You are here

Καμπανάκι για εξάρτηση οικονομίας από πύργους

14/10/2019 15:24

Τον κίνδυνο να δημιουργηθεί εξάρτηση της οικονομίας από τους πύργους που συνεχώς αυξάνονται, επεσήμανε ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του συμβουλίου τόνισε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί εξάρτηση της οικονομίας από αυτό το είδος ανάπτυξης, το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμο».

Πρόσθεσε ότι «αργά ή γρήγορα θα τελειώσει η γη ή θα αντιγράψει κάποιος το κυπριακό σχέδιο πολιτογραφήσεων ή θα επιβάλλει περιορισμούς η ΕΕ».

Σημείωσε ότι άλλο πρόβλημα είναι ότι «δημιουργούνται παράλληλα προβλήματα στην οικονομία διότι αυξάνονται τα κόστη του κατασκευαστικού τομέα ο οποίος απορροφά πόρους από άλλους τομείς».

Παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι και για ενδεχόμενο κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στον κλάδο των ακινήτων, τονίζοντας ότι «στις περιόδους ύφεσης το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στα αναπτυξιακά έργα ώστε να καλύπτει και το κενό του ιδιωτικού τομέα όμως σήμερα που υπάρχει ανάπτυξη δεν πρέπει να εφαρμόσουμε νέα επεκτατική πολιτική για να ενθαρρύνουμε και άλλο την οικονομία με τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε και άλλες φούσκες», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι «ο κατασκευαστικός τομέας ήδη βρίσκεται σε υπερθέρμανση άρα δημιουργείς περισσότερα προβλήματα σε τέτοιες περιόδους».

Ο κ. Γεωργιάδης έκρουσε το καμπανάκι και για το ύψος του δημόσιου χρέους τονίζοντας ότι «είναι υπερβολικό και σε μια ενδεχόμενη απότομη οικονομική κρίση δεν θα έχουμε περιθώρια αντίδρασης διότι δεν θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση άλλα λεφτά για να καλύψει το κενό που θα αφήσει ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε κοινωνικές παροχές».

Σημείωσε ότι «γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο δημόσιο χρέος».

Σύμφωνα με εισηγητική έκθεση που συνοδεύει, τον προϋπολογισμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2020 προβλέπει συνολικά έσοδα ύψους €302.010 που προέρχονται εξ ολοκλήρου από Κρατική Χορηγία και δαπάνες ύψους €302.000.

Της Ηρώς Ευθυμίου