You are here

Δύο τρίτα των εκποιημένων ακινήτων αγοράστηκαν από τράπεζες

28/06/2019 06:43

Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που έχουν περάσει από διαδικασίες εκποιήσεων χωρίς επιτυχία, έχουν τελικά αγοραστεί από τις τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες στην επιτροπή οικονομικών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται, περίπου τα δύο τρίτα των ακινήτων για τα οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες διαδικασίες εκποίησης, αγοράστηκαν από τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει πωληθεί σε τρίτα μέρη.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, η υφιστάμενη νομοθεσία, καθορίζει ότι μετά την παρέλευση έξι μηνών, η τράπεζα μπορεί να αγοράσει το ακίνητο, στην βάση της αρχικής εκτίμησης της αξίας του.

Απαντώντας σε αναφορές σχετικά με τις αγορές ακινήτων από τις τράπεζες, μετά από μη επιτυχημένη διαδικασία εκποίησης, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Δήμητρα Πλατή – Βαλιαντή, επικαλέστηκε αναφορά αμερικανού συμβούλου του ΔΝΤ κατά τις επαφές με την τρόικα, ο οποίος είχε υποδείξει όπως είπε, ότι οι τράπεζες πρέπει να αγοράζουν τα ακίνητα εάν αποτύχουν οι εκποιήσεις.

Σημείωσε ότι το δικαίωμα της τράπεζας να αγοράζει το ακίνητο μετά από 6 μήνες αποτελεί σημαντικό εργαλείο και απέρριψε αναφορά ότι η αγορά των εν λόγω ακινήτων γίνεται σε χαμηλή τιμή.

Όπως υποστήριξε, οι αγορές γίνονται στην τιμή του πρώτου πλειστηριασμού εκτός εάν θα υπάρξει δεύτερος.

Η επιτροπή πραγματοποίησε χθες μια πρώτη συζήτηση επί των προτάσεων που έχει ενώπιον της για τροποποιήσεις του πλαισίου εκποιήσεων, ακούγοντας τις απόψεις των εμπλεκομένων και ζητώντας όπως κατατεθούν γραπτώς οι θέσεις τους, για σκοπούς συνέχισης της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση για το θέμα, έγιναν εμφανείς οι διαφωνίες και οι επιφυλάξεις που προκύπτουν εκ μέρους κυρίως, του Συνδέσμου Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του υπουργείου οικονομικών, με τον υπουργό Χάρη Γεωργιάδη να καλεί τη βουλή να αναστείλει την συζήτηση των προτάσεων νόμου και να συνδέει το θέμα με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Της Μαρίας Χαμπή