You are here

Βρίσκουν «παράθυρα» στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων

04/05/2023 15:37

Επιφυλάξεις για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χαρακτηρίζονται επενδύσεις, ως έργα στρατηγικής ανάπτυξης, ώστε να τους παραχωρούνται διευκολύνσεις ταχύρρυθμης αδειοδότησης, εξέφρασαν βουλευτές.

Κατά την σημερινή παρουσίαση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου με τίτλο «περί της Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης», από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κωνσταντίνου, βουλευτές ζήτησαν να τεθούν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες στον προτεινόμενο νόμο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χαρακτηρίζονται συλλήβδην στρατηγικές αναπτύξεις, όλες οι επενδύσεις.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι ο προτεινόμενος νόμος είναι ακόμα ένα παράθυρο για να προωθούνται μεγάλες αναπτύξεις εις βάρος του περιβάλλοντος και πολιτών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι το ζήτημα ρυθμίζεται τόσο με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όσο και με κανονισμούς που θα κατατεθούν σύντομα ενώπιον της Βουλής.

Εκτός νομοθεσίας οι πύργοι

Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί την συνέχεια ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν αρχικά για την αδειοδότηση κατοικιών και στην συνέχεια μικρών πολυκατοικιών, σε διάστημα ενός μήνα.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο είναι η διευκόλυνση της αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων, οι οποίες θα πληρούν ορισμένα κριτήρια, ενώ σημείωσε ότι καθορίζονται στο άρθρο 8 του υπό συζήτηση νόμου, οι επενδύσεις που μπορούν να θεωρηθούν στρατηγικής σημασίας.

Ο κ. Κωσταντίνου επεσήμανε ότι μόνο οι επενδύσεις σε τομείς που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές αναπτύξεις, με αποτέλεσμα να τυγχάνουν ταχύρρυθμης αδειοδότησης.

Ξεκαθάρισε επιπλέον, ότι αμιγώς αναπτύξεις γης όπως πύργοι, εξαιρούνται των προνοιών της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Οι σημαντικές αλλαγές

Όσον αφορά στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο είπε ότι περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις που εκφράστηκαν κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου από βουλευτές και επαγγελματικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πέραν της πρόνοιας για τα κριτήρια, βάσει της οποίας θα μπορεί να κρίνεται μια ανάπτυξη ως στρατηγική που αναθεωρήθηκε, αλλαγή επήλθε στον τίτλο του νομοσχεδίου, το οποίο μετονομάστηκε σε «Περί διευκόλυνσης έργων στρατηγικής ανάπτυξης», ώστε να αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του.

Δήλωσε ότι έγινε επιμήκυνση στους 12 μήνες του χρονικού διαστήματος για την αδειοδότηση του έργου, ώστε να περιληφθούν και περιπτώσεις στις οποίες θα παραχωρούνται άδειες κατά παρέκκλιση, αλλά και ότι μειωθήκαν οι εξουσίες του Υπουργού Εσωτερικών.

Είπε επίσης, ότι έγινε εκσυγχρονισμός του νομοσχεδίου, ώστε να περιληφθούν πρόνοιες οι οποίες υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από πλευράς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ εκπρόσωποι εκφράστηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που θα διευκολύνει περαιτέρω τις μεγάλες αναπτύξεις, ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί όσο αφορά το χρονικό περιθώριο για την αδειοδότηση των έργων.

Βουλευτές ζήτησαν διευκρινήσεις

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ορισμός των στρατηγικών επενδύσεων.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να κληθεί στην Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιες αναπτύξεις θα εμπίπτουν στην προτεινόμενη νομοθεσία.

Πρότεινε να υπάρξει επικέντρωση σε μικρό αριθμό από στρατηγικές επενδύσεις, που θα τυγχάνουν διευκολύνσεων μέσω της νέας νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη αποθηκευτικών χώρων ενέργειας, ώστε όπως είπε να μην δημιουργηθεί «traffic» από εταιρείες που θα θέλουν να χαρακτηριστούν στρατηγικές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, ώστε να προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων η Αλεξάντρα Ατταλίδου αναφέρθηκε σε τσουνάμι δράσεων και μέτρων που προωθούνται για το περιβάλλον.

Χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την πολιτική της κυβέρνησης και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο εισάγει από την πίσω πόρτα έργα τα οποία είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και της Κύπρου.

Τα κριτήρια για στρατηγικές αναπτύξεις

Με βάση το νομοσχέδιο, στρατηγικές αναπτύξεις θα μπορούν να χαρακτηρίζονται όσες αφορούν επενδύσεις πέραν των €20 εκατ., από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχονται από πρωτογενή κεφάλαια (νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το έργο).

Επίσης, επένδυση, η οποία δημιουργεί 80 τουλάχιστον μόνιμων θέσεων εργασίας, οποιουδήποτε τύπου, ή 50 νέων θέσεων με ετήσιο μισθολόγιο στην Κυπριακή Δημοκρατία άνω του €1.5 εκατ., αλλά και επένδυση €15 εκατ. από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια και δημιουργία 30 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Ακόμα, στη νομοθεσία εμπίπτουν επενδύσεις εταιρείας ορόσημου (Anchor Company), δηλαδή γνωστής πολυεθνικής διεθνούς φήμης η οποία θα αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένη σε σχετικές διεθνείς λίστες FORBES 2000, NASDAQ500, FTSE 350.

Η επιτροπή Εσωτερικών θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην κατά άρθρο συζήτηση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους