You are here

Αποφάσεις για εκποιήσεις και ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

22/05/2023 07:24

Αποφάσεις καλείται να πάρει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τις νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ 5% για ανέγερση ή αγορά κύριας κατοικίας, αλλά και για το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις εκποιήσεις, ζητήματα που αναμένεται ότι θα κρίνουν τις ισορροπίες των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και θα βάλουν τις βάσεις για νέες συμμαχίες.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα τεθούν σήμερα, τόσο η απάντηση της Κομισιόν, όσο και η θέση των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, αναφορικά με την νέα πρόταση επιβολής μειωμένου ΦΠΑ 5% στις κύριες κατοικίες ανεξαρτήτως εάν είναι διαμερίσματα ή κατοικίες, νοουμένου ότι έχουν συνολικό εμβαδό μέχρι 150 τ.μ. και αξία μέχρι €350 χιλ.

Επίσης, στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθεί άτυπα και το κείμενο της νέας πρότασης για το ζήτημα των εκποιήσεων.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου που κατέληξαν τα κόμματα που συμμετείχαν σε διάλογο για ενοποίηση του σημαντικού αριθμού προτάσεων νόμου που είχαν κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών διαφόρων πλευρών, με γενικότερο στόχο την πρόσβαση ενυπόθηκων οφειλετών στα δικαστήρια.

Έρχεται με απαντήσεις το ΥΠΟΙΚ

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, αναμένεται σήμερα νωρίς το πρωί να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών για τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Κομισιόν, αναφορικά με την νέα συμβιβαστική πρόταση επιβολής μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων τα τελευταία δύο χρόνια περίπου και με στόχο να αποφευχθούν βαριές κυρώσεις από την ΕΕ, έθεσε χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση του ζητήματος και συγκεκριμένα την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου από την Ολομέλεια του σώματος, στις 8 Ιουνίου.

Παράλληλα, κατέληξαν στην αφαίρεση από το κυβερνητικό νομοσχέδιο του διαχωρισμού διαμερισμάτων και κατοικιών, αλλά και την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη μόνο την άξια και το εμβαδόν των ακινήτων.

Μάλιστα τα κόμματα, τα οποία επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν την έγκριση των συλλογικών οργάνων τους, για τη νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσαν έτοιμα να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση για τη ρύθμιση του ζητήματος.

Πλειοψηφία εν μέσω επιφυλάξεων

Στο μεταξύ όμως, κόμματα τα οποία έθεσαν ενώπιον των συλλογικών οργάνων τους τη νέα πρόταση, όπως το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη νέα πρόταση και είναι έτοιμα να επαναδιαπραγματευθούν τη μείωση του εμβαδού των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, από ενημέρωση που έτυχαν από επαγγελματίες του χώρου, αναφέρουν ότι το προτεινόμενο εμβαδόν, αφήνει πίσω τις κατοικίες και προκρίνει τα διαμερίσματα.

Δηλώνουν έτοιμα μάλιστα, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση να προχωρήσουν με την κατάθεση ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος των τροπολογιών και προτάσεων νόμου τους που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις νόμου και τροπολογίες έχουν καταθέσει σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ).

Από την άλλη πλευρά κόμματα όπως ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που φαίνεται να σχηματίζουν πλειοψηφία για την έγκριση της πρότασης δηλώνουν αισιόδοξα για αποδοχή της νέας πρότασης από την Κομισιόν, καθώς κινείται στο πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου που κατάθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη ρύθμιση του ζητήματος.

Οι βασικές παράμετροι

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2022, προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 140 τ.μ. μιας κατοικίας, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 200 τ.μ. 

Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εάν είναι διαμερίσματα ή κατοικίες, νοουμένου ότι έχουν συνολικό εμβαδό μέχρι 150 τ.μ. και αξία μέχρι €350 χιλ.

Επίσης, για τα ακίνητα με εμβαδό 151 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. και με αξία έως €475 χιλ., θα επιβάλλεται για τα πρώτα 150 τ.μ. και για τιμή μέχρι €350 χιλ. 5% ΦΠΑ, ενώ για τα υπόλοιπα 50 τ.μ. το ΦΠΑ θα ανεβαίνει στο 19%. Ακίνητα με εμβαδόν πέραν των 200 τ.μ. και αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19% για το σύνολο της αξίας τους.

Εκποιήσεις: Έτοιμη η πρόταση για πρόσβαση στα δικαστήρια

Όσον αφορά το ζήτημα των εκποιήσεων, τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατέληξαν στην ενοποίηση έξι εκ των 15 προτάσεων νόμου που έχουν ενώπιον τους, οι οποίες είχαν παρόμοιο σκοπό και περιεχόμενο και είχαν κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών διαφόρων πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μοναδικές προτάσεις νόμου που αποφασίσθηκε από τα κόμματα που συμμετείχαν στο διάλογο να ενοποιηθούν είχαν ως γενικότερο στόχο την πρόσβαση ενυπόθηκων οφειλετών και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων στα δικαστήρια, για σκοπούς αμφισβήτησης της διαδικασίας εκποίησης.

Μιλώντας στη StockWatch ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι το προσχέδιο της πρότασης νόμου θα αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση του εν λόγω θέματος με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πρότασης νόμου.

Δήλωσε ότι στόχος είναι η πρόταση να συνυπογραφεί από όλες τις πλευρές, ενώ ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν επηρεάζει το περιεχόμενο της πρότασης νόμου.

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Σημειώνεται ότι, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εάν στάλθηκαν οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου που ρυθμίζουν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή (Μέρος VIA), πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Πράσινο σε δύο προτάσεις

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι το πράσινο για την Ολομέλεια έχουν πάρει δύο προτάσεις, με την πρώτη να συνυπογράφουν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και τη δεύτερη βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Η πρώτη προνοεί σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, να αποστέλλεται και τυποποιημένη αναλυτική πληροφόρηση για την εξέλιξη του δανείου στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ από την άλλη προβλέπει ότι σε περίπτωση που δανειολήπτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης αντί της καταναγκαστικής αξίας πώλησης του ακινήτου που συνήθως ορίζεται από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση πληροφόρηση της StockWatch έτοιμο είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το δικαστήριο ταχείας εκδίκασης καθυστερημένων δόσεων, με απώτερο στόχο την αποφυγή εκποιήσεων, το οποίο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και συγκυβερνώντων κομμάτων.

Της Ελένης Χαραλάμπους