You are here

«Ξεσκονίζουν» έσοδα από χρυσά διαβατήρια

03/10/2022 10:30

Αποφασισμένες να πάρουν απαντήσεις για όλες τις πτυχές του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων είναι οι βουλεύτριες του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου και του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι οποίες ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών για σειρά ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, η κ. Ατταλίδου με αφορμή τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην τελευταία έκθεση για τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και ειδικότερα τα προβλεπόμενα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη φορολόγηση των επενδύσεων και τις εισφορές σε οργανισμούς, που ετίθετο ως προϋπόθεση για την έκδοση των πολιτογραφήσεων, παρακαλεί τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

Ποια ήταν η διαδικασία επιβεβαίωσης της πραγματοποίησης των απαιτούμενων επενδύσεων και της καταβολής των απαιτούμενων εισφορών, προκειμένου να εκδοθεί η εκάστοτε πολιτογράφηση, μετά την έναρξη ισχύος των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 379/2020 στις 18 Αυγούστου 2020 και μέχρι την έκδοση της τελευταίας πολιτογράφησης, δυνάμει των προνοιών του εν λόγω προγράμματος; 

Για την ίδια περίοδο η κ. Ατταλίδου ζητά επίσης απαντήσεις ποια ήταν τα έσοδα του κράτους από την αντίστοιχη φορολόγηση της αγοράς μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας στη Δημοκρατία, αλλά και των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ή στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της υγείας ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, των επενδύσεων στη δημιουργία αναπτύξεων, όπως οικιστικές ή εμπορικές αναπτύξεις, αναπτύξεις στον τουριστικό τομέα ή άλλα έργα υποδομής, των επενδύσεων για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων και των επενδύσεων για αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε κυπριακές επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία.

Έσοδα από εναλλακτικές επενδύσεις

Ακόμα, η κ. Ατταλίδου στην ίδια ερώτηση ζητά πληροφόρηση και για επενδύσεις για αγορά μεριδίων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) ή καταχωρισμένους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΚΟΕΕ) οι οποίοι ιδρύονται στη Δημοκρατία, αδειοδοτούνται, καταχωρίζονται και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ποια ήταν τα έσοδα των οργανισμών από τις αντίστοιχες εισφορές στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στην Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η κ. Ατταλίδου σε δεύτερη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό ζητά απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία επιβεβαίωσης της πραγματοποίησης των απαιτούμενων επενδύσεων και της καταβολής των απαιτούμενων εισφορών από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2019 και έναρξη ισχύος στις 15 Μαΐου 2019, μέχρι και την έναρξη ισχύος των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 379/2020 στις 18 Αυγούστου 2020.

Έσοδα από αγορά κατοικίας

Για την ίδια περίοδο, επίσης ζητά όπως κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία για τα έσοδα του κράτους από την αντίστοιχη φορολόγηση της αγοράς μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας στη Δημοκρατία, των επενδύσεων για αγορά ή ανέγερση ακινήτων ή δημιουργία αναπτύξεων όπως οικιστικές ή εμπορικές αναπτύξεις, αναπτύξεις στον τουριστικό τομέα ή άλλα έργα υποδομής, και των επενδύσεων για αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμα ζητά στοιχεία για τα έσοδα του κράτους από την αγορά μονάδων από ΟΕΕ ή από ΚΟΕΕ που ιδρύονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος ή σε τομείς που εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και ποια ήταν τα έσοδα των οργανισμών από τις αντίστοιχες εισφορές στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης και στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Σε άλλη ερώτηση η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων ζητάει ενημέρωση για τη διαδικασία επιβεβαίωσης της πραγματοποίησης των απαιτούμενων επενδύσεων και της καταβολής των απαιτούμενων εισφορών, προκειμένου να εκδοθεί η εκάστοτε πολιτογράφηση, πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2019, με έναρξη ισχύος στις 15 Μαΐου 2019.

Για την ίδια περίοδο, επίσης με ερώτηση, καλεί το υπουργείο να απαντήσει ποια ήταν τα επιμέρους έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των επενδύσεων που απαιτούνταν και ποια των οργανισμών από τις αντίστοιχες εισφορές.

Άρχισαν έλεγχοι για ακίνητα

Εν των μεταξύ, σε απαντητική επιστολή στην κ. Χαραλαμπίδου, ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχο, για να επιβεβαιώσει κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν στην κατοχή τους το ακίνητο, που επιβάλλεται να έχουν στην κατοχή τους στη βάση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ.

Προσθέτει ότι ο έλεγχος διεξάγεται από τη Μονάδα Ελέγχου Πολιτογραφήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Νουρής σημειώνει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, δεδομένου, ότι θα γίνει ατομικός έλεγχος για έκαστο από τους 3.517 επενδυτές.

Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για τυχόν περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι πολιτογραφηθέντες επενδυτές έχουν αποξενώσει το ακίνητο, που επιβάλλεται να έχουν στην κατοχή τους στη βάση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ, ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητά γνωμάτευση κατά πόσον το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιτρέπει την αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, σε αυτού του τύπου τις περιπτώσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους