You are here

Πρώτη μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση

04/05/2023 08:55

Η πρώτη μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, εκδηλώθηκε χθες, με φόντο την εισήγηση του ΥΠΟΙΚ για αξιοποίηση των εισπράξεων από το τέλος του 0,4% που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων για στήριξη των προσφύγων.

Κατά την παρουσία του στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Κεραυνός υποστήριξε ότι οι εισπράξεις από το «προσφυγόσημο», θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλυφθούν οι κρατικές εγγυήσεις προβληματικών δανείων προσφύγων, στο πλαίσιο αγωγών κατά της Δημοκρατίας.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα επέκριναν το σκεπτικό, καλώντας σε άμεση ανάκληση της αναφοράς, την οποία ερμήνευσαν ως η κυβέρνηση να «βάζει χέρι» σε πόρους που προορίζονται για τη στήριξη των προσφύγων. Η αντίδραση θορύβησε τον υπουργό Οικονομικών που εξέδωσε γραπτή δήλωση σε αυστηρό ύφος, κάνοντας λόγο για «σύγκλιση στο λαϊκισμό».

ΔΗΣΥ: «Ασέβεια» προς τη Βουλή και τους πρόσφυγες

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα έσοδα του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών».

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υπέδειξαν ότι η Βουλή ψήφισε το συγκεκριμένο τέλος με μοναδικό σκοπό να στηριχτούν οι πρόσφυγες και για την προώθηση της αποζημίωσης απώλειας χρήσης καλώντας τον ΥΠΟΙΚ να ανακαλέσει.

«Η εν λόγω πρόθεση, που μας αιφνιδίασε αρνητικά, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ασέβεια στη βούληση του Κοινοβουλίου αλλά, πολύ χειρότερα, ως προσβολή για τον προσφυγικό κόσμο», υποστήριξε ο κ. Κουλλά, επισημαίνοντας πως οι υποχρεώσεις σε σχέση με τις αγωγές, θα υπήρχαν ακόμα και αν η Βουλή δεν ψήφιζε τη νομοθεσία για το συγκεκριμένο τέλος.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εν λόγω πρόθεση θα ανακληθεί πάραυτα», πρόσθεσε.

ΑΚΕΛ: Σε λάθος κατεύθυνση – Να αποσύρει

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την απόφασή της να «βάλει χέρι» στους πόρους για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου, που συγκεντρώνονται στη βάση της νομοθεσίας του 0.4% στις πωλήσεις ακινήτων. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηριχθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να μην εξαναγκάζονται να πουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», σημείωσε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Υπενθύμισε ότι η Βουλή θέσπισε τη νομοθεσία για επιβολή τέλους 0.4% στις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας προκειμένου να ενισχυθεί ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ώστε να δημιουργήσει νέα προγράμματα με προτεραιότητα σχέδιο αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης.

«Εντούτοις η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα για την εξόφληση δανείων με κρατικές εγγυήσεις είναι καταφανώς σε λάθος κατεύθυνση και ουσιαστικά περιφρονεί τη Βουλή και τη νομοθεσία», υπέδειξε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για σχέδιο αποζημίωσης της απώλειας χρήσης. Ο κ. Κουκουμάς σημείωσε ότι την ίδια ακριβώς πρόθεση είχε εκδηλώσει και η κυβέρνηση του Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι και ο ΔΗΣΥ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη επιχείρησε να διαγράψει πέραν των €20 εκατ. που θα εισέπραττε ο ΦΙΚΒ με βάση τη νομοθεσία.

«Κλέφτες» και «νοικοκύρηδες»

Για «σύγκλιση μεταξύ ΑΚΕΛ και Δημοκρατικού Συναγερμού στον λαϊκισμό», στο θέμα της διάθεσης των εσόδων από το τέλος του 0,4% που αποκόπτεται για στήριξη των εκτοπισμένων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Απαντώντας στις αναφορές, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στα δύο κόμματα κάνοντας λόγο για «εμφανή σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΑΚΕΛ και Δημοκρατικού Συναγερμού στον λαϊκισμό και σε μια χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση», κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι χρησιμοποίησαν «ακόμα και τον προσφυγικό κόσμο στην προσπάθειά τους να φθείρουν τη νέα κυβέρνηση».

Διευκρίνισε ότι αυτό που αναφέρθηκε στην Επιτροπή, είναι ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα απαίτησης €45 εκατ. από την κυβέρνηση που ήταν εγγυητής σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Φορέα και επί τούτου, να αρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος με τον Φορέα, ώστε να συναποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος διάθεσης των εσόδων από το τέλος, με μοναδικό γνώμονα το όφελος του Φορέα και των προσφύγων.

Η νέα κυβέρνηση, σημείωσε, από την πρώτη στιγμή ενέσκηψε στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου, «με αδιαμφισβήτητη απόδειξη το σημαντικό Σχέδιο για διάθεση καινούργιων και ασφαλών προσφυγικών κατοικιών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να εκπονήσουν, αφήνοντας τις προσφυγικές κατοικίες σε κακή κατάσταση και στο έλεος των φυσικών φαινομένων».

«Επομένως, επί του θέματος, ας μη φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», υπέδειξε.

Έριξαν τη μπάλα στους συγκυβερνώντες

Οι αναφορές δεν έμειναν αναπάντητες με τον ΔΗΣΥ να επανέρχεται εκφράζοντας «λύπη» για την αντίδραση του ΥΠΟΙΚ, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων σημείωσε τη διαφωνία του Φορέα, αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης, σε σχέση με την αναφορά του ΥΠΟΙΚ.

«Επιβάλλεται να γνωρίζει ο κ. Κεραυνός, ότι μέχρι και ο ίδιος ο Φορέας διαφωνεί», υπέδειξε μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος.

«Μήπως και ο Φορέας λαϊκίζει; Ή μήπως λαϊκίζουν και οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων που διαφώνησαν επίσης, μαζί του;», είπε.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι ο ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να προβληματιστεί για το πώς η κυβέρνηση κατέληξε μέσα σε δύο μήνες να ξεφεύγει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, είτε αυτό αφορά την ΑΤΑ, τη στήριξη ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, ή τα τετράμηνα, υποδεικνύοντας πως «σε αυτό, τουλάχιστον εντός των κοινοβουλευτικών επιτροπών, συμφωνούν και όσοι ψήφισαν τον σημερινό πρόεδρο και όσοι δεν τον ψήφισαν».

«Ο τακτικισμός του ΥΠΟΙΚ να ταυτίσει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί στα προσφυγικά θέματα δεν υπάρχει συμπολίτευση-αντιπολίτευση. Στην Επιτροπή Προσφύγων υπάρχει σχεδόν πάντα, ταύτιση απόψεων», υπέδειξε ο κ. Κουλλά.

Ταυτόχρονα, έριξε τη μπάλα στα συγκυβερνώντα κόμματα. «Είναι γι’ αυτό που αναμένουμε την τοποθέτηση των συγκυβερνώντων κομμάτων», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «κλέφτης» στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, υποδεικνύοντας ότι «καλό θα ήταν να αποφεύγονται εντυπώσεις και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που δεν αρμόζουν σε θεσμούς και μια ευνομούμενη δημοκρατία την οποία όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε μακριά από ακρότητες».

Της Μαρίας Χαμπή