You are here

Στο υπουργικό η επόμενη πράξη για διαβατήρια

29/09/2020 06:59

Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη πράξη σε σχέση με το χειρισμό προβληματικών πολιτογραφήσεων, καθώς ο υπουργός εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει εισηγήσεις για αποστέρηση πολιτογραφήσεων στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.

Οι εισηγήσεις του υπουργού εσωτερικών θα βασιστούν στο πόρισμα της επιτροπής υπό την Δήμητρα Καλογήρου που εξέτασε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, πριν η ολοκληρωμένη εξέταση του ζητήματος ανατεθεί στην τετραμελή διερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα.

Σχετική αναφορά έγινε εκ μέρους του υπουργού εσωτερικών Νίκου Νουρή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών κατά την οποία κλήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera για προβληματικές υποθέσεις πολιτογράφησης.

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με τα πορίσματα Καλογήρου που παραπέμπουν σε 30 ονόματα. Για αυτά τα άτομα, όπως είπε, θα υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση αύριο στο υπουργικό, αφήνοντας να νοηθεί ότι η εισήγηση θα αφορά την ανάκληση διαβατηρίων.

Παραδόθηκαν 200 φάκελοι στην ερευνητική

Ο κ. Νουρής ενημέρωσε την επιτροπή εσωτερικών ότι έχει επίσης, παραδώσει 180-200 φακέλους πολιτογραφήσεων στην τετραμελή ερευνητική επιτροπή υπό τον τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, προς εξέταση στο πλαίσιο των όρων εντολής της.

Στους εν λόγω φακέλους περιλαμβάνονται και υποθέσεις πολιτογράφησης στις οποίες γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

Η παράδοση των φακέλων έγινε μέσω της Αστυνομίας, η οποία, μετά από σχετικές οδηγίες της νομικής υπηρεσίας άρχισε το ανακριτικό έργο, λαμβάνοντας καταθέσεις με σκοπό να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα σε σχέση με τα ευρήματα της επιτροπής Καλογήρου.

Δεν λύθηκε η διαφορά με ελεγκτή

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της επιτροπής εσωτερικών, δόθηκε επίσης, συνέχεια στην αντιπαράθεση που προκάλεσε ανάμεσα στο υπουργείο εσωτερικών και τον γενικό ελεγκτή η παρέμβαση της ελεγκτικής υπηρεσίας για διερεύνηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Ο γενικός ελεγκτής απάντησε στον υπουργό εσωτερικών σε σχέση με το χαρακτηρισμό «αποσπασματική» που αποδόθηκε στην έκθεση του, εκ μέρους του υπουργείου. Αναφέρθηκε στα προσκόμματα που τέθηκαν στην έρευνα, σημειώνοντας ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση της ελεγκτικής υπηρεσίας από την κυβέρνηση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν θεωρούμε ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει, σε όποιο θέμα θέλει να κάνει έλεγχο η ελεγκτική υπηρεσία, να διορίζει επιτροπή και έτσι να αναστέλλεται κατά κάποιο τρόπο ο έλεγχος της ελεγκτικής υπηρεσίας».

Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής κατέθεσε στην επιτροπή τη γνωμάτευση που έλαβε από τον γενικό εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία καλείτο να μην παραδώσει φακέλους και στοιχεία στον γενικό ελεγκτή, αναφέροντας ότι αυτό που έκανε ήταν να συμμορφωθεί πλήρως με τη γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ενόψει της απόφασης για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση της διαδικασίας χορήγησης πολιτογραφήσεων, όλοι οι σχετικοί φάκελοι, αρχεία, στοιχεία και έγγραφα θα πρέπει να διαφυλαχθούν για να δοθούν στην εν λόγω επιτροπή. «Ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν θα πρέπει σε αυτό το στάδιο να δοθούν οποιαδήποτε στοιχεία στο γενικό ελεγκτή», προστίθεται.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν συμφωνεί με την εν λόγω γνωμάτευση καθώς, όπως είπε, «το Σύνταγμα δεν λέει ότι οι εξουσίες της ελεγκτικής υπηρεσίας σταματούν όταν διοριστεί μια ερευνητική επιτροπή».

Ο κ. Μιχαηλίδης πρότεινε μάλιστα, όπως κυβέρνηση και ελεγκτική υπηρεσία απευθυνθούν από κοινού στο ανώτατο δικαστήριο ώστε να επιλυθεί η διαφορά σε σχέση με το μέχρι που φτάνουν οι εξουσίες της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι ο γενικός ελεγκτής μπορεί να ελέγξει το θέμα της διαφυγής εσόδων και για τα υπόλοιπα να κάνει υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα επαναλάβει τον έλεγχό της σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, γύρω στο τέλος του 2021, εξετάζοντας και τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανονισμών για τις πολιτογραφήσεις.

Οδυσσέας καλεί ΜΟΚΑΣ, ΚΤ για εμβάσματα

Ο γενικός ελεγκτής εξέφρασε επίσης την πρόθεση να απευθυνθεί στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και στην Κεντρική Τράπεζα, θέτοντας ενώπιον τους ευρήματα της έρευνας της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Πρόκειται για στοιχεία αναφορικά με εμβάσματα που προέρχονται από το εξωτερικό και αφορούν επενδύσεις στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη στις πέντε υποθέσεις που εξετάστηκαν από την ελεγκτική υπηρεσία υπάρχουν τραπεζικά εμβάσματα και τραπεζικοί λογαριασμοί που δεν εντοπίζονται, καθώς και εμβάσματα που προέρχονταν από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο γενικός ελεγκτής θα ενημερώσει όπως είπε την ΚΤ και την ΜΟΚΑΣ με ονόματα και διευθύνσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω.

Με βάση συγκεκριμένη αναφορά που περιλαμβάνεται στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, σε τέσσερεις από τις πέντε αιτήσεις πολιτογράφησης που εξετάστηκαν, δεν διασφαλίστηκε επαρκώς η προέλευση των χρημάτων από το εξωτερικό, ενώ πουθενά δεν εμφανίζεται η αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών.

Η προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το περιεχόμενο της επιστολής και να μελετηθεί το πώς θα τύχει χειρισμού το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχει το θέμα του διορισμού της ερευνητικής επιτροπής.

«Σίγουρα θα διερευνήσουμε εάν κάτι είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την ελεγκτική υπηρεσία, λόγω της ερευνητικής επιτροπής», είπε η κ. Παπακυριακού.

Η επιτροπή εσωτερικών προτίθεται να ετοιμάσει έκθεση προς την ολομέλεια της βουλής για τη συζήτηση γύρω από τα θέματα πολιτογραφήσεων, με τους βουλευτές να έχουν ήδη εκφράσει βούληση για στήριξη του προγράμματος, παρά τις διαπιστώσεις για κενά και τρύπες στο πρόγραμμα.

Της Μαρίας Χαμπή