You are here

Ασπίδα προστασίας για πολιτογραφημένους καταζητούμενους

24/09/2020 07:03

Πρόταση νόμου με την οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα παρέχεται ασπίδα προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα και οι οποίοι καταζητούνται από τη Europol ή την Interpol, κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Η πρόταση νόμου προνοεί σε περίπτωση που πρόσωπο καταζητείται από τη Europol ή την Interpol, αυτό να μην στερείται της υπηκοότητας μόνο επειδή καταζητείται από μια χώρα, εάν το υπουργικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτή η χώρα είναι διεθνώς γνωστή για την κατάχρηση των συστημάτων πληροφοριών της Europol ή της Interpol, ή ότι το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε δίωξη λόγω των πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεών του, ή ότι τα δεδομένα του έχουν διαγραφεί από τα συστήματα πληροφοριών της Europol ή της Interpol, ή ότι η χώρα στην οποία καταζητείται παραβιάζει τις διεθνώς αποδεκτές και αναγνωρισμένες δέουσες διαδικασίες της Europol ή της Interpol.

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην επιτροπή εσωτερικών επί του κανονιστικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών, ο κ. Ευσταθίου είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Ο βουλευτής είχε αναφερθεί σε περιπτώσεις καταζητούμενων που διώκονταν λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, οι οποίοι μετά την επιστροφή στη χώρα τους είχαν δυσμενή τύχη, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί αρχείου πληθυσμού νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν επιπρόσθετες διατάξεις σε σχέση με την εξουσία του υπουργικού συμβουλίου να αποστερεί την ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας από ορισμένα πρόσωπα.

Προστίθεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε κατά την εφαρμοστέα διαδικασία αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και έκδοσης σχετικού διατάγματος του υπουργικού συμβουλίου, να εφαρμόζονται οι κανόνες του κράτους δικαίου και να τηρούνται οι ελάχιστες προβλεπόμενες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον εισηγητή, με τις εν λόγω ρυθμίσεις διασφαλίζεται η προστασία των προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί, από καταχρηστικές πρακτικές και διαδικασίες αναζήτησης τους από τρίτες χώρες, κατά τη διάρκεια της νόμιμης διαμονής τους στη Δημοκρατία.

Η πρόταση νόμου κατατίθεται τη στιγμή που έρευνες έχουν ήδη καταδείξει περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνει ανάκληση διαβατηρίων, αλλά και εν μέσω περαιτέρω διερεύνησης του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης από τη διερευνητική επιτροπή με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο.

Της Μαρίας Χαμπή