You are here

Κατάθεση ΥΠΟΙΚ ενώπιον ερευνητικής επιτροπής

24/11/2020 14:51

Ο Υπουργός Οικονομικών και πρώην Υπουργός Εσωτερικών κύριος Κωνσταντίνος Πετρίδης κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην προφορική μαρτυρία από τον Υπουργό ζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, εξηγήσεις αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου των αιτητών σε σχέση με τη δέουσα επιμέλεια, τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, και τις σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Η κατάθεση, που ξεκίνησε στις 10:00, διήρκεσε 2 ώρες και 40 λεπτά, και πραγματοποιήθηκε έκτακτα στο χώρο συνεδριάσεων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαθέτει σύστημα τηλεδιάσκεψης. Η Επίτροπος Δήμητρα Καλογήρου παραβρέθηκε στη συνεδρία διαδικτυακά διότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω επαφής της με κρούσμα COVID-19. Λόγω του κορωνοϊού, η σημερινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση αυτή θα επανεξετάζεται κάθε φορά ανάλογα με τα εν ισχύι μέτρα και πρωτόκολλα.

Στο παρόν στάδιο, η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει και συνεχίζει να εξετάζει αριθμό περιπτώσεων υψηλού κινδύνου κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ενώ συνεχίζεται η αποστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών των φακέλων.

Επιπλέον, η Ερευνητική Επιτροπή απέστειλε στις 18.11.2020 επιστολή σε όλα τα πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές με την οποία τους ζητεί, εάν επιθυμούν, να καταθέσουν ενώπιον της προφορικά ή/και να αποστείλουν οποιαδήποτε στοιχεία ή/και πληροφορίες ή/και έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή τους και είναι σχετικά με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης, μετά τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα της Ερευνητικής Επιτροπής, κατέθεσε στις 20.11.2020 τον τελικό επίσημο κατάλογο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφηθέντων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών τους για περίοδο 2007 μέχρι 17.8.2020. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 6744.

Η Ερευνητική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει σε ακρόαση οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται με το πρόγραμμα της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.