You are here

Πράγματα και θαύματα με τα διαβατήρια

15/09/2020 06:49

Πολιτογραφήσεις εκτός πλαισίου, χωρίς επένδυση και χωρίς να πληρούνται κριτήρια, κατέδειξαν τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας μόλις πέντε υποθέσεων πολιτογράφησης από την ελεγκτική υπηρεσία ενώ, η αρμόδια επιτροπή εντοπίζει ποινικά, διοικητικά και πειθαρχικά αδικήματα.

Στοιχεία δύο ερευνών για τις πολιτογραφήσεις αποκαλύφθηκαν χθες εκ μέρους του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου, επαναφέροντας το θέμα στην επικαιρότητα, που άρχισε να αποκτά άλλη μια διάσταση λόγω της επαγγελματικής εμπλοκής υπουργών – που στο υπουργικό εγκρίνουν τις πολιτογραφήσεις – με συγκεκριμένες υποθέσεις.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μεγάλα κενά που επέτρεψαν την εξέλιξη προβληματικών διαδικασιών πολιτογράφησης, αφήνοντας παράθυρο για παραχώρηση υπηκοότητας σε άτομα με θολό υπόβαθρο, όπως στις περιπτώσεις που ανέδειξαν πρόσφατα τα δημοσιεύματα του δικτύου Al Jazeera, και στη βάση διάτρητων διαδικασιών.

Δημιουργούν επίσης ερωτήματα για την εταιροχρονισμένη εμπλοκή της ελεγκτικής υπηρεσίας σε ένα ζήτημα που άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα πριν χρόνια, εκθέτοντας την Κύπρο σε διεθνή δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα του ελέγχου μόλις πέντε υποθέσεων πολιτογράφησης που διενήργησε η ελεγκτική υπηρεσία, έχουν εντοπιστεί εκτός πλαισίου πολιτογραφήσεις ενήλικων μελών της οικογένειας επενδυτών, που έγιναν χωρίς καμία επένδυση και στη βάση διαδικασίας που δεν προέβλεπε το πλαίσιο.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις αγοράς ακινήτων μόνο στα χαρτιά, ή ακύρωσης αγορών ακινήτων μετά την πολιτογράφηση, καθώς και άλλες μη υγιείς συναλλαγές περιλαμβανομένης της αγοράς ακινήτων σε «φουσκωμένες» τιμές, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί, είτε στο ότι επενδυτές ξεγελάστηκαν εν γνώσει τους, είτε στο ότι η διαφορά δόθηκε σε νόμιμες ή παράνομες προμήθειες μεσάζοντων.

Η ενημέρωση τη επιτροπής οικονομικών για τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας, κατέδειξε επίσης φορολογικές αλχημείες, οι οποίες επιχειρούνται με σκοπό την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ για την αγορά κατοικίας από επενδυτές στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, με ορισμένες περιπτώσεις να βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται ακόμα να έκανε τα «στραβά μάτια» σε περιπτώσεις που δεν πληρούνταν τα απαιτούμενα κριτήρια, παραχωρώντας υπηκοότητα εάν υπήρχε «μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία» μέσω της επένδυσης.

Πέραν των όσων τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, σε δηλώσεις της, αναφέρθηκε χθες στα ευρήματα της επιτροπής για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, με βάση τα οποία φαίνεται να προκύπτουν ποινικά, διοικητικά και πειθαρχικά αδικήματα.

Οι παρατηρήσεις της κ. Καλογήρου συνάδουν με τα προκαταρκτικά ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας, καθώς γίνεται λόγος για περιπτώσεις πολιτογραφήσεων όπου δεν πληρούνταν τα κριτήρια και για παρεμβάσεις κρατικών αξιωματούχων προς έγκριση τέτοιων περιπτώσεων.

Η κ. Καλογήρου επανέλαβε αναφορές σε σχέση με περιπτώσεις παραχώρησης παραπλανητικών ή πλαστών στοιχείων που οδηγούν σε ποινικά ζητήματα ενώ, αναφέρθηκε και σε δομικά κενά στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Δεν κοπάζουν οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν κοπάζουν, καθώς στην επιφάνεια έρχονται νέες αναφορές για αμφιλεγόμενες διαδικασίες πολιτογράφησης.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση του προγράμματος που εξέθεσε την χώρα πλήττοντας την αξιοπιστία της ως επενδυτικό προορισμό, παράλληλα έθεσαν εκ νέου θέματα δεοντολογίας και ηθικής τάξης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ζητώντας να εξεταστεί περαιτέρω τόσο η οικονομική πτυχή του προγράμματος όσο και όλες οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων μέχρι σήμερα.

Το θέμα φαίνεται να αποτελεί παράλληλα, πεδίο προεκλογικών μαχών. Χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό ξέσπασμα του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στην επιτροπή οικονομικών, όπου έκανε λόγο για «πολιτικό show» και «πολιτική σκοπιμότητα», αντιδρώντας στα ερωτήματα που έθεταν βουλευτές σε σχέση με τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Πετρίδη ήταν ότι, κατά παράβαση της ελεγκτικής διαδικασίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αρκέστηκε σε προφορικές διαπιστώσεις, χωρίς να παραχωρήσει τα αποτελέσματα της έρευνας του στην κυβέρνηση, ώστε να τα σχολιάσει.

Εξάλλου, τα καθημερινά πυρά που δέχεται η κυβερνητική πλευρά γύρω από τις πολιτογραφήσεις, έφεραν για άλλη μια φορά, αξιωματούχους της κυβέρνησης να δίνουν δημόσια εξηγήσεις αναφορικά με το κατά πόσο έχουν εμπλακεί επαγγελματικά σε υποθέσεις πολιτογράφησης ξένων επενδυτών μέσω του σχεδίου.

Μετά από πρόσφατες σχετικές αναφορές εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου και του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, η υπουργός δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter ότι το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε, υπέβαλε και εγκρίθηκαν 4 αιτήσεις πολιτογράφησης με το επενδυτικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως αυτές δεν εμπίπτουν στην κατηγορία περιπτώσεων που αναδείχθηκαν ως «χρήζουσες περαιτέρω διερεύνησης» και πως άλλες 6 αιτήσεις, υποβλήθηκαν ενώ η ίδια ήταν συνέταιρος και εκκρεμούν προς έγκριση.

Η υπουργός σημείωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην απόφαση για έγκριση αυτών των αιτήσεων αναφέροντας πως από την ανάληψη των καθηκόντων της αποχώρησε και δεν διατηρεί καμία σχέση/συμφέρον/μετοχή στο δικηγορικό γραφείο.

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει και την επικείμενη σύσκεψη αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό με επίκεντρο τα θέματα οικονομίας.

Της Μαρίας Χαμπή