You are here

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί ΚΟΑΓ, ΟΧΣ

16/03/2023 20:58

Τη σημασία του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) σε ένα περιβάλλον με προκλήσεις για τη στεγαστική πολιτική, τόνισαν βουλευτές κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών των δύο οργανισμών. Οι δύο προϋπολογισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ για το έτος 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους €15.558.015 και έσοδα ύψους €7.380.400.

Ο προϋπολογισμός του ΟΧΣ για το έτος 2023 είναι πλεονασματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €17.774.846 και συνολικά έσοδα ύψους €19.484.900, τα οποία προέρχονται κυρίως από καθαρά έσοδα από τόκους (€11.058.748), αμοιβή για υπηρεσίες δανείων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (€1.903.944), αμοιβή για υπηρεσίες κυβερνητικών δανείων (€704.769) και δικαιώματα επιστολών καθυστερήσεων (€472.500).

Σε σχέση με τον ΚΟΑΓ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι ο Οργανισμός έχει τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τη βούληση να εργαστεί προς την κατεύθυνση της προσφοράς προσιτής στέγης. Σε μια εποχή που η κοινωνία ταλανίζεται από πολύ ψηλές πιέσεις στο κόστος ανέγερσης κατοικίας ο ΚΟΑΓ έχει λόγο, ρόλο και σκοπό. Ζήτησε επίσης, να αξιοποιηθεί ο ΚΟΑΓ για να καταστεί Ενιαίος Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξη του ΚΟΑΓ Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής που θα συγκεντρώσει όλα τα προγράμματα που είναι διάσπαρτά σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους είναι κορυφαία προτεραιότητα και εξέφρασε ικανοποίηση που αυτό ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.  

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ζήτησε η επιδότηση που δίνεται από τον οργανισμό να μπορεί να γίνει δεκτή ως προκαταβολή από τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, υπενθύμισε το μεγάλο στεγαστικό έργο για προσιτή κατοικία από τον ΚΟΑΓ που προγραμματίζεται στο Δήμο Λεμεσού με 600 κατοικίες προς ενοικίαση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι τόσο ο ΚΟΑΓ όσο και ΟΧΣ είναι οι τελευταίες δύο κατακτήσεις που έμειναν και είναι το τελευταίο αποκούμπι που έχουν οι πολίτες. Η νέα Κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει τεράστια ευθύνη αυτούς τους δύο οργανισμούς να τους ενισχύσει και να βρει τρόπους και μεθοδολογία να μπορούν να δανειστούν με σωστό τρόπο οι νέοι.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να εξεταστούν από τον ΚΟΑΓ και τρόποι ανάπτυξης εγκαταλελειμμένων κτηρίων στις πόλεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης έθεσε το ζήτημα ανείσπρακτων ποσών προς όφελος του οργανισμού από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τον ΟΧΣ ο κ. Τρυφωνίδης κάκισε την υποστελέχωση που υπάρχει και το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διόρισε εγκαίρως γενικό διευθυντή και μέλη του ΔΣ. Είπε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση. Πρόσθεσε, ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να μπορεί ο οργανισμός να ανταποκριθεί στα εκατοντάδες αιτήματα για δανειοδότηση που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι ο ΟΧΣ θα πρέπει να μπορεί να κάνει και άλλες τραπεζικές εργασίες, όπως η έκδοση κάρτας για ανάληψη, αλλά επίσης να στελεχωθεί και να ενισχυθεί.

Ο κ. Παπαδούρης, είπε ότι αν ο ΟΧΣ μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα πράγματα σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων. Είναι πολιτική απόφαση αν θα έχει μέλλον ο ΟΧΣ με αναβάθμιση και στελέχωσή του ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο ΟΧΣ αυτή τη στιγμή στην πράξη, δεν μπορεί να επιτελέσει τον στόχο του και να παραχωρήσει τα ευνοϊκά του επιτόκια ώστε να επωφεληθεί η κοινωνία.