You are here

Μακρύς ο δρόμος για το «Guru» Πάνω Πλατρών

30/09/2021 07:39

Τη διακοπή όλων των εργασιών που διεξάγονταν για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας με την ονομασία GURU στην κοινότητα Πάνω Πλατρών, αποφάσισε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τον περασμένο Αύγουστο.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει θέσει το θέμα στο μικροσκόπιό της, φέροντας χθες ενώπιον της όλους τους εμπλεκόμενους για την κατάθεση θέσεων και απόψεων.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανάπτυξης που ανέλαβε το έργο, υποστήριξε ενώπιον της επιτροπής ότι όλες οι εργασίες έγιναν νόμιμα και πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση σε περιοχές που εμπίπτουν σε ζώνη προστασίας.

Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Εργασίες χωρίς εξασφάλιση αδειών

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την κατασκευή της ενιαίας οικιστικής ανάπτυξης στην κοινότητα Πάνω Πλατρών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Ανδρέας Χαζτηβασιλείου επιβεβαίωσε την απόφαση για διακοπή των εργασιών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατόπιν σχετικών πληροφοριών αναφορικά με τη μη εξουσιοδοτημένη διενέργεια οικοδομικών και χωματουργικών εργασιών στο χώρο της συγκεκριμένης ανάπτυξης, η Πολεοδομική Αρχή, αφού διαπίστωσε ότι εκτελούντο τέτοιες εργασίες χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών (πολεοδομική και οικοδομική) προχώρησε στις 8 του περασμένου Αυγούστου σε ειδοποίηση των αιτητών να διακόψουν άμεσα τις οποιεσδήποτε εργασίες, μέχρι την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι χορηγήθηκαν τέσσερις πολεοδομικές άδειες, προσθέτοντας ότι η πρώτη άδεια που χορηγήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 αφορούσε σε αναπροσαρμογή των συνόρων, ενώ οι άλλες τρεις που χορηγήθηκαν το 2020 αφορούσαν σε ανέγερση τεσσάρων κατοικιών στο υπό δημιουργία οικόπεδο, σε μετατροπή των εν λόγω τεμαχίων σε οικόπεδο και σε ανέγερση περίφραξης.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Σήμα κινδύνου από ΤΑΥ

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι μετά από καταγγελία που λήφθηκε, ζητήθηκε ενημέρωση, μεταξύ άλλων, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε επιστολή που απέστειλε καταγράφει σειρά κινδύνων σε σχέση με ενδεχόμενο επηρεασμό του ταμιευτήρα ύδρευσης Κούρη από την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία στα μισά τουλάχιστον τεμάχια της ανάπτυξης εμπίπτουν εξολοκλήρου εντός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας του ταμιευτήρα ύδρευσης Κούρη και σε ενδεχόμενη ρύπανση του θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις, με κύρια τα μεγάλα ελλείμματα στις ποσότητες του πόσιμου νερού.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ενημερώθηκαν ότι, δεδομένης της φύσης της κατασκευής των ταμιευτήρων ύδρευσης, οι επιπτώσεις ρύπανσής τους είναι συσσωρευτικές, ενώ σε περίπτωση ρύπανσης τους ο καθαρισμός τους είναι πρακτικά αδύνατος.

Όλα νόμιμα δηλώνει ο ιδιοκτήτης

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου Θανάσης Αθανασίου είπε ότι όλες οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, εντάσσονται στο πλαίσιο πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Πρόσθεσε ότι εκκρεμεί πολεοδομική άδεια για άλλη μια φάση του έργου για την οποία υποβλήθηκε περιβαλλοντική μελέτη.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε επίσης ότι η όλη ανάπτυξη χωροθετείται σε οικιστική ζώνη και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση σε ζώνη προστασίας. Υπενθύμισε ότι στην περιοχή του υπό ανάπτυξη έργου λειτουργούσε παλαιότερα το Κοινοτικό Σφαγείο, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του αντάλλαξε το συγκεκριμένο τεμάχιο με άλλο, πολλαπλάσιας αξίας, εντός των Πάνω Πλατρών, για τη δημιουργία δημοσίων χώρων στάθμευσης στο πυρήνα του χωριού.

Είπε ακόμα ότι λόγω της ύπαρξης του εγκαταλειμμένου σφαγείου που υπήρχε στα τεμάχια που αντάλλαξαν, υπήρχε ανάγκη αποκατάστασης του χώρου, ο οποίος λειτουργούσε και ως σκουπιδότοπος για δεκαετίες, τονίζοντας ότι κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί τότε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επικρατούσαν μέχρι πρότινος.

Επεσήμανε επίσης, ότι στο υπό ανάπτυξη τεμάχιο εκδόθηκε παλαιότερα άδεια οικοδομής, όταν αυτό ήταν στην ιδιοκτησία της ΣΠΕ Λεμεσού, για ανέγερση 90 αυτοτελών κατοικιών, σημειώνοντας ότι λόγω της διασποράς που είχε η συγκεκριμένη λύση, η εταιρεία προτίμησε να προχωρήσει σε νέες μελέτες, για προστασία του περιβάλλοντος.

Τόνισε επίσης ότι η περιβαλλοντική αρχή, σε επικοινωνία το 2019 πριν την έναρξη εργασιών, δεν ζήτησε τη διενέργεια μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), κάτι που όπως είπε, έκανε το 2020 μετά που η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις στην συγκεκριμένη ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής εκκρεμεί μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία της οικιστικής ανάπτυξης «Guru» στην κοινότητα Πάνω Πλατρών.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, το έργο αφορά ενιαία οικιστική και οργανωμένη ανάπτυξη με ποικιλία υποστηρικτικών χρήσεων και παροχή υπηρεσιών εστίασης και ευεξίας, όπως και χώρων ψυχαγωγίας/ αναψυχής.

Το έργο αποτελείται από κτηριακό όγκο 7 οικιστικών ορόφων, ισόγειο και μεσοπάτωμα και άλλες οικιστικές μονάδες. Συγκεκριμένα οι οικιστικές μονάδες αποτελούνται από:

• 4 οικιστικές μονάδες οι οποίες αποτελούν μέρος ξεχωριστής εγκεκριμένης πολεοδομικής άδειας

• 7 οικιστικές μονάδες

• 11 οικιστικές μονάδες

Στον κύριο κτιριακό όγκο της ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

• 2 υπόγεια με 182 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις

• 20 διαμερίσματα – studios

• 51 διαμερίσματα – ενός υπνοδωματίου

• 5 κατοικίες – lofts

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Της Ελένης Χαραλάμπους