You are here

«Εμφύλιος» κτηματομεσιτών με καταγγελίες για διαβλητές εξετάσεις

30/03/2023 11:57

Αγωγή για την ακύρωση της εκλογής του Μαρίνου Κυναιγείρου από την ηγεσία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, κατάθεσε ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ).

Ο ΣΚΕΚ ενημέρωσε σχετικά την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την έναρξη της συζήτησης πρότασης νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά, για περιορισμό των θητειών του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου είχε αναβληθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ημερομηνίας 15 Απριλίου 2021 και τέθηκε σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής Εσωτερικών για επανεξέταση.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΚ Ανδρέας Καουρής, ανέφερε ότι η αγωγή έγινε καθώς παρατηρούνται διάφορες δυσλειτουργίες στο Συμβούλιο, ενώ καταγγέλθηκε πως ο κ. Κυναιγείρου δεν εγγράφει κτηματομεσίτες που διαφωνούν με τις θέσεις και τη στάση του.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυναιγείρου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής διέψευσε τις κατηγορίες και ανέφερε ότι όλα έγινα νομότυπα στις εκλογές.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής έχει στόχο να πλήξει τον ίδιο, καθώς βρίσκεται για περίπου εννέα χρόνια στο τιμόνι του Συμβουλίου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την προτεινόμενη ρύθμιση αφού όπως υποστήριξε, το υφιστάμενο καθεστώς δυνάμει του οποίου λειτουργεί το Συμβούλιο, διασφαλίζει ότι όλες οι αποφάσεις του λαμβάνονται δημοκρατικά και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.

Τόνισε ότι από τα 23 συμβούλια εγγραφής επαγγελμάτων που υπάρχουν στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του Νομικού Συμβουλίου που έχει αποφασισθεί ότι είναι όργανο της δικαιοσύνης, για κανένα συμβούλιο δεν προνοείται περιορισμός στο δικαίωμα και/ή στέρηση δυνατότητας οποιουδήποτε μέλους να διεκδικήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο τους.   

Καταγγελίες για διαβλητές εξετάσεις Παν. Κύπρου

Απαντώντας στην καταγγελία για μη εγγραφή κτηματομεσιτών ο κ. Κυναιγείρου προχώρησε σε καταγγελία για παραποίηση αποτελεσμάτων των εξετάσεων για άδειες κτηματομεσιτών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, από τους 120 που παρακάθησαν στις εξετάσεις, πέρασαν οι 95, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν αρκετές «ακαταστασίες» στα γραπτά με αλλοιώσεις βαθμών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε διευκρίνιση που ζήτησε βουλευτής, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι διαπίστωσαν ότι σε γραπτά που ο βαθμός ήταν για παράδειγμα 40, αυτός «διορθώθηκε» σε 62.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν την κατάθεση στοιχείων για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάντρα Ατταλίδου να επισημαίνει ότι το ζήτημα χρήζει διερεύνησης από την αστυνομία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, τόνισε ότι οι εκλογές διεξάχθηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσία και δεν υφίσταται θέμα αμβισβήτησης.

Αξίζει αναφερθεί ότι κατά τις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου ο κ. Κυναιγείρου έλαβε το 80% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του ΣΚΕΚ το 20%.

Της Ελένης Χαραλάμπους