You are here

Στη βουλή οι φόροι από πολιτογραφήσεις

08/10/2020 06:25

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου μεταφέρεται ο έλεγχος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ενώ το θέμα συζητείται επίσης, στην επιτροπή οικονομικών και στην επιτροπή εσωτερικών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου ακολουθεί τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για έναρξη διαδικασίας ανάκλησης διαβατηρίων επτά επενδυτών που πολιτογραφήθηκαν ενώ είχαν προβεί σε ψευδείς παραστάσεις κατά την υποβολή της αίτησής τους, βάσει των πορισμάτων της έρευνας της επιτροπής Καλογήρου. Για την εν λόγω εξέλιξη είχε προετοιμάσει με αναφορές του την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή εσωτερικών, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργικού συμβουλίου, το πόρισμα Καλογήρου θα σταλεί και στον αρχηγό της αστυνομίας που θα διενεργήσει έλεγχο για 12 πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει αδίκημα το οποίο οδηγεί στην ανάγκη να εξεταστεί και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχόμενο έναρξης διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας.

Το πόρισμα θα αποσταλεί επίσης, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Έφορο Φορολογίας για περαιτέρω διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσίες, ενώ ο γενικός εισαγγελέας έχει αποστείλει το πόρισμα στον αρχηγό αστυνομίας για να προβεί σε έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Τι θα συζητήσει η επιτροπή ελέγχου

Ο έφορος φορολογίας βρίσκεται ανάμεσα στους αξιωματούχους που έχουν κληθεί να παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου. Στην επιτροπή κλήθηκαν επίσης να παραστούν ο γενικός ελεγκτής και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών, καθώς στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η έκθεση επί πέντε υποθέσεων πολιτογράφησης που εξέτασε η ελεγκτική υπηρεσία.

Τα μέλη της επιτροπής, αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν στα φορολογικά έσοδα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, στις διαδικασίες που ακολούθησε το υπουργείο εσωτερικών για την παραχώρηση υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές και στο φορολογικό χειρισμό των εν λόγω προσώπων ή άλλων, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών, που μετείχαν σε συναλλαγές στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος.

Την επιτροπή αναμένεται να απασχολήσει επίσης, το θέμα του ελέγχου προέλευσης των χρημάτων που χρησιμοποιούν ξένοι επενδυτές για τις επενδύσεις τους, καθώς στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις που εξέτασε η ελεγκτική υπηρεσία εντοπίστηκαν ενδείξεις για επενδύσεις υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και στοιχεία που καταδεικνύουν μη υγιείς συναλλαγές.

Το υπουργείο εσωτερικών αναμένεται να κληθεί για άλλη μια φορά να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει για τη μεταστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο εξαιτίας και των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία έχει εκφράσει την πρόθεση να επαναλάβει τον έλεγχο του προγράμματος στο τέλος του 2021, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά διορθωτικά μέτρα.

Της Μαρίας Χαμπή