You are here

Δραματική επιστολή ΥΠΟΙΚ για εκποιήσεις

23/11/2022 07:36

Τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την αξιοπιστία της χώρας, το τραπεζικό σύστημα και την αξιολόγηση της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους εξαιτίας της παρατεταμένης αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, παραθέτει σε επιστολή του το Υπουργείο Οικονομικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα, καλώντας τον να εξετάσει το ενδεχόμενο αναπομπής του εν λόγω νόμου, ή ακόμη και αναφοράς του εάν εμμένει η Βουλή στην απόφαση της για ψήφισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή του επισημαίνει ότι με την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις από την Ολομέλεια της Βουλής για 5η συνεχόμενη φορά, το μέτρο έπαυσε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανησυχία του ότι, η γενικότερη τάση της Βουλής για ψήφιση συνεχών αναστολών, μπορεί να ερμηνευτεί ως μόνιμη παρά προσωρινή, τόσο από τους δανειολήπτες, όσο και από εποπτικής πλευράς.

Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε, συνεπάγεται ουσιαστικά καθολική αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς στόχευση και χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, επιβραβεύοντας, όπως σημειώνει, τους στρατηγικά κακοπληρωτές σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών. 

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ψήφιση του επίμαχου τροποποιητικού νόμου αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Κύρια κατοικία του χρεώστη η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Επαγγελματική στέγη επιχείρησης με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ.

Αγροτεμάχιο του χρεώστη το οποίο βρίσκεται σε γεωργική ή σε άλλη κτηνοτροφική ζώνη ή σε οποιαδήποτε άλλη ζώνη στο οποίο ασκείται γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ.

Στην επιστολή τονίζεται πως τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο και η ΚΤ, διαφωνούν με τη συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων για 4η συνεχή φορά.

Εκτιμάται ως σημαντική η προσπάθεια του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ότι δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και €350 χιλ.

Οι εν λόγω εταιρείες κατέχουν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, πέραν του 80% των συνολικών ΜΕΔ στην οικονομία.

Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί επίσης ότι η συμπερίληψη στον τροποποιητικό νόμο αναστολής εκποιήσεων για επαγγελματική στέγη με τίτλο εργασιών μέχρι €700 χιλ. που καλύπτει πέραν του 85% των κυπριακών επιχειρήσεων, δεν αποτελεί στοχευμένο μέτρο προστασίας.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Στην επιστολή του το ΥΠΟΙΚ προς τον Γενικό Εισαγγελέα, καταγράφει σειρά κινδύνων που ελλοχεύουν από τη επαναλαμβανόμενη αναστολή των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η αναστολή του νόμου πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου και δημιουργεί έντονη δυσφορία στο εσωτερικό, στους επενδυτές, στους οίκους αξιολόγησης και στην ΕΕ σε μία δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Προστίθεται ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η θετική πορεία για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται.

Ελλοχεύει, σημειώνεται, ο κίνδυνος δυσμενέστερων όρων δανεισμού για το κράτος.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάθε νέο δανεισμό μέσω ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, η κυπριακή δημοκρατία θα πληρώνει αυξημένο επιτόκιο το οποίο συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και εν τέλει στους φορολογούμενους.

Το κράτος, αναφέρεται στην επιστολή, θα υποχρεωθεί να μειώσει και τις δαπάνες του σε έργα υποδομής για να αντισταθμίσει τα αυξημένα έξοδα για τόκους.

Για το ΥΠΟΙΚ στέλνεται και λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων εγκυμονώντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης, τίθενται σε αυξημένο κίνδυνο χιλιάδες εγγυητές. Προκαλείται ανησυχία για τον αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του οροσήμου του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μη εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε μία πολιτική πιο αυστηρής παροχής δανείων, τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επιχειρήσεις.

Επίσης οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο εκποιήσεων θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ.

Προειδοποιήσεις από Τρ. Κύπρου, ΚΕΔΙΠΕΣ

Σημειώνεται ότι χθες τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο ΓΔ της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος και Μάριος Παπαδόπουλος αντίστοιχα, προειδοποίησαν ότι λόγω των συχνών παρεμβάσεων στο πλαίσιο των εκποιήσεων, οι ταμειακές εισροές της εταιρείας από τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι μειωμένες.

Επεσήμαναν ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητα πλήρους αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει η πρώην ΣΚΤ από το κράτος.

Τα δύο ανώτατα στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ μιλούσαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της διαχείρισης σε ότι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Επισημαίνεται ότι ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, που ρωτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σε σχέση με την παρατεταμένη αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «τραγική εξέλιξη για τη χώρα».

Είχε επισημάνει ότι πλήττεται η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας.

Ο κ. Νικολάου, υπέδειξε με έμφαση ότι η διαδικασία αναστολής του σχετικού νόμου δεν παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους ευάλωτους δανειολήπτες.

«Η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις προστατεύει τους στρατηγικά κακοπληρωτές και προκαλεί προβλήματα στους συνεπείς δανειολήπτες», επεσήμανε ο CEO της ΒΟCH.

Του Λεύκου Χρίστου