You are here

Ρυθμίσεις για αδειοδότηση καταλυμάτων τύπου AirBnB

19/05/2018 11:05

Πρόταση αναφορικά με ρυθμίσεις που αφορούν στην αδειοδότηση καταλυμάτων τύπου AirBnB τα οποία ενοικιάζονται διαδικτυακά, τέθηκε ενώπιον της βουλής εκ μέρους των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ.

Η πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων νόμο με την προσθήκη διατάξεων για τη συμπερίληψη και την αδειοδότηση «αυτοεξυπηρετούμενων» καταλυμάτων (τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών), καθώς και για τον καθορισμό πλαισίου αδειοδότησης, τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων αναφορικά με «αυτοεξυπηρετούμενα» καταλύματα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής αναβάθμισης της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Περαιτέρω, με την πρόταση εισάγεται διάταξη για τη δημιουργία μητρώου για την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το οποίο θα δημιουργηθεί από τον ΚΟΤ  (όπως αυτός θα μετεξελιχθεί μελλοντικά σε υφυπουργείο τουρισμου), στη βάση κανονισμών που θα εκδοθούν από το υπουργικό συμβούλιο, για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα εν λόγω καταλύματα.

Η πρόταση νόμου κατατίθεται μετά την απόσυρση πρόνοιας που περιλαμβανόταν σε προγενέστερη πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τέτοιων υποστατικών να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο του τμήματος φορολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της εν λόγω πρότασης, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είχε προαναγγήλει την ετοιμασία πρότασης νόμου ώστε τα εν λόγω υποστατικά να εγγράφονται σε μητρώο για σκοπούς ελέγχου, με τους βουλευτές να εκφράζουν την πρόθεση όπως εξεταστούν συνδυαστικά οι εισηγήσεις.

Της Μαρίας Χαμπή