You are here

Μπλόκο στη δημοσιοποίηση ονομάτων επενδυτών

15/07/2020 06:36

Ισχυρό μπλόκο στην προσπάθεια αύξησης της διαφάνειας στις πολιτογραφήσεις επενδυτών βάζει η βουλή, καθώς ούτε η σύνθετη φόρμουλα που προέκυψε μέσα από ανταλλαγή απόψεων με την επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων, φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των κομμάτων.

Συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, συζητήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών στο πλαίσιο της κατ’ άρθρον συζήτησης των κανονισμών για τις πολιτογραφήσεις.

Αναφορά έγινε σε επιστολή της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία η διαφάνεια, πρέπει να εξυπηρετεί ορισμένους σκοπούς για να δικαιολογείται η δημοσίευση των στοιχείων αλλοδαπών που έχουν πολιτογραφηθεί.

Όπως σημειώνει η επίτροπος, η τροποποίηση του νόμου με σκοπό την δημοσίευση των στοιχείων όλων των πολιτογραφημένων αλλοδαπών, προσκρούει στην αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων και υποδεικνύει ότι η αρχή της διαφάνειας μπορεί να εξυπηρετηθεί επαρκώς με μέτρα λιγότερο επαχθή από τη δημοσίευση των στοιχείων όλων των πολιτογραφημένων αλλοδαπών.

Αναφορά γίνεται σε νομοθεσία που παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, υπό προϋποθέσεις να ζητά και να λαμβάνει πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο για πολιτογραφημένους αλλοδαπούς.

Η ίδια νομοθεσία (περί πρόσβασης σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα νόμος του 2017), επιτρέπει στο υπουργείο κατά περίπτωση να μην παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες εάν αυτές εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που καθόρισε ο νομοθέτης και οι οποίες αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας, διεθνών σχέσεων κλπ.

Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην επίτροπο, η οποία εάν κρίνει ότι η μη παραχώρηση των πληροφοριών έγινε κατά παράβαση του νόμου, έχει εξουσία να διατάξει το υπουργείο όπως τις παράσχει.

Η εισήγηση των Οικολόγων αφορούσε υιοθέτηση της εν λόγω φόρμουλας έτσι ώστε αντί της δημοσίευσης των στοιχείων μόνο σε περιπτώσεις που δικαιολογείται η δημοσιοποίηση, να δημοσιεύονται τα στοιχεία, εκτός στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις εν λόγω εξαιρέσεις και που δικαιολογείται η μη δημοσιοποίηση. Την εισήγηση απέρριψε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εκ μέρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Συνεχίζεται η κατ’ άρθρον συζήτηση ενώ πιέζει ο χρόνος

Η επιτροπή εσωτερικών δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών που επιφέρουν αλλαγές στο πλαίσιο και στη διαδικασία πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών, αν και η διαδικασία τρέχει με γοργούς ρυθμούς με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και οι κανονισμοί να οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, μέχρι την τελευταία συνεδρία του Σώματος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 31 Ιουλίου.

Αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, με κόμματα να εκφράζουν προθέσεις για κατάθεση τροπολογιών, επί των οποίων η επιτροπή ενδεχομένως να μην έχει τον χρόνο να διαβουλευθεί σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών, τα μέλη απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα των υποχρεώσεων των επενδυτών που ενδιαφέρονται για πολιτογράφηση, για καταβολή εισφοράς σε ιδρύματα και οργανισμούς αλλά και η επιλογή που παρέχεται στις πρόνοιες των κανονισμών, για απευθείας εισφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βουλευτές υποστήριξαν ότι η εν λόγω πρόνοια αφήνει περιθώριο διαπλοκής μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ίδιων των παρόχων υπηρεσιών σχετικών με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, που μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στη διαδικασία.

Της Μαρίας Χαμπή