You are here

Άμμος του Καμπούρη: Έτσι έγιναν οι παρανομίες

11/05/2023 06:10

Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκαν οι παρανομίες και ζημιές που έγιναν στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη στην Αγία Νάπα, όπως αναγνωρίζει η Πολεοδομία σε επιστολή που απέστειλε στη βουλευτή των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η τεράστια ζημιά που έγινε αφορά τον εκβραχισμό της ακτογραμμής και τη δημιουργία τεχνητού ορμίσκου στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και εισχώρησε στα θαλάσσια ύδατα εντός Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και Ζώνης Ειδικής Προστασίας, γεγονός που αποτελεί ευθύνη του δήμου Αγίας Νάπας, όπως σημειώνεται.

Η εξέταση των πολεοδομικών επεμβάσεων στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη θα συνεχιστεί σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά την αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος από βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν στο δικαστήριο προσφυγές επηρεαζόμενων εταιρειών.

Στις γραπτές απαντήσεις του, προς την κ. Ατταλίδου, το τμήμα Πολεοδομίας κάνει μια ιστορική αναδρομή του προβλήματος στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων και ημερομηνιών.

Σημειώνει, ότι όταν το 2015 διαπιστώθηκαν οι εν λόγω επεμβάσεις προχώρησε στις 22/7/2015 στην επίδοση ειδοποίησης επιβολής σε δύο εταιρείες και στο διευθυντή των εν λόγω εταιρειών, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες παρακείμενων αναπτύξεων διότι κρίθηκε ότι είχαν ουσιωδώς επηρεαζόμενο συμφέρον στην εν λόγω αυθαιρεσία, δεδομένου ότι είχαν αναρτήσει διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στην περιοχή της Αγίας Νάπας στις οποίες απεικονίζονταν οι αναπτύξεις τους (κατοικίες) να έχουν άμεση σύνδεση με το χώρο των αυθαίρετων επεμβάσεων.

Στη συνέχεια οι εταιρείες και οι διευθυντές των εταιρειών υπέβαλαν ιεραρχικές προσφυγές, οι οποίες εξετάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και απορρίφθηκε. Ακολούθως υπέβαλαν προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών.  

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 2016 ο αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου προχώρησε στην καταχώρηση ποινικής υπόθεσης κατά των δύο εταιρειών, μέσω του επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, καταχωρήθηκαν δύο κατηγορίες για επέμβαση επί της παραλίας και για κλοπή περιουσίας της Δημοκρατίας (χαλίκια άμμου ή άλλης ύλης), οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, αφού με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τις πιο πάνω κατηγορίες εναντίον των κατηγορούμενων και ως εκ τούτου, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες και αθωώθηκαν.

Τέσσερα ξενοδοχεία αναμένουν τις άδειες

Στην 7η απάντηση προς την κ. Ατταλίδου, το τμήμα Πολεοδομίας αναφέρει ότι εξετάζει τέσσερις αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχείων και μεικτών τουριστικών αναπτύξεων.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι και για τις τέσσερις αιτήσεις αναμένονται αναθεωρημένα σχέδια ώστε να υιοθετηθούν οι όροι της Ειδικής Έκθεσης Συσσωρευτικών Επιπτώσεων (Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης), από Υφιστάμενα, Προτεινόμενα και Μελλοντικά Έργα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Αγία Θέκλα - Λιοπέτρι», στην επαρχία Αμμοχώστου η οποία εκδόθηκε το Ιούνιο του 2021.

Απαντήσεις για παράτυπη αλλαγή Δήλωσης Πολιτικής

Σε ερώτηση σχετικά με την αναθεωρημένη Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017), η οποία λήφθηκε με παράτυπη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, το τμήμα Πολεοδομίας αναφέρει ότι εισήχθη τροποποίηση, με την οποία στην ίδια περιοχή και στις ίδιες ζώνες επιτρέπονται ξενοδοχειακές μονάδες με ανώτατο συντελεστή δόμησης 0.30 (30%), με ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0.20 (20%) και με ανώτατο αριθμό 3 ορόφων.

Ταυτόχρονα, παρέχεται επιπρόσθετο κίνητρο αύξησης του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης στα 0.40 (40%) για τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αφορούν αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων που υποβάλλονται στην Πολεοδομική Αρχή εντός χρονικού περιθωρίου δύο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της αναθεωρημένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) και υλοποιούνται εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πολεοδομικής άδειας.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τροποποιήσεις του πολεοδομικού καθεστώτος έγιναν χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις του τμήματος Περιβάλλοντος και χωρίς να υποβληθούν σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Στην απάντησή του, το τμήμα Πολεοδομίας σημειώνει ότι στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από τον υπουργό Εσωτερικών διαδικασίας για τη μελέτη των ενστάσεων η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου ως συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων (ΕΜΕ), απέστειλε τις εργασίες της στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών στις 2/12/2016.

Με αυτές η ΕΜΕ εισηγήθηκε ομόφωνα «να γίνει αποδεκτή η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας στην περιοχή, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς τουρισμού».

Επίσης η ΕΜΕ, εισηγήθηκε όπως γίνει αποδεκτή η αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή, κάτι το οποίο κρίθηκε απαραίτητο για να είναι δυνατή η ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

Για τον καθορισμό του ακριβούς μεγέθους του συντελεστή δόμησης ο εκπρόσωπος της Διευθύντριας ΤΠΟ εισηγήθηκε ο συντελεστής δόμησης να μην υπερβαίνει το 0,30:1, δεδομένου ότι στην περιοχή ισχύει πολιτική για τον περιορισμό του ύψους των αναπτύξεων για σκοπούς ένταξης στο ιδιόμορφο τοπίο της, ότι μαζί με τα παρεχόμενα κίνητρα για τουριστικές αναπτύξεις, αυτές θα μπορούν να επωφελούνται ενός συντελεστή της τάξης του 0,36:1, καθώς και ότι τέτοιες ρυθμίσεις ισχύουν σε παράκτιες περιοχές με ευαίσθητο περιβάλλον, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που περιβάλλεται από περιοχή Προστασίας της Φύσης και του Τοπίου Δα1.

Εισηγήθηκε δηλαδή ύψος συντελεστή δόμησης ο οποίος θεωρείται ως ο ελάχιστος αναγκαίος για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών αναπτύξεων οι οποίες αποτελούν μια επιθυμητή μορφή τουριστικής ανάπτυξης, αντί αυτού που είχε προταθεί ο οποίος μαζί με τα παρεχόμενα κίνητρα για τουριστικές αναπτύξεις θα ανερχόταν στο 0,60:1.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαμόρφωσε άποψη σε σχέση με τις εξεταζόμενες ενστάσεις και υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο προς συζήτηση και έγκριση τις δικές του παρατηρήσεις και συστάσεις όπως προβλέπεται στο άρθρο 18Α εδάφιο (10) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου. Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών και ενέκρινε τη Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας και γνωστοποίησε τη δημοσίευσή της.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, κλήθηκαν σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Νομικής Υπηρεσίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τέως Δήμαρχος και τα τέως Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας της περιόδου 2011-2016, εκπρόσωποι του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης Κύπρου».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Η επιστολή Πολεοδομίας