You are here

ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ είπαν «όχι» στο πάγωμα εκποιήσεων

12/07/2022 11:12

Οριακά απορρίφθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση της πρότασης νόμου τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με το νέο πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απέρριψαν την προώθηση της πρότασης μετά από την έντονη διαφωνία που εξέφρασαν προς την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών οι οποίοι αναφέρθηκαν σε κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις εκταμιεύσεις από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας..

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch η πρόταση νόμου θα τεθεί αύριο με την μορφή του κατεπείγοντος ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ώστε να ληφθεί απόφαση για την κατάθεση της μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια του σώματος.

Συγκεκριμένα η πρόταση θα τροποποιηθεί ώστε η περίοδο εφαρμογής της αναστολής των εκποιήσεων να είναι τρίμηνη, ενώ φαίνεται ότι θα ττην υπογράψουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξετάστηκε η πρόταση νόμου των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη, η οποία προβλέπει την τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ισχύσει εκ νέου η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη, είπε ότι η εκ νέου αναστολή των εκποιήσεων πιθανόν να επηρεάσει την ομαλή εκταμίευση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται στο κυπριακό κοινοβούλιο όσον αφορά στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αναστολή των εκποιήσεων θα συγκρούεται με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για μείωση των ΜΕΔ μέσω αναδιαρθρώσεων.

Η κ. Λαπιθιώτου παρουσίασε στοιχεία των κυβερνητικών σχεδίων Εστία, Οικία και Ενοίκιο αντί δόσης, επισημαίνοντας ότι οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες του σχεδίου Εστία θα περιληφθούν στο σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης (Mortgage to rent), όπως έχει αποκαλύψει η StockWatch.

Επεσήμανε ότι οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων παρακολουθούνται από τους επόπτες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος.

Διαφωνούν Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών

Ο εκπρόσωπος της ΚΤ τόνισε ότι τυχόν αναστολή των εκποιήσεων θα επηρεάσει αρνητικά τις νέες δανειοδοτήσεις όπως επίσης και το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.  

Υποστήριξε ακόμη ότι παράταση του παγώματος εκποιήσεων ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στις αναδιαρθρώσεις δανείων και στη σύναψη νέων δανείων για απόκτηση κατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης εκφράζοντας για άλλη μία φορά τη διαφωνία των τραπεζών με την πρόταση νόμου, επεσήμανε τα μελανά σημεία που θα προκληθούν στην οικονομία και στις εγχώριες τράπεζες από την εκ νέου αναστολή των εκποιήσεων

Σημείωσε ότι το 90% των εκποιήσεων αφορά χωράφια και οικόπεδα και πως η όποια αναστολή των εκποιήσεων δεν θα επιλύσει τα προβλήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντίθετα, θα τα μεταθέσει πιο κάτω.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον διαχειρίσιμες ενώ σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο κ. Κρονίδης εκτίμησε πως το πραγματικό τους μέγεθος, θα αρχίσει να διαφαίνεται τους επόμενους μήνες.

Σε παρέμβαση του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου παρατήρησε πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, έχουν μειώσει τα ποσοστά ΜΕΔ των τραπεζών, ωστόσο, όπως είπε, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν στην αγορά.

Αποφασίζουν ΥΠΟΙΚ και Κεντρική για τρίμηνη αναστολή

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή Οικονομικών είχε πει ότι θα υπάρξει συζήτηση αναφορικά με το πακέτο προτάσεων που αφορούν στα ΜΕΔ, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις εκποιήσεις, γι’ αυτό και έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες προχωρούν καταχρηστικά και εντελώς παράνομα, ισχυρίστηκε, σε εκποιήσεις πρώτων κατοικιών, προσθέτοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι να συζητηθεί η πρόταση ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο για τις τράπεζες, τα ταμεία εξαγοράς και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, υποδεικνύοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθούν αυτοί οι φορείς είναι ετεροβαρείς για τους δανειολήπτες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι κάποιοι πρέπει να αιτιολογήσουν την αρνητική στάση τους έναντι της πρότασης.

«Ζητάμε συναινετικές λύσεις, γιατί το θέμα είναι μέγιστο για το σύνολο του κυπριακού λαού», τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε ότι κάποια κόμματα δεν συμμερίζονται το κατεπείγον της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι αναμένεται μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας για τρίμηνη αναστολή πλειστηριασμών.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση νόμου για να οδηγηθεί ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ, ανέφερε ότι κατανοούν ότι υπάρχει μείζον θέμα με τους πλειστηριασμούς, αλλά είπαν ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο χωράφια, κάτι που δεν υφίσταται, γιατί η Βουλή λαμβάνει μηνύματα και για πρώτες κατοικίες και μικρές επαγγελματικές στέγες.

«Η προτροπή όλων είναι να λυθεί το θέμα συναινετικά από όλες τις πλευρές», επεσήμανε.

Της Ελένης Χαραλάμπους