You are here

Στο Υπουργικό η αναδόμηση προσφυγικών πολυκατοικιών

21/03/2023 12:10

Με ταχύτατους ρυθμούς θα προχωρήσουν οι αναδομήσεις και οι συντηρήσεις προσφυγικών πολυκατοικιών τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

 Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει άμεσο πλάνο για το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών που χρήζουν συντήρησης, επιδιόρθωσης ή ακόμα και ανακατασκευής, το οποίο αναμένεται να πάει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανέφερε ότι 43 πολυκατοικίες δεν μπορούν να συντηρηθούν και πρέπει να αναδομηθούν, ενώ συνολικά οι προσφυγικές πολυκατοικίες είναι 358, οι οποίες πρέπει να τύχουν συντήρησης.

Το κόστος σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα €100 εκατ. σε βάθος δεκαετίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι το κράτος θα καταβάλει τις δαπάνες σε πολιτικούς μηχανικούς μέλη του ΕΤΕΚ, για να αναλάβουν την ευθύνη μελέτης και επίβλεψης των έργων.

Επίσης οι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και οι τοπικές αρχές,  θα αναλάβουν να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους άλλους διαμένοντες στους συνοικισμού τα οφέλη από την αναδόμηση και συντήρηση. Το κράτος θα καταβάλλει τα ενοίκια μέχρι την αναδόμηση ή συντήρηση των πολυκατοικιών.

 Όσον αφορά το ζήτημα των ανελκυστήρων σημείωσε ότι στο 40% των πολυκατοικιών τοποθετήθηκαν. Ωστόσο στο υπόλοιπο υπήρχαν αντιδράσεις από ενοίκους και γι’ αυτό δεν προχώρησε η τοποθέτηση.

Η μελέτη για την κατάσταση των συνοικισμών 200 σελίδων θα δοθεί μετά την έγκριση του σχεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν και προσωπικά για την κατάσταση της πολυκατοικίας τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Βουλή ζήτησε την μελέτη για τις προβληματικές πολυκατοικίες και ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε να την δώσει μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τερμάτισε τις συντηρήσεις και αναδομήσεις προσφυγικών κατοικιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους συνοικισμούς επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, με άνισο τρόπο και ζήτησε το κράτος να παρέμβει νομοθετικά για να ανακόψει άτομα τα οποία προβάλουν προσκόμματα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής δήλωσε ότι είναι ντροπή για την πολιτεία, να μην υπάρχει πολιτική στήριξης των παππούδων και των γιαγιάδων, που διαμένουν στους ετοιμόρροπους συνοικισμούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους