You are here

Προχωρούν οι ανασκαφές στη Γεροσκήπου

21/11/2019 12:41

Νερό στο κρασί του φαίνεται ότι έριξε ο αρχιεπίσκοπος και έδωσε τελικά τη συγκατάθεση του ώστε το τμήμα αρχαιοτήτων να συνεχίσει τις ανασκαφές στη Γεροσκήπου, στο τεμάχιο της εταιρείας Atum Developments Ltd, που έχει συσταθεί από τον ίδιο με τον Ούγγρο επιχειρηματία Sandor Kenyeres, ανέφερε η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

Ως γνωστό χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του τεμαχίου, δηλαδή του αρχιεπισκόπου δεν μπορούν να συνεχίσουν οι ανασκαφές. Η προηγούμενη άδεια που είχε εξασφαλίσει το τμήμα αρχαιοτήτων έληξε εδώ και μερικούς μήνες με αποτέλεσμα οι  ανασκαφές να παρέμεναν καθηλωμένες, αναμένοντας τη νέα συγκατάθεση του αρχιεπισκόπου.

Η υπουργός μεταφορών στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου της για το 2020, είπε ότι τελικά ο αρχιεπίσκοπος έδωσε τη συγκατάθεση του ώστε να συνεχίσουν οι ανασκαφές στη Γεροσκήπου στο τεμάχιο της εταιρείας Atum Developments Ltd.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των δύο μερών ώστε να προχωρήσουν οι ανασκαφές αλλά και το έργο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη γνωμάτευση του τμήματος αρχαιοτήτων.

Παράλληλα εξήγησε ότι συμφωνήθηκε ότι «οποιαδήποτε ανάπτυξη γίνει στο συγκεκριμένο τεμάχιο θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του τμήματος αρχαιοτήτων το οποίο θέλει να διασφαλίσει ότι οι αρχαιότητες θα είναι προσβάσιμες για το κοινό».

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο κομμάτι της ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες διότι στο εν λόγω τεμάχιο δεν ανευρεθήκαν αρχαιότητες, περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και δύο πύργους 12 ορόφων έκαστος.

Δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

Η υπουργός μεταφορών απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πολυσυζητημένο έργο του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς είπε ότι «προχωρεί ο προγραμματισμός όπως έχει καθοριστεί, αύριο λήγει η ημερομηνία υποβολής των προσφορών τις οποίες θα αξιολογήσουμε για να προχωρήσει το έργο όπως έχει προγραμματιστεί».

Το πρώτο από τα τρία κομμάτια του έργου περιλαμβάνει το τμήμα του δρόμου από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί μήκους 15,5 χλμ περίπου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και με προοπτική κατασκευής των άλλων δύο λωρίδων σε μελλοντική φάση.

Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, δύο διατρητικές σήραγγες 730μ. και 290μ. αντίστοιχα, πέντε κοιλαδογέφυρες, δύο υπέργειες διαβάσεις και εννιά υπόγειες διαβάσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου