You are here

Έλεγχος σε 81 παρόχους «χρυσών διαβατηρίων»

14/10/2022 06:25

Σε έλεγχο 81 παρόχων υπηρεσιών των «χρυσών διαβατηρίων», οι οποίοι συνδέονται με 1541 αιτήσεις πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, αναφορικά με την ορθή επιβολή ΦΠΑ στις συναλλαγές με τους πελάτες τους, πρoέβη το Τμήμα Φορολογίας.

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Έφορου Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα (ΚΕΠ) και των ευρημάτων της για απώλειες εκατομμυρίων από φόρους και πολιτογραφήσεις χωρίς να πληρούνται οικονομικά κριτήρια.

Ο κ. Μαρκίδης αναφέρει ότι επιβλήθηκε με βεβαίωση ΦΠΑ, το ποσό των €1,9 εκατ., ενώ διευκρινίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 49 παρόχους και εκκρεμεί η ολοκλήρωση των υπόλοιπων 32 ελέγχων παρόχων υπηρεσιών.

Ο Έφορος Φορολογίας προσθέτει ότι το Τμήμα του, προβαίνει κατά καιρούς στην πραγματοποίηση ελέγχων, είτε επιτόπιων ελέγχων, είτε ελέγχων από το γραφείο για την εξακρίβωση της χρήσης της κατοικίας στο πλαίσιο του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Ενδεικτικά δηλώνει ότι κατά το διάστημα 2013-2018, εξετάστηκαν περίπου 13 χιλιάδες αιτήσεις μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Προσθέτει ότι στις αιτήσεις αυτές, συμπεριλαμβάνονταν και υποθέσεις αιτητών πολιτογραφήσεων για τις οποίες όμως δεν τηρούνται ξεχωριστά στοιχεία, καθώς δεν τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού από το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Μαρκίδης ενημερώνει περαιτέρω, ότι το Τμήμα Φορολογίας, προγραμματίζει εντός των επόμενων εβδομάδων εκστρατεία επιτόπιων ελέγχων συμμόρφωσης με την εφαρμογή των προνοιών του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με επιλογή υποθέσεων στη βάση διαχείρισης κινδύνου.

Σημειώνει ότι όταν ολοκληρωθούν οι εν λόγω έλεγχοι, θα γίνει προσπάθεια διαχωρισμού των υποθέσεων που εμπλέκουν αιτήσεις ΚΕΠ, ώστε το Τμήμα Φορολογίας να είναι σε θέση να υποβάλει συγκεκριμένα στοιχεία.

Πέραν των 400 οι πάροχοι

Όσον αφορά τον κατάλογο των παρόχων υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΚΕΠ που του ζητήθηκε από βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Μαρκίδης παραπέμπει για σκοπούς πληρότητας της πληροφόρησης, να απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, κατά το τέλος του 2018, ήταν εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο, για να παρέχουν υπηρεσίες σε σχέση με τα Σχέδια πολιτογράφησης επενδυτών, πέραν των 400 φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία είχαν εγκριθεί για να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Ο Έφορος Φορολογίας συστήνει επίσης στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, να ανατρέξουν και σε μελέτη αξιολόγησης της εφαρμογής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) και των επιπτώσεών του στην οικονομία κατά το Φεβρουάριο 2019, την οποία έχει επικαιροποιήσει το Σεπτέμβριο 2020, την οποία εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με την αλληλογραφία που έχει διεξαχθεί μεταξύ του Τμήματος Φορολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αντίγραφο της οποίας ζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Μαρκίδης αναφέρει ότι ζητήθηκε έγκριση για κοινοποίηση της από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Directorate-General, Taxation and Customs Union, Legal affairs-lndirect taxation).

Προσθέτει ότι σε επιστολή με ημερομηνία 17/2/2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι δεν συναινεί στην κοινοποίηση εγγράφων κατά τη διάρκεια αξιολόγησης που γίνεται στο πλαίσιο της παράβασης.

Περαιτέρω, ο Έφορος Φορολογίας τονίζει ότι αποτελεί θέση της αρμόδιας διεύθυνσης, ότι η κοινοποίηση της εν λόγω αλληλογραφίας δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε δημόσιο συμφέρον, η οποία εδράζεται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα μη δημοσίευσης εγγράφων στο στάδιο που προηγείται της απόφασης για διαδικασία παράβασης.

Απώλεια ΦΠΑ €200 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ειδική έκθεση του γενικού ελεγκτή για τα διαβατήρια, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο Αύγουστο, γίνεται αναφορά για «σαθρό» σύστημα πολιτογραφήσεων, απώλεια €200 εκατ. από ΦΠΑ, απώλεια €25 εκατ. από μη είσπραξη τελών και ποινικές ευθύνες, ενώ επισημαίνεται ότι ακυρώθηκαν συμβόλαια €1 δισ., ενώ εκκρεμούν συμβόλαια €3,5 δισ.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι από την έναρξη του Προγράμματος το 2007, μέχρι τη λήξη του, παραχωρήθηκε η Κυπριακή υπηκοότητα σε 3.517 πρόσωπα τα οποία θεωρήθηκαν επενδυτές και σε 3.810 πρόσωπα τα οποία πολιτογραφήθηκαν ως μέλη της οικογένειάς τους (ως σύζυγοι, ως ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και 221 ως γονείς).

Επίσης, πολιτογραφήθηκε μεγάλος αριθμός προσώπων ως ανήλικα τέκνα των πιο πάνω, για τα οποία δεν λήφθηκαν πλήρη στοιχεία και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο του παρόντος ελέγχου.

Με βάση τα ευρήματα της Έκθεσης, από τις 3.517 περιπτώσεις προσώπων που πολιτογραφήθηκαν ως επενδυτές, υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων που δεν πληρούσε τα εν ισχύ κριτήρια. 

Της Ελένης Χαραλάμπους