You are here

Θυμήθηκαν την «κάθαρση» τα κόμματα

16/10/2020 06:52

Κάθαρση και τιμωρία όσων ευθύνονται για τον διασυρμό της χώρας, με φόντο την κακομεταχείριση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ζητούν τα κόμματα, τονίζοντας τη σημασία της απόδοσης ευθυνών σε πολιτειακούς αξιωματούχους και μη.

Στον απόηχο της παραίτησης Συλλούρη, τα κόμματα, κυρίως της αντιπολίτευσης, σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν θα πρέπει ως αποτέλεσμα των παραιτήσεων να λησμονηθεί η ανάγκη ολοκλήρωσης των ερευνών που είναι σε εξέλιξη ή που ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν, για την εξακρίβωση και απόδοση ευθυνών.

Τα κόμματα καλούν τις αρμόδιες αρχές και θεσμούς να προχωρήσουν τάχιστα στη διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και να οδηγήσουν ενώπιον δικαιοσύνης όσους εμπλέκονται σε διαπλοκή και διαφθορά ενώ, ορισμένοι καταθέτουν εισηγήσεις για το πώς θα επέλθει κάθαρση και διαφάνεια.

Μιλώντας ενώπιον νομικών, στη γενική συνέλευση του δικηγορικού συλλόγου, ο γενικός εισαγγελέας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «όλοι έχουμε ευθύνη να κάνουμε ότι μπορούμε για να ανατρέψουμε την εκτροπή», σημειώνοντας πως οι προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι προϊστάμενοι της νομικής υπηρεσίας και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νηφαλιότητα, προσοχή και αίσθημα ευθύνης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε χθες ότι απαίτηση του κόμματος είναι να διερευνηθούν όλα όσα προκύπτουν και όσοι ευθύνονται, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, να λογοδοτήσουν.

«Υπάρχει ένα τεράστιο παγόβουνο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, να σπάσουμε το απόστημα για να υπάρξει κάθαρση. Πλέον συμβαίνουν πράγματα που αναστατώνουν τόσο τον κόσμο, που έχει απογοητευτεί», πρόσθεσε.

Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να επέλθει κάθαρση και διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα ζητά την άμεση προώθηση στην επιτροπή νομικών της Βουλής, του νομοσχεδίου για την σύσταση ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς, ζητώντας συμπερίληψη σχετικού κονδυλίου/προϋπολογισμού της εν λόγω αρχής στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει πλήρη πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή, σε όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων προειδοποιώντας πως, αν η κυβέρνηση δεν το πράξει, τότε το κόμμα θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Η ΕΔΕΚ τονίζει πως με την παραίτηση του προέδρου της Βουλής δεν τερματίζεται και δεν πρέπει να τερματιστεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση και πλήρη αποκάλυψη όλων των πτυχών που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο τόσο για τις όποιες παρατυπίες ή και παρανομίες έγιναν όσο και για τις αρχικές διαρροές προς το Al Jazeera. Εκ μέρους του κόμματος κλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της διερεύνησης του σκανδάλου «ώστε να γνωρίζουμε ποιοι παρανόμησαν, αλλά και ποιες ήταν οι σκοπιμότητες της διαρροής».

Παράλληλα, εκφράζεται η εκτίμηση πως τα γεγονότα αποτελούν αφορμή για να ανοίξουν οι φάκελοι όλων των σκανδάλων που ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια, κάτι που χαρακτηρίζεται επιβεβλημένο ώστε να μπορέσει να υπάρξει πλήρης εξυγίανση της δημόσιας και πολιτικής ζωής και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έναντι της πολιτικής.

Η «υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει εδώ» με την παραίτηση Συλλούρη από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η νομική υπηρεσία πρέπει «να διερευνήσει εις βάθος όλες τις πτυχές που έχουν αναδειχθεί στην επιφάνεια» μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο του Al Jazeera, «είτε αφορούν βουλευτές είτε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ενδεχόμενα να εμπλέκονται σ’ αυτό το σύστημα διαπλοκής με τα διαβατήρια».
 
Υποστήριξε ότι όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα, πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως θέσεως, ιδεολογίας ή κόμματος», τονίζοντας ότι μόνο η τιμωρία όσων καταχρώνται τις θέσεις τους και παραβιάζουν νόμους, θα λειτουργήσει παραδειγματικά

Πλήρη διερεύνηση της εμπλοκής των Συλλούρη και Τζιοβάνη και όσων πιθανόν εμπλέκονται στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, αναμένει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Εκ μέρους των Οικολόγων επισημαίνεται ότι πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα διάπραξης τόσο ποινικών όσο και αστικών αδικημάτων.

Παράλληλα, το κόμμα καλεί τον έφορο φορολογίας να εξετάσει το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής όλων όσων φέρονται να έχουν εμπλοκή σε αυτό, πολιτειακών αξιωματούχων και μη.  

Σε ανακοίνωση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων χαρακτηρίζεται έντονο αίτημα του κόμματος και της κοινωνίας, η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και όσων άλλων θεσμών επιβάλλεται, για να διερευνηθούν τάχιστα και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενέχονται στις όποιες σκανδαλώδεις υποθέσεις έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους.

Της Μαρίας Χαμπή