You are here

Στο περίμενε η συζήτηση για αποκαλύψεις Al Jazeera

21/09/2020 12:50

Σε αναβολή της συζήτησης αυτεπάγγελτου θέματος σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera αναφορικά με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, προχώρησε η επιτροπή εσωτερικών.

Η αναβολή οφείλεται στις οδηγίες που δόθηκαν για ολοκλήρωση μέχρι τις 12 το μεσημέρι, των εργασιών όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών που συνεδρίαζαν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία. Οι οδηγίες είναι αποτέλεσμα των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται από τη βουλή ενόψει της απογευματινής επίσκεψης της προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην επιτροπή εσωτερικών αναμενόταν να παραστεί ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, για να απαντήσει σε ερωτήματα των βουλευτών αναφορικά με τυχόν ενέργειες για περαιτέρω διερεύνηση των πληροφοριών που έφεραν στο φως τα δημοσιεύματα του Al Jazeera προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Το θέμα ενέγραψαν στην επιτροπή οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, Γιώργος Γεωργίου, Ευανθία Σάββα και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η συζήτηση γύρω από τις πληροφορίες για προβληματικές υποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών, προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και να την κατηγορούν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Το θέμα αναμένεται να προγραμματιστεί εκ νέου προς συζήτηση, ώστε να απασχολήσει την επιτροπή εσωτερικών σε μια από τις επόμενες συνεδρίες ενώ, συζήτηση που σχετίζεται με την οικονομική αποδοτικότητα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Την Πέμπτη η δημοσιοποίηση της έκθεσης ελεγκτή

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται η δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της έρευνας της ελεγκτικής υπηρεσίας όσον αφορά στον έλεγχο πέντε υποθέσεων πολιτογράφησης. Η ελεγκτική υπηρεσία έχει αποστείλει την προκαταρκτική της έκθεση στο υπουργείο εσωτερικών και στο τμήμα φορολογίας αναμένοντας σχόλια.

Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, το υπουργείο εσωτερικών ενημέρωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης.

Η ελεγκτική υπηρεσία έδωσε περιθώριο χρόνου μέχρι αύριο Τρίτη, σημειώνοντας ότι τα όποια σχόλια θα ενσωματωθούν στην έκθεση την Τετάρτη και την ίδια μέρα, η έκθεση θα εξεταστεί από διευθυντική ομάδα, ώστε να δημοσιευθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής που όρισε ο γενικός εισαγγελέας για έλεγχο των πολιτογραφήσεων από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σχετική έρευνα της επιτροπής για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, καταδεικνύοντας ενδεχόμενα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί εσωτερική έρευνα της βουλής σε υπηρεσιακό επίπεδο, η οποία απαλλάσσει τους υπηρεσιακούς λειτουργούς από οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με τη διαρροή εγγράφων, καθώς διαπιστώνεται πως καμία διαρροή δεν έγινε μέχρι τη στιγμή που τα έγγραφα που λαμβάνει η βουλή σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, παραδίδονταν στους βουλευτές.

Της Μαρίας Χαμπή