You are here

Διαφωνούν με παράκαμψη πολεοδομικής αρχής

20/05/2015 14:42
Έντονους προβληματισμούς εκφράζουν οι υπουργοί εσωτερικών και γεωργίας σχετικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Η πρόταση προβλέπει όπως, εάν ο αιτητής δεν συμφωνεί με την εφαρμογή οποιασδήποτε από τις εισηγήσεις της περιβαλλοντικής αρχής, θα έχει το δικαίωμα σε 15 μέρες να αιτηθεί από την πολεοδομική αρχή να παραπέμψει το θέμα στην υπουργική επιτροπή.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η πολεοδομική αρχή υποχρεούται να παραπέμψει το θέμα έστω και αν δεν διαφωνεί με τις εισηγήσεις της περιβαλλοντικής αρχής.

Η υπουργική επιτροπή σε χρονικό διάστημα 30 ημερών από την ημέρα της παραπομπής θα πρέπει να αποφασίζει κατά πόσο η πολεοδομική αρχή θα εφαρμόσει την εισήγηση της περιβαλλοντικής αρχής, ή κατά πόσο θα προβεί σε άλλες ενέργειες που θα αποσκοπούν στη μείωση ή στην εξάλειψη των επιπτώσεων που δυνατό να επιφέρει στο περιβάλλον η λειτουργία του έργου.

Κάθετα αντίθετοι με την πρόταση νόμου τάσσονται τα τμήματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος και το κρατικό χημείο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν υπάρχει το δικαίωμα αιτητή να ασκήσει το δικαίωμα φυσικής δικαιοσύνης.

Υπέδειξε πως η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν είναι για να αφαιρεθεί εξουσία στην περιβαλλοντική αρχή, ούτε για να μειωθεί η εξουσία της πολεοδομικής αρχής, επισημαίνοντας πως πρόταση στοχεύει ο αιτητής να έχει το δικαίωμα ένστασης στην εξ υπουργών επιτροπή.

«Ο λόγος κατάθεσης της πρότασης», είπε, «είναι για ανώνυμους και για τους μη προνομιούχους, γιατί οι επώνυμοι θα βρουν τρόπους να κάνουν ένταση», επισημαίνοντας πως «για μας είναι θέμα φυσικής δικαιοσύνης».

Ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως «δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με επώνυμους, ούτε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα κανενός, μέλημα μας είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Ο αιτητής, είπε, έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο στο τέλος της διαδικασίας.

«Θα πρέπει», σημείωσε, «να εξυπηρετηθεί ο σκοπός δικαιοσύνης, κατά πόσο δηλαδή η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας διευκολύνεται ή δυσχεραίνεται».

Ο κ. Χάσικος έθεσε σειρά προβληματισμών και διερωτήθηκε κατά πόσο θα δοθεί το δικαίωμα προσφυγής όλων στην υπουργική επιτροπή και κατά πόσο μπορούσε να γίνει ένας διαχωρισμός των υποθέσεων.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού, σημείωσε, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ισότητα των πολιτών και να μην δημιουργηθούν ανατροπές.

Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σημείωσε πως δεν είναι αρνητικός στο θέμα, αλλά θα πρέπει, είπε, να μελετήσει τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Επιφυλάξεις για την πρόταση νόμου εκφράστηκαν από το τμήμα περιβάλλοντος που υποστήριξε πως δεν διασφαλίζεται η ουσία της περιβαλλοντικής προστασίας.

Εκ μέρους της πολεοδομίας αναφέρθηκε πως ο αιτητής αναμειγνύεται όταν θα πάρει την πολεοδομική άδεια, έχει δικαίωμα να κάνει ιεραρχική προσφυγή και μετά δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της πολεοδομίας διερωτήθηκε γιατί ο αιτητής να πάει στην υπουργική επιτροπή τη στιγμή που μπορεί να κάνει ιεραρχική προσφυγή.

Η επίτροπος περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε πως η πρόταση νόμου έρχεται σε αντίθεση με ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες.

Μέσα από την τροποποίηση, είπε, ο ρόλος του τμήματος περιβάλλοντος υποβαθμίζεται και μπορεί να παρακαμφθεί, προσθέτοντας πως «υπάρχει αρκετή διαφάνεια στη διαδικασία για να εκφράσει την άποψη του ο αιτητής, δεν μπορώ να καταλάβω την ανάγκη δημιουργίας υπουργικής επιτροπής τη στιγμή που υπάρχουν τεχνοκράτες που ξέρουν τη δουλεία τους».

Η διευθύντρια του γενικού χημείου, Πόπη Κανάρη, διαφώνησε με την πρόταση νόμου γιατί, όπως είπε, περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αναιρούν την επιτροπή περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει την εμπειρογνωμοσύνη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντός και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως ανέφερε, εάν η απόφαση της νομικής υπηρεσίας είναι ότι η πρόταση αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, η συζήτηση της στην επιτροπή σταματά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, δήλωσε πως οι υφιστάμενες διαδικασίες επιτρέπουν στον αιτητή να τροποποιήσει την ανάπτυξη για να αποφύγει αρνητικές γνωματεύσεις.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, υπέδειξε ότι η πρόταση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ υποθηκεύει τον περιβαλλοντικό έλεγχο και δίδει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει να κατασκευάσει κάτι, και έχει το μέσο με τους υπουργούς, να καθορίζει και τους όρους της άδειας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου