You are here

Ανησυχούν τα κόμματα για μηνύματα ΟΟΣΑ

18/10/2018 14:42

Ανησυχίες για τα μηνύματα που στέλνει η συμπερίληψη τη Κύπρου σε λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις χώρες όπου εντοπίζονται κίνδυνοι σε σχέση με την παραχώρηση διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ανάλυση 100 σχεδίων παραχώρησης βίζας και διαβατηρίων σε ξένους έναντι επενδύσεων, εντοπίζοντας σημαντικούς κινδύνους σε 21 από αυτά, μεταξύ των οποίων και τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση ιθαγένειας και άδειας διαμονής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενόψει της μεταφοράς ειδικού ψηφίσματος ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει έρθει σε επικοινωνία με βουλευτές έτσι ώστε να παρέμβουν προς τις ομάδες τους στο ευρωκοινοβούλιο, για να σταματήσουν οι πιέσεις για επιβολή τιμωρίας εναντίον χωρών όπως η Κύπρος, για την παραχώρηση υπηκοοτήτων σε πολίτες τρίτων χωρών.

ΔΗΣΥ: Προσεγμένη η πολιτική

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Νουρής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει προσεγμένη πρακτική και πολιτική σε σχέση με την παραχώρηση διαβατηρίων, την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπιζε προκλήσεις, η οποία απέδωσε τα μέγιστα, όπως είπε.

Σημείωσε ότι η βουλή είναι ενήμερη για το διαδικαστικό κομμάτι της υποβολής αιτήσεων και για τις παραχωρήσεις υπηκοοτήτων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πρακτική παραχώρησης υπηκοοτήτων, κάτι που όπως ανέφερε, δείχνει ότι έχουμε εισπράξει το μήνυμα της ανάγκης εφαρμογής ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα.

Ο τρόπος της διαχείρισης του προγράμματος δεν απέχει σημαντικά από αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών, ανέφερε ο κ. Νουρής.

Αναμένουν ενέργειες από την κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αναφέρθηκε στην συμπερίληψη της Κύπρου σε σχετική λίστα του ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το εν λόγω ζήτημα αλλά αντίθετα, το εκτρέφει και το συντηρεί.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια άλλη πολιτική σε σχέση με την παραχώρηση υπηκοοτήτων για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών, την οποία μετέτρεψε σε βιομηχανία από την οποία θησαυρίζουν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και κατεστημένα.

Στη βάση αυτής της βιομηχανίας όπως είπε, φαίνεται να προκαλείται φούσκα στις τιμές ακινήτων και στα ενοίκια που την πληρώνουν ήδη οι πολίτες στη Λεμεσό και που όταν σκάσει, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη θα οδηγήσει την οικονομία σε νέες περιπέτειες.

Ο κ. Λουκαΐδης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «προφανώς εξυπηρετώντας συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα που επωφελούνται από την κατάσταση, δεν κάνει τίποτα. Γι’ αυτό έχει τεράστιες ευθύνες, τόσο για την έκθεση διεθνώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για το ότι θα ακολουθήσει».

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι «έχουμε προ πολλού προειδοποιήσει ότι η υπηρεσία των διαβατηρίων και η απόδοση της κυπριακής ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε ξένους είναι ένα εργαλείο που θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε με φειδώ και προσοχή».

Δυστυχώς, όπως είπε, έχουν ξεφύγει τα πράγματα και τόνισε ότι είναι η ώρα το υπουργείο εξωτερικών και η κυβέρνηση να λάβουν μέτρα πριν να είναι αργά.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι σφίγγει ο κλοιός από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας σε επενδυτές και πως πίσω απο αυτές τις πιέσεις βρίσκονται αλλότρια συμφέροντα.

Σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται σοβαρό πρόβλημα δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. με ορισμένους κύκλους να συζητούν ακόμα και την ιδέα προώθησης κυρώσεων εναντίον τόσο της Κύπρου, όσο και της Μάλτας.

Ο κ. Περδίκης υποστήριξε ότι πρέπει να μπουν περιορισμοί που να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των εταίρων και πως προς αυτή την κατεύθυνση η επιτροπή εσωτερικών πρέπει να προωθήσει την σχετική πρόταση νόμου των Οικολόγων στην ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση  να κινηθεί  αποφασιστικά αλλιώς, οι κίνδυνοι είναι ορατοί και οι συνέπειες αναπόφευκτες, όπως είπε.

Η πρόταση νόμου των Οικολόγων προνοεί όπως τα κριτήρια παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές που καθορίζονται στο σχετικό σχέδιο, περνούν από τη βουλή για έγκριση.

Η λίστα του ΟΟΣΑ ενισχύει τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος σε σχέση με το σχέδιο παραχώρησης διαβατηρίων, το οποίο φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία για την ταχεία ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο έχει επικριθεί από ευρωπαϊκές αρχές και έχει μπει στο στόχαστρο διεθνών ΜΜΕ για χαλαρές διαδικασίες επιλογής των επενδυτών, κάτι που ώθησε την κυβέρνηση να αλλάξει πρόσφατα το πλαίσιο του σχεδίου ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια για τους παρόχους των υπηρεσιών διαμεσολάβησης για απόκτηση ιθαγένειας, οι οποίοι είναι κυρίως δικηγόροι, λογιστές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Της Μαρίας Χαμπή