You are here

Δόθηκαν 390 διαβατήρια μετά το τέλος σχεδίου πολιτογραφήσεων

08/11/2021 11:43

Από τις 1413 αιτήσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον της μονάδας πολιτογραφήσεων του υπουργείου Εσωτερικών στις 31 Οκτωβρίου του 2020, μετά τον τερματισμό του προηγούμενου επενδυτικού προγράμματος, δόθηκαν 390 κυπριακά διαβατήρια σε επενδυτές ή μέλη των οικογενειών τους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2022.

Ο κ. Νουρής είπε συγκεκριμένα ότι στις 31 Οκτωβρίου του 2020, ημερομηνία κατάργησης του προηγούμενου επενδυτικού προγράμματος, ενώπιον της μονάδας πολιτογραφήσεων του υπουργείου του εκκρεμούσαν προς εξέταση 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021, το υπουργείο Εσωτερικών εξέτασε όλες τις αιτήσεις και τις διαβίβασε στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων, το οποίο με τη σειρά του ενέκρινε τις 390 αιτήσεις και απέρριψε τις 1023.

Ελαφρά αυξημένος ο προϋπολογισμός

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι είναι ελαφριά αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, προσθέτοντας ότι το 37% των διαθέσιμων πόρων είναι αναπτυξιακές δαπάνες.

Συγκεκριμένα ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2022 ανέρχεται σε €629.612.734 σε σχέση με €569.288.230 που ήταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών για το 2021.

Σημειώνεται ότι η κατανομή των πόρων του 2022 στις Στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου έχει ως ακολούθως: Τα €176 εκατ. αφορούν την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε αστικές περιοχές και περιοχές της υπαίθρου, τα €54 εκατ. σε χορηγίες προς Δήμους, τα €20 εκατ. σε δάνεια, άλλα €20 εκατ. σε επιστροφή επαγγελματικού φόρου, €18 εκατ. σε χορηγίες προς Κοινότητες, €8 εκατ. για έκτακτα έργα και οδικό φωτισμό, €65 εκατ. για την εφαρμογή στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής σε ορεινές, ακριτικές, μειονοτικές και συγκεκριμένες περιοχές της υπαίθρου, €100 εκατ. για τη διαχείριση της ακίνητης ιδιωτικής και κρατικής ιδιοκτησίας (απαλλοτριώσεις κλπ), €75 εκατ. για τη διασφάλιση στέγασης για εκτοπισθέντες και τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, €6 εκατ. για την πρόληψη και ανταπόκριση σε περιπτώσεις συμφορών και εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, και €88 εκατ. για την προώθηση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενίσχυση της εποπτείας Ημικρατικών Οργανισμών και Συμβουλίων ΜΚΟ.

Όσον αφορά στα έσοδα του Υπουργού Εσωτερικών, αυτά αναμένονται για το 2022 να ανέλθουν στα €151 εκατ. σε σχέση με 122 το 2021, ενώ το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2021 αυτό βρισκόταν τον Οκτώβριο στο 59% και αναμένεται να ανέλθει στο 89%. Το περσινό ποσοστό ανήλθε στο 88%.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ανάπτυξης της κυβέρνησης το υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με μια σειρά δράσεων (μεταρρυθμίσεις και πολιτικές), οι οποίες υλοποιούνται μέσα από 11 άξονες.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Στεγαστική Πολιτική, τη Μεταρρύθμιση της Πολεοδομικής και Οικοδομικής Αδειοδότησης, την Πολιτική Ανάπτυξης μέσω Πολεοδομικού Σχεδιασμού, την ολοκληρωμένη Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, την Πολιτική Στήριξης της Υπαίθρου, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την Πολιτική Ελέγχου Σωματείων και Ιδρυμάτων, την Πολιτική Ανάδειξης του Κέντρου Λευκωσίας και την Ενίσχυση της Προστασίας των Πολιτών.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου, ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμες δομές και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της, για να προσφέρονται περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη και στις επιχειρήσεις, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στεγαστική πολιτική

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα της πολιτικής του υπουργείου του, την στεγαστική πολιτική, ο κ. Νουρής επεσήμανε πως στο πλαίσιο του στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021 εγκρίθηκαν 249 αιτήσεις, συνολικού ύψους €7,2 εκατ., 224 για ακριτικές περιοχές ύψους €6,4 εκατ. και 25 για ορεινές περιοχές ύψους €0,8 εκατ.

Είπε επίσης ότι εγκρίθηκαν 147 αιτήσεις ύψους €6,6 εκατ. μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021 στο πλαίσιο του στεγαστικού σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, 125 αιτήσεις για ακριτικές περιοχές ύψους €5,4 εκατ., 19 αιτήσεις για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ύψους €1 εκατ. και τρεις αιτήσεις για εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες ύψους €0,2 εκατ.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα ότι όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης δόθηκε ποσό ύψους €0,7 εκατ. στο πλαίσιο του στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών της Υπαίθρου, σημειώνοντας ότι εγκρίθηκαν 41 αιτήσεις, ενώ εκκρεμούν άλλες 18 αιτήσεις για εξέταση. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα σχετικά σχέδια θα αξιολογηθούν και θα επαναπροκηρυχθούν τον Ιανουάριο του 2022.

Σε σχέση με την Στεγαστική πολιτική για τους εκτοπισθέντες ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου του 2021 εξετάσθηκαν 7.245 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 5.380 (74,26%) στο πλαίσιο σχεδίων για απόκτηση στέγης(αγορά, ανέγερση, επιδιόρθωση).

Για το σχέδιο επιδότησης ενοικίου είπε ότι το σύνολο των αιτήσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 ήταν στις 5.137 (1.767 μεταφορά από 2020). Για το 2021 εξετάστηκαν 4.322 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 3.758 (87%).

Αναφορικά με τις δαπάνες του υπουργείου για την στεγαστική πολιτική των εκτοπισθέντων είπε ότι κατά το 2018 ήταν €8 εκατ., το 2019 ήταν €7,5 εκατ., το 2020 μειώθηκαν σε €6,5 εκατ., ενώ για το 2021 οι σχετικές προϋπολογισθείσες δαπάνες ανήλθαν σε €7,5 εκατ. και το 2022 αυξήθηκαν σε €9 εκατ.

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δόθηκε παράταση στο σχέδιο  Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Νομιμοποίηση και Αδειοδότηση Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών σε εγκεκριμένες αναπτύξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022, σημειώνοντας πως εκδόθηκαν μέχρι σήμερα περίπου 2.500 πολεοδομικές άδειες

Όσον αφορά τον τέταρτο άξονα είπε ότι από τον Οκτώβριο του 2020 ισχύει η νέα πολιτική για εξέταση αιτήσεων πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, όπου εξασφαλίζεται άδεια σε λιγότερο από 20 μέρες. Ο κ. Νουρής είπε ότι από την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 2.350 αιτήσεις. 

Αυτή η πολιτική για πολύ μεγαλύτερες αναπτύξεις, μέχρι 20 οικιστικές μονάδες, όπως είπε, μπορεί να γίνει πράξη από την 1 Ιουνίου 2022. «Βεβαίως συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης με τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα, για την αδειοδότηση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων κατά μέγιστο σε 12 μήνες ώστε αυτοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας, να ξέρουν εκ προοιμίου ότι θα αδειοδοτηθούν κατά μέγιστο σε 12 μήνες και όχι σε αόριστα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Καθημερινές αφίξεις 60-100 μεταναστών

Ο κ. Νουρής εξήγησε επίσης την πολιτική του υπουργείου του αναφορικά με αιτητές ασύλου, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και της επέκτασης της στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΕΣ, ενώ επεσήμανε ότι ήδη οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί κατά πολλή και στο Τμήμα Πολεοδομίας, στο Κτηματολόγιο, στο Τμήμα Μετανάστευσης και σε πολλά άλλα Τμήματα.

Σε σχέση με την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, ο κ. Νουρής  ανέφερε πως κατά μέσο όρο δεχόμαστε καθημερινά μεταξύ 60 - 100 μεταναστών από σημεία της πράσινη γραμμής, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα προφανώς, και όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία,  είτε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, είτε από τα νότια τουρκικά παράλια.

Πρόσθεσε ότι συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα οι αιτητές ασύλου ανέρχονται σε 10,082, τονίζοντας ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αφίξεις παράνομων μεταναστών.

«Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που δικαιολογούνται και απόλυτα οι παρεμβάσεις μας σε όλα πλέον τα επίπεδα , είτε του προέδρου της Δημοκρατίας, είτε υπουργού Εσωτερικών ή Εξωτερικών, για την αναγκαιότητα φύλαξης των νότιων τουρκικών παραλίων από την υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ, αλλά βεβαίως και την αναγκαιότητα η Τουρκία να συμμορφωθεί, και για την Κύπρο, στις συμφωνίες της που έχει συνάψει με την ΕΕ στα θέματα της συγκράτησης των μεταναστών, είπε.

Ερωτηθείς για την πράσινη γραμμή και μέχρι πού αναμένεται να φτάσει το εύρος των «φυσικών εμποδίων» κατά μήκος της, ο Υπουργός απάντησε ότι «η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί εκεί και όπου χρειάζεται για να υπάρξει αποτροπή των ροών».

Δημιουργία βάσης αεροσκαφών για πυροπροστασία

Ο κ. Νουρής, αναφέρθηκε ακόμα στην παρουσίαση στην πολιτική του Υπουργείου στον έλεγχο των σωματείων και των ιδρυμάτων, κάτι που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μόνιμη παρέμβαση και σημείωση στις εκθέσεις της Moneyval για τα θέματα διαφθοράς στη χώρα. «Ήδη, το ΥΠΕΣ έχει προβεί στη διαγραφή 2200 τέτοιων σωματείων και βεβαίως προχωρούμε στην εξέταση των υπολοίπων αιτήσεων, είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για τον εξορθολογισμό», είπε.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε σχέση με τις δράσεις της Υπηρεσίας της πολιτικής Άμυνας, τις παρεμβάσεις στα θέματα των πυρκαγιών, της στήριξης της Ελλάδας στα τελευταία προβλήματα που αντιμετώπισε, ότι «σε συνάντηση μου με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών έχω ζητήσει εκ νέου τη συζήτηση για να δημιουργηθεί μια βάση αεροσκαφών στην Κύπρο για να χρησιμοποιείται από αεροσκάφη για πυροπροστασία ακριβώς θέλοντας να είμαστε προληπτικοί», είπε.

Τρεις πύργοι για στέγαση υπουργείων στο κέντρο της Λευκωσίας

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε εξάλλου το σχέδιο προστασίας των παραλιών μέσω της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας και κάτω από το Σχέδιο Σαλαμίς που πλέον από την 1η του νέου χρόνου εντάσσει όλες τις επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εξοπλίζει τους ναυαγοσώστες.

Πρόσθεσε ακόμα ότι διενεργούνται μελέτες για δημιουργία τριών πύργων στην Δημοσθένη Σεβέρη, κοντά στο υπουργείο Οικονομικών για την στέγαση των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης.

Επίσης, επεξήγησε στην Επιτροπή την πολύ στοχευμένη προσπάθεια της ανάδειξης του Κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο όπως επεσήμανε αφέθηκε σε μαρασμό για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Γίνεται πλέον μια ξεκάθαρη δραστική παρέμβαση από την Κυβέρνηση είτε με την μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην περιτοιχισμένη πόλη, πολύ δε περισσότερο με την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων και στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα οποία χρηματοδοτούνται με το ποσό της τάξης των 15 εκ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθούν στην ανέγερση φοιτητικών εστιών», είπε.

Της Ελένης Χαραλάμπους