You are here

Ενέργειες δήμου Πέγειας για θαλασσινές σπηλιές

01/03/2018 12:09

Ο δήμος Πέγειας ανταποκρινόμενος στις υποδείξεις του γενικού ελεγκτή προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για άρση των παρανομιών και επεμβάσεων στη ζώνη προστασίας της παραλίας, εάν όντως διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει από συγκεκριμένες αναπτύξεις.

Ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου δήλωσε στη StockWatch ότι θα δοθεί το νενομισμένο χρονικό περιθώριο προς συμμόρφωση τους, σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα επιβάλλει το νόμο.

Ο κ. Λάμπρου επανέλαβε ότι η αρχή του «κακού» έγινε από το 1970 όταν εγκρίθηκε η πρώτη άδεια για διαχωρισμό οικοπέδων και ολοκληρώθηκε το 1990, υπογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος ο δήμος πριν περίπου τρεις μήνες απέστειλε επιστολή στην ελεγκτική υπηρεσία καταγγέλλοντας άλλες δύο περιπτώσεις σοβαρών παρανομιών από συγκεκριμένες αναπτύξεις. Σημείωσε ότι ακόμη εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Από μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφέρθηκε αρμοδίως ότι κατά την επιτόπιο επίσκεψη πριν μερικές εβδομάδες διαπιστώθηκε ότι επετράπη η τοπιοτέχνιση εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας στο έργο με τις έξι κατοικίες . Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των θαλασσινών σπηλιών λόγω του ότι υπάρχει διάβρωση της παραλίας, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται και στην επιστολή που απέστειλε χθες η ελεγκτική υπηρεσία στο δήμο Πέγειας, κοινοποιούμενη και στην επαρχιακή πολεοδομική αρχή.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο χώρος πρασίνου και ο πεζόδρομος αποτελούν αντικείμενο μελέτης κατά τη διαδικασία οικοπεδοποίησης του τεμαχίου και για την οποία δεν έχει χορηγήσει ακόμη άδεια παρ’ όλο που δόθηκε η πολεοδομική άδεια.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την πολεοδομία και τα άλλα τμήματα για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης.

Στην επιστολή της η ελεγκτική υπηρεσία υποδεικνύει συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εκ μέρους του δήμου αλλά και της επαρχιακής πολεοδομικής αρχής.

Η ελεγκτική υπηρεσία εισηγείται επίσης στο δήμο όπως στην αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου της Πέγειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, να εξεταστούν διάφοροι τρόποι περιορισμού των επεμβάσεων στο χώρο προστασίας της παραλίας.

Ειδική έκθεση ελεγκτικής υπηρεσίας

Σημειώνεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία στην ειδική έκθεση της 2017 για το τμήμα περιβάλλοντος, προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από αναπτύξεις στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας σε ευαίσθητη περιοχή, που αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αυστηρά προστατευόμενο είδος Monachus monachus (μεσογειακή φώκια).

Επισημαίνεται ότι, η μεσογειακή φώκια προστατεύεται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΚ), από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και από τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς.

Σε βάθος χρόνου η καταστροφή

 Από την πλευρά του δήμαρχος Πέγειας υπενθυμίζει ότι η περιοχή των θαλασσινών σπηλιών έχει οικοδομηθεί από την δεκαετία του 1970 (συγκεκριμένα η πρώτη άδεια Διαχωρισμού οικοπέδων ήταν η Δ05/75) και ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 1990, εκτός από 3 τεμάχια, ένα εκ των οποίων αναπτύσσεται τώρα με την κατασκευή 6 επαύλεων.

Προσθέτει ότι ο δήμος Πέγειας προχώρησε στην έκδοση της άδειας οικοδομής μόνο των 6 κατοικιών, οι οποίες ανεγείρονται εξ’ ολοκλήρου εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου