You are here

Νουρής: Δεν δέχομαι τελεσίγραφα

04/12/2020 06:06

Στην αντεπίθεση περνά ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, απαντώντας στο τελεσίγραφο της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για κατάθεση στοιχείων και απαντήσεων σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Δεν αποδέχεται τελεσίγραφα, ιδιαίτερα για σοβαρά θέματα και ειδικά αφού ήδη έχει επικοινωνήσει με την Επιτροπή, διαμηνύει ο Υπουργός.

Μιλώντας στη StockWatch, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχει ήδη ανταποκριθεί την περασμένη Δευτέρα, στην πρώτη επιστολή της επιτροπής ελέγχου ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου.

«Απάντησα ότι συλλέγουμε τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή και θα τα αποστείλουμε μόλις είμαστε έτοιμοι», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι έλαβε προηγουμένως την άποψη του νομικού του συμβούλου, του Γενικού Εισαγγελέα. Σημείωσε ωστόσο ότι, τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα και επαγγελματικά απόρρητα.

«Δεν δέχομαι τελεσίγραφα για τόσο σοβαρά θέματα», είπε ο κ. Νουρής, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι βουλευτές όταν υποβάλλουν ερωτήματα για θέματα που άπτονται ζητημάτων που εξετάζει η Ερευνητική Επιτροπή, ότι χρειάζεται προσοχή και χρόνος για να απαντηθούν και να μην αγνοούν ότι υπάρχουν θεσμοί που διεξάγουν έλεγχο.

«Αν απαντήσω σε όλα όπως τα θέτουν, μπορεί να βρεθώ κατηγορούμενος ότι δημιουργώ πρόβλημα στην Ερευνητική Επιτροπή», είπε, προσθέτοντας πως δεν τον βρίσκει σύμφωνο η τακτική της Επιτροπής.

Τόνισε παράλληλα, ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στον τρόπο που ρωτούμε» και πως δεν μπορεί να επανέρχεται από την αρχή η συζήτηση για θέματα στα οποία έχει ήδη δώσει απαντήσεις και ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά και με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων και κατά την παρουσία του σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

«Στο τέλος της ημέρας υπάρχει μια Ερευνητική Επιτροπή, ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της», είπε ο κ. Νουρής, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν πως θέτουν ερωτήματα σε ένα Υπουργό, για πράγματα που έγιναν 5-10 χρόνια πριν. «Αν γίνεται για κατανάλωση, αυτό είναι άλλη ιστορία», ανέφερε.

Η επιστολή

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε επιστολή που απηύθυνε χθες στον υπουργό Εσωτερικών σημείωνε ότι «δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, ούτε απάντηση εκ μέρους του, ως δεσμεύτηκε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου, σε σχέση με τα θέματα που τίθενται στην επιστολή ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου». Προσθέτει μάλιστα ότι η Επιτροπή αναμένει την απάντηση του Υπουργού μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου. «Δώσαμε διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, γιατί σκοπεύουμε την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, να προχωρήσει η συζήτηση σε σχέση με το θέμα των 18 πολιτογραφήσεων στη βάση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή», είχε δηλώσει η κ. Χαραλαμπίδου.

Στο μικροσκόπιο δικηγόροι και ελεγκτές

Με την επιστολή, που απέστειλε ο πρόεδρος την επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, ζητείτο η κατάθεση στοιχείων αναφορικά με τα δικηγορικά ή ελεγκτικά γραφεία που είχαν ασχοληθεί με τις διαδικασίες προώθησης πολιτογραφήσεων, τα οποία ανήκουν και/ή σχετίζονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα  και τον αριθμό των πολιτογραφήσεων που χειρίστηκαν.

Επίσης, ζητήθηκε κατάλογος δικηγορικών ή ελεγκτικών γραφείων που κατέθεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για πολιτογραφήσεις, μαζί με τις εθνικότητες των αιτούντων και στοιχεία αναφορικά με το ύψος και το είδος των 23 υποθέσεων πολιτογράφησης για τις οποίες είχαν δοθεί οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ζητήθηκε επιπρόσθετα, ανάλυση κατά έτος των αριθμών των πολιτογραφήσεων και των αντίστοιχα εισπραχθέντων τελών/εσόδων από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, από την ημερομηνία έναρξης του ΚΕΠ μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε επιστολή του προς τον κ. Κουλία, επεσήμανε ότι έχει παρέλθει ο οριζόμενος από το Σύνταγμα χρόνος (άρθρο 29) για να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή, αναφέροντας ότι ο υπουργός βρίσκεται σε παρανομία.

Η συζήτηση που εξελίσσεται και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, αναμένεται να συντηρήσει το κλίμα αντιπαράθεσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Τις τελευταίες μέρες προκάλεσαν νέες αντιδράσεις οι αναφορές που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις στελεχών επιχειρήσεων.

Η έκθεση φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβερνητική πλευρά, η οποία φέρεται να συγκεντρώνει στοιχεία ώστε να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για την παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Της Μαρίας Χαμπή