You are here

Φρένο βουλής στην εξαγγελία Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

09/06/2022 07:03

Φρένο στην άρον - άρον ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκπόνησης της Δέουσας Οικολογικής μελέτης με στόχο την επίσπευση της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, φαίνεται ότι έβαλε η χθεσινή συζήτηση του θέματος στη βουλή.

Επίσης μετά τη χθεσινή αυστηρή προειδοποίηση των βουλευτών αναμένεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα σταματήσουν να προβάλλουν προσκόμματα στην κατάθεση του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Άριστος Δαμιανού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών εσωτερικών και περιβάλλοντος έδωσε προθεσμία 24 ωρών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξουν τότε η βουλή θα δράσει άμεσα.

Προειδοποίησε επίσης ότι η βουλή δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε συμφέροντα, ιδιωτικά ή πολιτικά, να τεθούν πάνω από την προστασία της περιοχής του Ακάμα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να κατατεθούν στη βουλή η αλληλογραφία και τα στοιχεία που αντάλλαξαν οι υπηρεσίες για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου, εκφράζοντας ανησυχία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μερικούς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ σφήνα στα διαδραματιζόμενα μπαίνει και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία αποφάσισε τη διενέργεια ελέγχου των διαμειφθέντων σε σχέση με την περιβαλλοντική διαχείριση του Ακάμα και τις ανησυχίες που εκφράζονται, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Δεικτική της ανησυχίας που επικρατεί ήταν και η στάση που τήρησε στη χθεσινή συνεδρία της βουλής ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ο οποίος είπε ότι παρά τις  βελτιώσεις που επέφερε το Πολεοδομικό Συμβούλιο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που τους ανησυχούν και επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση από το τμήμα περιβάλλοντος στη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Ακάμα, και ότι θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί η διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η ομοσπονδία κυνηγίου σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησαν χθες μετά τη συνεδρία της βουλής προειδοποίησαν ότι «οδεύουμε στην απόλυτη αλλοίωση και καταστροφή της περιοχής του Ακάμα» και ζήτησαν την απόσυρση και αναδιαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Εξέφρασαν τη θέση ότι «το πολεοδομικό συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021».

Της Ηρώς Ευθυμίου