοτήτων.

Στοιχεία και για δικηγορικά γραφεία

Ο κ. Χριστοφίδης, έδωσε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου, στοιχεία για πέντε δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν κάποια σχέση με νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους αριθμούς των πολιτογραφήσεων που έκαναν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης, είπε ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις, το δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ υπέβαλε 7 αιτήσεις και o νομικός oίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ), υπέβαλε 7 αιτήσεις. Διευκρίνισε ότι, το συγκεκριμένο γραφείο, συνδέεται με την πρώην υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

Είπε επίσης, ότι το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπέβαλε 272 αιτήσεις, αναφέροντας ότι το γραφείο, ανήκει σε συγγενείς πρώτου βαθμού του τέως υπουργού Μάριου Δημητριάδη και το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm, υπέβαλε 10 αιτήσεις.

Εξήγησε ότι, ο τέως υπουργός και νυν βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ανήκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Γ. Παντελή: Παραπλανητικά και ανυπόστατα στοιχεία για ΦΠΑ

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, χαρακτήρισε παραπλανητική και ανυπόστατη την αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για απώλεια εσόδων από την προσφορά μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε ξένους επενδυτές.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Παντελή είπε ότι από το Ιούνιο του 2012, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο όπου καθιστούσε τους ξένους επενδυτές του ΚΕΠ, δικαιούχους του μειωμένου ΦΠΑ.

Συνεπώς, είπε, ότι ορθά ο έφορος Φορολογίας εφάρμοζε το μέτρο και στους ξένους επενδυτές, ενώ πρόσθεσε πως αν γίνει αποδεκτός ο υπολογισμός του Γενικού Ελεγκτή, η απώλεια από την παραχώρηση σε ξένους επενδυτές θα είναι στα €300 εκατ. και ότι η Δημοκρατία θα είχε απωλέσει και τα €99 εκατ. που εισέπραξε.

Ο κ. Παντελή υποστήριξε πως το ΚΕΠ συνέβαλε σε αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και ότι μπήκε στον κρατικό ταμείο ποσό ύψους €500 εκατ., ενώ παράλληλα το πρόγραμμα συνέβαλε στη δημιουργία τριών χιλιάδων θέσεων, καθώς μείωσε σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, παραδέχθηκε πως το ΚΕΠ είχε αδυναμίες και γι’ αυτό και προχώρησαν σε σειρά αλλαγών.

Έφορος Φορολογίας: Ίδιες πρακτικές από τρεις εφόρους

O Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι τρεις προκάτοχοι του, ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο τη νομοθεσία για το μειωμένο συντελεστή.

«Αυτό λέει πολλά», είπε, προσθέτοντας πως βάσει της ερμηνείας, η αγορά οικίας ως κύριας κατοικίας «υπερτερούσε του ότι η αγορά κατοικίας γινόταν για επενδυτικούς λόγους. Ανεξάρτητα από πόσες ημέρες θα ερχόταν στη Δημοκρατία, θεωρείται ότι ήταν δικαιούχος» ανέφερε.

Απαντώντας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε, πως και οι τρεις προηγούμενοι Έφοροι Φορολογίας ενεργούσαν παράνομα και καταχρηστικά, καθώς ακόμη και για εξοχικό έδιναν μειωμένο ΦΠΑ.

Πρόσθεσε ότι, τα κριτήρια για το μέτρο του ΦΠΑ στη νομοθεσία , είναι ξεκάθαρα και προβλέπουν ότι θα έπρεπε η κύρια κατοικία να είναι στην Κύπρο και να διαμένουν μόνιμα σε αυτή.

Ρώτησε τη θέση του Εφόρου Φορολογίας, αν ακόμη και σε περίπτωση που ένας κάτοικος Παρισιού αγοράσει ένα σπίτι αξίας €1 εκατ. στην Αγία Νάπα ως μόνιμη κατοικία, θα του δοθεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

Κτηματολόγιο: Διαψεύδει τα περί εικονικών πωλητήριων εγγράφων

Ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, δήλωσε αναφορικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πως κάθε  χρόνο γίνονται περίπου 18-19 χιλιάδες πωλήσεις και 16 χιλ. δωρεές ακινήτων.

Πρόσθεσε ότι, η αναφορά του Ελεγκτή στην έκθεση ότι το Κτηματολόγιο καταγράφει σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορετική αξία πωλητήριου εγγράφου από την αξία όλης της ανάπτυξης, δεν ευσταθεί.

Πρόσθεσε ότι το Κτηματολόγιο, κατά την μεταβίβαση, δεν θα απορρίψει μια αγοραπωλησία, εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ του δηλωθέντος και του ποσού αγοραπωλησίας.

Ο κ. Ηλία, είπε, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εικονικά τα 3745 πωλητήρια έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και αφορούν 1914 επενδυτές.

Σημείωσε ότι, εάν δεν τεκμηριωθεί διαφορετικά, τότε τα πωλητήρια έγγραφα αυτά, θεωρούνται πραγματικά παρά το χρονικό διάστημα που είναι κατοχυρωμένα στο Κτηματολόγιο.

Γενικός Ελεγκτής: Καταγγελία στην Κομισιόν

«Επειδή ο βιασμός της νοημοσύνης έχει όρια, θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι υπάρχει θέμα κατάφορης παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τόνισε ότι, το υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας παρανομούσαν γιατί αναγνώριζαν ως κύρια κατοικία αυτήν που αγοράζαν επενδυτές και κατέβαλλαν μειωμένο ΦΠΑ 5%,  ενώ η μόνιμη κατοικία τους είναι στο εξωτερικό και στην Κύπρο, όπως είπε, έρχονταν για διακοπές.

Ο Γενικός Ελεγκτής, χαρακτήρισε και ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι, εκ παραδρομής έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι οι 18 επενδυτές του καζίνο δικαιούνταν διαβατήριο.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συζήτηση, ο κ. Παντελή, είπε ότι όλοι οι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα, πλήρωσαν μειωμένο ΦΠΑ 5 %.

Υπενθυμίζεται ότι, στην έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι, η Δημοκρατία έχασε €204 εκατ. λόγω της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή για αγορά κατοικίας μεγάλης αξίας, ένα ποσό, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη αφορά όλο το πρόγραμμα και προ του 2013.

«Απώλεια εσόδων ήταν επειδή ήταν πολυεκατομμυριούχοι του εξωτερικού που αγόραζαν εξοχικά», τόνισε.

Κ. Κορνηλίου: Ένα βήμα πριν την προσφυγή η ΕΕ

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, αναφέρθηκε στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Κύπρου για το ΚΕΠ, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δήλωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε για πρώτη φορά ανησυχίες για το ΚΕΠ το 2020, ενώ έστειλε και την πρώτη επιστολή στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2020, ζητώντας διευκρινήσεις.

Πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν, δεν ικανοποίησαν την Κομισιόν και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε στάδιο αιτιολογημένης γνώμης, το οποίο είναι το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ακόμα, ότι η ΕΕ απέστειλε τον Ιούλιο του 2021 προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), την οποία το ΥΠΕΞ απάντησε τον Αύγουστο, αλλά η Κομισιόν ακόμη να επανέλθει επί των απαντήσεων.

Αστυνομία: Εξετάζονται 150 υποθέσεις

Ο διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου της Αστυνομίας, Ιάκωβος Ιωάννου, είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ότι εξετάζονται 150 υποθέσεις, εκ των οποίων τρεις περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστηρίων για ποινικά αδικήματα.

Πρόσθεσε ότι, εντός Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν ακόμα δύο υποθέσεις και θα αποσταλούν οι φάκελοι στην Νομική Υπηρεσία, για τα περαιτέρω.

ΜΟΚΑΣ: Δεσμεύθηκε η έπαυλη Jo Long

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της ΜΟΚΑΣ, Μαρία Αντωνίου, είπε ότι δόθηκαν απαντήσεις σε 246 επιστολές του υπουργείου Εξωτερικών για πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Οικολόγων , Αλεξάνδρας Ατταλλιδου, εξάλλου, αναφορικά με το Μαλαισιανό επενδυτή Jo Long, είπε ότι, η ΜΟΚΑΣ μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής από άλλη χώρα, αποτάθηκε στο κυπριακό δικαστήριο και εξασφάλισε διάταγμα δέσμευσης της έπαυλης του αξίας περίπου πέντε εκατομμυρίων.

Πρόσθεσε ότι, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου της ξένης χώρας με πιθανό το ενδεχόμενο δήμευσης και αποστολής των χρημάτων στη χώρα, όπου κίνησε τη δικαστική διαδικασία.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι εξετάσθηκαν 26 υποθέσεις με εμπλοκή δικηγόρων και ετοιμάσθηκαν πέντε κατηγορητήρια, ενώ σημείωσε ότι εκκρεμούν άλλες οκτώ υποθέσεις.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι σε μία περίπτωση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο για πλημμελή έλεγχο.

Της Ελένης Χαραλάμπους