You are here

Ανεφάρμοστη η νέα πρόταση για αναστολή εκποιήσεων

01/12/2022 07:27

Ανέφικτη και ανεφάρμοστη, χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι την πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, η οποία διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, όσο αφορά την αναστολή των εκποιήσεων.

Την ίδια ώρα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς κάποιες κάνουν λόγο ότι το προεδρικό αντικρίζει θετικά την πρόταση Ιωάννου, ενώ κάποιες άλλες ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετα κατά της συγκεκριμένης πρότασης.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στη StockWatch ότι η πρόταση δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τυχόν υιοθέτηση της θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς θα δώσει τα λάθος μηνύματα και πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.

Από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων από την άλλη, τα οποία είναι σε συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις, με έντονο παρασκήνιο αναφορικά με το ζήτημα, φαίνεται να προσανατολίζονται κάποια από αυτά, στην κατάθεση τροπολογίας στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής για την προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας μέχρι και €350 χιλ.

Κάτι βέβαια που είναι ήδη στο τραπέζι, καθώς το σχετικό μήνυμα έχει μεταφερθεί τόσο από τράπεζες, όσο και από το Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ), στο πλαίσιο διαλόγου με τη ΔΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΔΠ με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ενημέρωσε ότι «τα μέλη του, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023, δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και €350,000 για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές περιγράφονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας. 22/8/2022».

 Ανέφικτη η πρόταση Ιωάννου

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από τραπεζικούς κύκλους, ανέφικτη και ανεφάρμοστη χαρακτηρίζεται πρακτικά και διαδικαστικά η πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, για να προστατευθούν από τις εκποιήσεις ακίνητα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του σχεδίου Εστία.

Όπως εξήγησαν, οι διαδικασίες που απαιτούνται για να επαληθευθούν τα δεδομένα όσων πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του σχεδίου Εστία, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και απαιτούν εξουσιοδότηση από το δανειολήπτη για έρευνα των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων του.

Υπογράμμισαν ότι η πρόταση Ιωάννου, αφορά τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, κάτι που δεν αφήνει το περιθώριο για να γίνει όλη αυτή η εργασία που απαιτείται.  

Εξέφρασαν την απορία για το ποιος θα αναλάβει την επαλήθευση των στοιχείων και για το τί γίνεται με όσους πληρούν τα κριτήρια, αλλά δεν ενδιαφερθούν για την πρόταση αν υιοθετηθεί και διερωτήθηκαν εάν θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαδικασίες γι’ αυτά τα πρόσωπα.

Χαρακτήρισαν ακόμα πιο δύσκολη και ανεφάρμοστη την πρόταση του επιτρόπου για προστασία εταιρειών, καθώς όπως τόνισαν, με βάση το σχέδιο Εστία θα έπρεπε να έχουν ελεγμένους λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η τρίμηνη αναστολή δεν δίνει το περιθώριο για τον καταρτισμό και υποβολή τους.

Πρόσθεσαν περαιτέρω ότι μεγάλος αριθμός των εταιρειών που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εστία, έχουν να υποβάλουν ελεγμένες καταστάσεις για αρκετά χρόνια, ενώ κάποιες από αυτές τερμάτισαν τις εργασίες τους ή χρεωκόπησαν.

Διαφωνεί ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Εκ μέρους της επίσημης πλευράς των τραπεζών, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, σε δηλώσεις στη Stockwatch ανέφερε ότι είναι κατά των τακτικών παρεμβάσεων στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία γενικά του τραπεζικού συστήματος και ειδικά για τα θέματα ανάκτησης χρεών και του πλαισίου των εκποιήσεων.

«Δεν θεωρούμε ότι οι αναστολές εκποιήσεων, οι οποίες πλέον διαρκούν τρία χρόνια, με διάφορες προφάσεις, αρχικά λόγω πανδημίας, στη συνέχεια του πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και τώρα της ενεργειακής κρίσης βοηθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πλείστες εκ των υποθέσεων δεν αφορούν πρόσφατα θύματα κρίσεων, αλλά παλιές και τερματισμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κωστουρής επεσήμανε ότι στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, που ψηφίστηκε η εκ νέου αναστολή των εκποιήσεων, όλοι οι Προέδροι των κομμάτων συμφώνησαν ότι η αναστολή των εκποιήσεων δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει για παρακάτω, αφήνοντας αιχμές ότι τα κόμματα για διαφορετικούς λόγους, προκρίνουν την αναστολή των εκποιήσεων ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος είναι αρνητικός για την εκ νέου επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων καθώς θεωρεί ότι είναι ενάντια στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ψηφίζουν αύριο την αναπομπή του προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται αύριο η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας του νόμου για τριμηνιαία αναστολή των εκποιήσεων, με κόμματα όπως το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους να προτίθενται να την καταψηφίσουν.

Εκπρόσωποι δήλωσαν στη StockWatch ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν και να ψηφίσουν εναλλακτικές προτάσεις που θα προστατεύουν τους ευάλωτες δανειολήπτες.

Η πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αφορά σε προστασία κύριας κατοικία μέχρι €350 χιλ., με τα εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου Εστία, επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών μέχρι €350 χιλ. και μέγιστη αξία τις €600 χιλ. και αγροτεμάχια τα οποία αποτελούν επαγγελματική στέγη, με τη βεβαίωση εγγραφής του δανειολήπτη στο Μητρώο Αγροτών του ΚΟΑΠ, με την ανώτατη αξία τεμαχίου στις €100 χιλ.

Το πεδίο για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει σήμερα και οι τελικές αποφάσεις για την αυριανή στάση των κομμάτων, θα ξεκαθαρίσει στη σύσκεψη των αρχηγών.

Της Ελένης Χαραλάμπους