You are here

Δεκτές δύο αλλαγές στις εκποιήσεις από ΥΠΟΙΚ, ΚΤ

24/04/2023 12:25

Θετικά αντικρύζουν τις δύο από τις 19 προτάσεις νόμου που τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, για τη ρύθμιση του πολύκροτου ζητήματος των εκποιήσεων, κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη και συνυπογράφουν οι βουλευτές του ιδίου κόμματος Ονούφριος Κουλλάς και Σάβια Ορφανίδου, καθώς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης και τροποποιεί τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο, ώστε μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πληροφόρηση θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε σχέση με τις απαιτήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορίσει τα προβλήματα, την υποβολή ενστάσεων και τις καθυστερήσεις και θα διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή ρύθμισης δανείων.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, κατατέθηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ, αφορά επίσης τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο, ώστε, σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου.

Παράλληλα, κατά την έναρξη της συνεδρίας, βουλευτές αποφάσισαν την απόσυρση αριθμού προτάσεων νόμου της ΔΗΠΑ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων για αναστολή των εκποιήσεων, λόγω της πανδημίας καθώς κρίθηκαν άνευ αντικειμένου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνήλθε σε κλίμα έντασης, με ανταλλαγή αψιμαχιών μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, η Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη δήλωσε ότι η κυβερνητική πλευρά συμφωνεί με κάποιες επιφυλάξεις με την πρόταση του κ. Γεωργιάδη.

Δήλωσε ότι πριν την προώθηση της πρότασης για ψήφιση θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες πρόνοιες της και με παρέμβαση της πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών αποφασίσθηκε να προχωρήσουν σε διάλογο αναφορικά με την πρόταση.  

Θετικές εξελίξεις για σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης

Η κ. Λαπαθιώτου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος των εκποιήσεων προβαίνει σε δύο ενέργειες και συγκεκριμένα στο Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης και την ετοιμασία νομοσχεδίου για το δικαστήριο εκποιήσεων.

Όσον αφορά το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης δήλωσε ότι ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία να πειστούν οι ευρωπαϊκές αρχές για τον κοινωνικό χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αλλά πως είναι άγνωστο το πότε τα όργανα της ΕΕ θα δώσουν τη συγκατάθεση τους.

Προωθεί δικαστήριο εκποιήσεων η κυβέρνηση

Αναφορικά με τη λειτουργία δικαστηρίων εκποιήσεων, είπε ότι παρότι η σχετική πρόταση εξετάσθηκε στο παρελθόν και κρίθηκε αντισυνταγματική, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ετοιμασθεί πρόταση για τη σύσταση δικαιοδοσίας εντός των δικαστηρίων με βάση την οποία θα προστατεύονται εξασφαλισμένα δάνεια κύριας κατοικίας, η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις €350 χιλ. - θα αφορά διαδικασίες.

Τόνισε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι είναι στα χέρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελική απόφαση.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, λειτουργός ανέφερε ότι πέραν την πρότασης του κ. Γεωργιάδη, πως βλέπουν θετικά και την πρόταση του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις.

Όχι σε επέκταση εξουσιών Χρηματοοικονομικού επιτρόπου

Αναφορικά με την πρόταση νόμου για επέκταση των εξουσιών του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος καθώς το γραφείο του είναι υποστελεχωμένο.

Είπε ότι θέση του είναι ότι σε πρώτο στάδιο, η ΚΕΔΙΠΕΣ και Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης που είναι κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης να αποδεχτούν τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του επιτρόπου, χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Βρήκαν τοίχο οι βουλευτές

Στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της συζήτησης, οι βουλευτές όλων των κομμάτων αναφέρθηκαν στην αρνητική στάση του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων νόμου.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Σάββια Ορφανίδου, σημείωσε ότι το υπουργείο οικονομικών και η κεντρική τράπεζα έχουν απορρίψει σχεδόν όλες τις προτάσεις. «Δεν θα ήταν πράξη ευθύνης να συμφωνήσουμε με μια πρόταση την οποία διαφωνεί το υπουργείο οικονομικών και η εποπτική αρχή. Περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι «αναμέναμε μια θετική απάντηση στην πλειάδα των προτάσεων για το θέμα που μας απασχολεί εδώ και 9 χρόνια».

«Ουδέν νεότερο από το κυβερνητικό μέτωπο αφού δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις των βουλευτών», είπε, τονίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η πρόσβαση των δανειοληπτών στην δικαιοσύνη, ενώ υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης στο θέμα των εκποιήσεων.

«Με την λογική αυτή είναι σαν να μην έχει αλλάξει η κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Αναφερόμενος στην «νοοτροπία του υπουργείου οικονομικών το οποίο καθοδηγείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ότι «αν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε θέση σε αυτήν».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε σε «θέατρο του παραλόγου,  να στηρίζονται οι επιτελείς των τραπεζών».

Υποστήριξε την επαναφορά του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, κάτι που προβλέπεται σε συγκεκριμένη πρόταση νόμου και σημείωσε ότι ζητείται η σύσταση ειδικής επιτροπής από το προεδρικό για την προστασία των πολιτών.

«Δυστυχώς  βρήκαμε απέναντι μας και πάλι την άρνηση του υπουργείου οικονομικών εκτός από μια τυπική πρόταση του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ανέφερε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου.

Της Ελένης Χαραλάμπους