You are here

Στη Βουλή το σκάνδαλο διαβατηρίων, αγγίζει υποψήφιους προέδρους

25/08/2022 07:04

Συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το πρωί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για να εξετάσει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφορικά με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι, στην πολυσέλιδη ειδική έκθεση για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα (ΚΕΠ), γίνεται αναφορά σε κατάχρηση και υπέρβαση εξουσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, για απώλειες εκατομμυρίων από φόρους και πολιτογραφήσεις χωρίς να πληρούνται οικονομικά κριτήρια, αλλά και πολιτογραφήσεις προσώπων που εμπλέκονται σε οικονομικά και άλλα σκάνδαλα και έχουν τεθεί σε λίστες κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αιχμές κατά υποψηφίου προέδρου

Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων φαίνεται να αποκτά σημασία και για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με κάποιους να αφήνουν αιχμές κατά υποψηφίων.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, δήλωσε ότι το θέμα αφορά και την ουσία των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών, καθώς «υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα της χώρας είχαν ενεργό ανάμειξη, καθόριζαν την πολιτική, καθόντουσαν στο τραπέζι αυτών των τραγικών αποφάσεων». Μας οφείλουν μια εξήγηση, δήλωσε.

Διερωτήθηκε, πως μπορεί ο πολίτης να τους εμπιστευθεί για τη διαχείριση μελλοντικών προβλημάτων, στο ενδεχόμενο που απέτυχαν να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη «ντροπιαστική κατάσταση».

Ο κ. Ζένιος τόνισε πως «εφόσον παραμένουμε προσκολλημένοι σε πολιτικούς με εμπειρίες και ορίζοντες που περιορίζονται στο κομματικό σύστημα της χώρα μας, θα έχουμε συνεχείς αστοχίες» και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σύγχρονα μυαλά και καθαρά χέρια στο πηδάλιό της.

Εξηγήσεις από όλους

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, ο Έφορος Φορολογίας, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας Κύπρου, κλήθηκαν να παραστούν συνεδρία της αρμόδια επιτροπής ελέγχου και να δώσουν εξηγήσεις για όσα καταλογίζονται στην έκθεση του ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Στη συνεδρία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, ο οποίος κλήθηκε στην επιτροπή, λόγω και των όσων αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, όπου φαίνεται να προκύπτουν ποινικές ευθύνες και πιθανά φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, εκπρόσωπος της Αρχής ενημέρωσε χθες ότι θα παρευρεθεί στη συνεδρία, χωρίς όμως να τοποθετηθεί επί της έκθεσης. Σημειώνεται ότι, εκπρόσωπος της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Από την πλευρά της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), η επιτροπή έτυχε ενημέρωσης ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνεδρία εκπρόσωπος της, λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης.

Σημειώνεται ότι, αναμένεται η σημερινή πρώτη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου με αντικείμενο την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα διαβατήρια να είναι πολύωρη, ενώ το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η παρουσίαση της πολυσέλιδης έκθεσης από τον γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ενημέρωση Κομισιόν για έκθεση από Ελεγκτή

Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής προτίθεται να ενημερώσει άμεσα την Κομισιόν για τα ευρήματα της έρευνας του, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αναφορές σε «σαθρό» σύστημα πολιτογραφήσεων, ενώ αφήνονται αιχμές κατά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, απώλεια €200 εκατ. από ΦΠΑ, απώλεια €25 εκατ. από μη είσπραξη τελών, καθώς και για ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων.

Όπως ενημερώνει σχετικά στην έκθεση του, μετά από σύσταση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει εναντίον της Δημοκρατίας διαδικασία επί παραβάσει για το ΚΕΠ και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τη νομική υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης, αντιπολίτευσης

Το παρασκήνιο που επικρατεί και ο πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προϊδεάζουν ότι η συνεδρία δεν θα διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα και σε χαμηλούς τόνους.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε γραπτή απάντηση προς το ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Ελέγχου, όσο και μετά το πέρας αυτής.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού είχε δηλώσει ότι το ΚΕΠ δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο σκάνδαλο, αλλά συνιστά τον ορισμό της θεσμικής διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς.

Ανέφερε πως, με αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις κτίστηκε ένα πρόγραμμα κομμένο-ραμμένο στα μέτρα ενός σαθρού συστήματος, το οποίο υπέθαλψε και συντήρησε η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους