You are here

Εξάμηνη ανάσα στην αγορά ακινήτων

03/11/2011 06:52
Ανάσα στην αγορά ακινήτων θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα η ολομέλεια της βουλής με νόμο που προνοεί
κατάργηση ή μείωση των μεταβιβαστικών τελών για έξι μήνες.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την αλλαγή της νομοθεσίας ενώ το ΑΚΕΛ δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα τηρήσει και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην πρωινή συνεδρία της ολομέλειας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και Άγγελου Βότση, προβλέπεται μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% για εγγραφή τίτλου ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στις περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση ακινήτων καθώς και στην πλήρη κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών εκεί και όπου επιβάλλεται ΦΠΑ.

Η πρόταση νόμου θα ισχύσει για περίοδο έξι μηνών και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αρχικά η πρόταση νόμου προέβλεπε μείωση ή κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για περίοδο τριών χρόνων, ωστόσο μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία ότι η κυβέρνηση σε τρεις μήνες θα προχωρήσει σε μελέτη για τροποποίηση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, οι εισηγητές της πρότασης αποφάσισαν όπως η πρόταση νόμου ισχύσει για έξι μήνες.

Χέρι και στα μερίσματα

Σήμερα αναμένεται ότι η πλειοψηφία της βουλής με δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, θα διαφοροποιήσει τη μερισματική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τη Cyta και την ΑΗΚ.

Σκοπός της πρότασης νόμου για την ΑΗΚ είναι η τροποποίηση του περί Ανάπτυξης Ηλεκτρισμού Νόμου, για να μην υποχρεούται η Αρχή να καταθέτει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας οποιοδήποτε ποσό υπό μορφή μερίσματος.

Όσον αφορά τη Cyta, η πρόταση νόμου προβλέπει το ποσό που καταθέτει ο οργανισμός στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας υπό μορφή μερίσματος, να μην υπερβαίνει το ήμισυ των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει μετά τη φορολογία κατά το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι και προϋποθέσεις που αφορούν την κατάσταση ρευστότητας της Αρχής, τη διασφάλιση των μελλοντικών επενδύσεων και την αναπλήρωση του ελλείμματος στα ταμεία συντάξεων για σκοπούς προσδιορισμού του ποσού που θα καταβάλλεται.

Το δάνειο της ΑΗΚ στην Ολομέλεια

Εξάλλου σήμερα η Ολομέλεια θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία για την παροχή εγγύησης από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΑΗΚ σε ποσοστό 80% της σύναψης τραπεζικών διευκολύνσεων για υπεραναλήψεις από την Τράπεζα FBME για €30 εκ., με στόχο να καλύψει το παρατράβηγμα της για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της μετά τις ζημιές που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό από τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη η πλειοψηφία της βουλής έδωσε το πράσινο φως και επικύρωσε τη συμφωνία για την εξασφάλιση από την ΑΗΚ δύο δανείων συνολικού ύψους €20 εκ. από τη Eurobank EFG Cyprus Ltd και την Alpha Bank. Και σε αυτά τα δάνεια η εγγύηση του κράτους θα είναι 80%.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου